Δάκρυα συγκίνησης στη θέα της πρώτης Ελληνικής σημαίας της απελευθέρωσης του 1912

Φυλάσσεται στην Βιβλιοθήκη και παραδόθηκε στον Στρατό για τις ανάγκες της σημερινής παρέλασης
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Κυρ, 11/11/2018 - 14:27

Μια σημαία... έκλεψε την παράσταση στη σημερινή παρέλαση, σκορπώντας ρίγη και δάκρυα συγκίνησης στους συμμετέχοντες, αφού δεν ήταν παρά η πρώτη υψωθείσα σημαία στην απελευθέρωση του νησιού μας, πριν από 106 χρόνια, στο φρουραρχείο του νησιού μας, την 11η Νοεμβρίου 1912.

Της παρελάσεως προηγήθηκε δοξολογία στον "Ιερό Μητροπολιτικό Ναό" προεξαρχόντων των Μητροπολιτών Μάνης κ. Χρυσόστομου, Χίου κ. Μάρκου, Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεου και Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Διευθύντρια Εκπαίδευσης, Ευτυχία Βλυσίδου. Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας του ΥΕΝ, Διονύσης Τεμπονέρας, ενώ στον χώρο των επισήμων παρακολούθησε τα παρελαύνοντα τμήματα ο καπ. Παναγιώτης Τσάκος.

Τις "Ένοπλες Δυνάμεις" εκπροσώπησε ο διοικητής της 96 ΑΔΤΕ, Ταξίαρχος Παγαγιώτης Κιμουρτζής, ενώ για πρώτη φορά πήραν μέρος τμήματα από τους φιλοξενούμενους της "Στέγη" από το Νεοχώρι, της "Κιβωτού", των μαθητών της "Στέγης της Μαρίας" Καρδαμύλων και ποδηλατών του 4ου Γυμνασίου.

Στην εξέδρα των επισήμων εκτός της Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χρ. Καλογήρου, βρέθηκαν επίσης οι δύο τοπικοί Βουλευτές, ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου, Σταμάτης Κάρμαντζης και οι Δήμαρχοι Χίου, Μανώλης Βουρνούς και Ψαρών, Κώστας Βρατσάνος.

Όσον αφορά την σημαία της απελευθέρωσης, που παρήλασε τιμητικά πριν τα στρατιωτικά τμήματα, για πρώτη φορά μετά από 106 χρόνια παραδόθηκε στον Ελληνικό Στρατό από τη βιβλιοθήκη Χίου Κ"οραής" για λίγες ώρες, προκειμένου να πάρει μέρος στην παρέλαση ως η υψωθείσα ιστορική σημαία της απελευθερώσεως της Χίου το 1912, που διεσώθη από το Γεώργιο Χωρέμη και παραδόθηκε το 1966 στο μουσείο της βιβλιοθήκης.

 Ο υποστράτηγος Πέτρος Καρακασώνης στην «Ιστορία της Απελευθερώσεως της Χίου κατά το 1912» περιγράφει με πολύ γλαφυρό τρόπο το παρακάτω γεγονός:

«Η μικρά δεσποινίς Ευγενία Μαδιά έμπλεως την ψυχήν πατριωτικών αισθημάτων, κατεσκεύασε μετά σπουδής εκ μεταξίνου υφάσματος ελληνικήν σημαίαν και προσελθούσα την 1ην μ.μ ώραν εις το Φρουραρχείον παρουσιάσθη ενώπιον του φρουράρχου υπολοχαγού Καταφυγιώτη, εγχειρίσασα δ’ αυτώ την σημαίαν παρεκάλεσεν, όπως αύτη ανυψωθεί επί του κοντού του Φρουραρχείου εις αντικατάστασιν της προ μικρού καταβιβασθείσης τουρκικής σημαίας.. Ο Φρούραρχος ασμένως αποδεχθείς την πολύτιμον προσφοράν, διέταξε την παράταξιν φρουράς προς απόδοσιν τιμών. Κι τότε η μικρά ανύψωσε δια των χειρών της την σημαίαν εν μέσω εξάλλου ενθουσιασμού και υπό τα φρενητιώδεις ζητωκραυγάς και χειροκροτήματα του τυχαίως συγκεντρωθέντος υπό του φρουραρχείον πλήθους.»

Ο Γεώργιος Ιωάννου Χωρέμης ενθυμούμενος στο έργο του «Όσα ο ίδιος είδον» καταγράφει: «….όταν την 12η Νοεμβρίου 1912 εισήλθομεν εν τη πόλει και αύτη και ο Κάμπος ήσαν σημαιοστόλισται με ελληνικάς σημαίας. Όταν όμως παρετήρει τα σημαίας εκ του πλησίον παρετήρει ότι είχον γίνει από κοινόν ρούχον. Το λευκόν ήτο σχεδόν πάντοτε σενδόνιον, το γαλάζιον δε μαλλινον ή μεταξωτόν από γυναικείον ρούχον. Εφαίνετο δε ότι είχον ραφή εν βία (σημ. συντάκτη: Η σημαία της Ε. Μαδιά παρατηρούμε ότι δεν αποτελείται από 9 γραμμές αλλά από 7). Τοιαύται ήσαν αι σημαίαι που είχον σχεδόν όλαι αι οικείαι. Όταν ο στρατός εισήλθεν εν τη πόλει την 12 Νοεμβρίου 1912, τοιαύτην σημαίαν εύρεν εις το παράθυρον του Διοικητηρίου και όταν έφθασα εκεί την αφήρουν οι πολίται από του παραθύρου και την ετοποθέτησαν επί της στέγης. Είχε γίνει από λεκόν ρούχον βαμβακερόν και γαλάζιο μεταξωτόν από γυναικείον ένδυμα. Έμεινεν νυχθημερόν επί του Διοικητηρίου καθ’ όλας τας εχθροπραξίας και την έλαβον κατόπιν και φυλάσσω ως πολύτιμον ενθύμιον….».

 Αυτή λοιπόν η σημαία η οποία διεσώθη από τον Γ. Ι. Χωρέμη παραχωρήθηκε το έτος 1966 στο μουσείο της βιβλιοθήκης Χίου "Κοραής" και εκτίθεται στο χώρο του αναγνωστηρίου.

mathitiki_kai_stratiotiki_parelasi_gia_ta_106_hronia_eleytherias

Ο καπ. Παν. Τσάκος εκτός των άλλων καμάρωσε τα παιδιά της "Στέγης" και του TEENS
Πρώτη παρέλαση για τα παιδιά του Σπιτιού της Μαρίας στα Καρδάμυλα
Τα παιδιά της Κιβωτού
Οι Ποδηλάτες του 4ου Γυμνασίου
Η σημαία που έφεραν οι πρόσκοποι από την... Ρω
Οι Σπουδαστές της Ακαδημίας Πλοιάρχων

Σχετικά Άρθρα