Δάσκαλοι και Νηπιαγωγοί στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Τρί, 30/04/2024 - 11:13

Με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου καλεί τα μέλη του να συμμετέχουν στην απεργία της Πρωτομαγιάς και στη συγκέντρωση που θα γίνει στις 11 το πρωί της Τετάρτης στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Αναλυτικά αναφέρει:

"130 χρόνια από την πρώτη Πρωτομαγιά που γιορτάστηκε στην Αθήνα το 1893 και τη διεκδίκηση του 8ώρου ως ώριμης ανάγκης από τότε, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τις οδηγίες της Ε.Ε. και την αντίστοιχη αντεργατική νομοθεσία που όλες οι κυβερνήσεις και η σημερινή έχουν περάσει, για να καταργηθεί το 8ωρο, να γίνει λάστιχο ο εργάσιμος χρόνος, να δουλεύουν χιλιάδες εκπαιδευτικοί με ελαστικές σχέσεις εργασίας, χωρίς ουσιαστικά εργασιακά δικαιώματα.

Τιμάμε και φέτος το αίμα και των αγώνα των εργατών του Σικάγο του 1886, των 200 εκτελεσμένων της Καισαριανής, των καπνεργατών του Μάη του ’36 και ακολουθούμε «πιστά τα ματωμένα τους ίχνη», δείχνοντας το δρόμο του οργανωμένου αγώνα, που καμιά κρατική κι εργοδοτική τρομοκρατία και καταστολή δεν μπορεί να σταματήσει.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις στις 28 Φεβρουαρίου και στις 17 Απριλίου, κόντρα στην προσπάθεια των ηγεσιών της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, των παρατάξεων της ΠΑΣΚΕ-ΔΗΣΥ, της ΔΑΚΕ-, του ΔΙΚΤΥΟΥ που πολέμησαν αυτές τις απεργίες, προσπάθησαν να τις αποδυναμώσουν και να τις υπονομεύσουν, έδωσαν το μήνυμα των εργαζομένων ότι απέναντι στα κέρδη των καπιταλιστών προτάσσουν τη ζωή τους! Οι 10.000 υψωμένες γροθιές των εκπαιδευτικών που ψήφισαν τη συνέχιση του αγώνα ενάντια στην κατηγοριοποίηση των σχολείων, των μαθητών και των εκπαιδευτικών, παρά τα δικαστήρια και τον εκφοβισμό μας γεμίζουν κουράγιο και πείσμα.

Μας μιλούν για δήθεν «πρόοδο». Αυτή είναι η πρόοδος των επιχειρηματικών ομίλων, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ: Ένταση της εκμετάλλευσης και πόλεμος! 75 χρόνια από την ίδρυση του ΝΑΤΟ και 25 χρόνια από το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας, οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα βιώνουμε τις συνέπειες της έντασης των ιμπεριαλιστικών πολέμων και συγκρούσεων στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή.

Βιώνουμε τις συνέπειες της όλο και βαθύτερης εμπλοκής της Ελλάδας στις πολεμικές συρράξεις, με αποστολή ακόμα και έμψυχου υλικού σε επιχειρήσεις που καμία σχέση δεν έχουν με τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας προς όφελος των εφοπλιστών, των βιομηχάνων, των επιχειρηματιών και των συμφερόντων τους στην περιοχή. Την ίδια περίοδο στη χώρα μας, οι εργαζόμενοι βιώνουμε τη φτώχεια και την εκμετάλλευση, αναγκαζόμαστε να ζουμε με μισθούς μειωμένους κατά 25% σε σχέση με το 2010, με την ακρίβεια να έχει κάνει βασικά αγαθά επιβίωσης απλησίαστα.

 Από την άλλη οι επιχειρηματικοί όμιλοι καταγράφουν κέρδη ρεκόρ, στηριζόμενοι στα τσακισμένα δικαιώματα των εργαζομένων, στις ελλείψεις μέτρων υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς που έχουν οδηγήσει σε εκατοντάδες νεκρούς, όταν οι λαός μας αναγκάζεται να βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να έχει ακόμα και γιατρό στα απογευματινά χειρουργεία.

Και οι εκπαιδευτικοί βιώνουμε την ίδια πολιτική στα σχολεία μας και στη ζωή μας. Υποχρηματοδότηση, σοβάδες και φωτιστικά να πέφτουν στα απαρχαιωμένα σχολικά κτήρια, αναλυτικά προγράμματα που προάγουν τις δεξιότητες και όχι τη γνώση, ελαστική εργασία για το 35% του κλάδου, αναπληρώτριες χωρίς δικαίωμα στην 9μηνη άδεια ανατροφής, αναπληρωτές/τριες χωρίς αναρρωτικές άδειες, μισθοί καθηλωμένοι από το 2008, με κομμένους τους 13ο και 14ο μισθούς. Με αυταρχισμό και προσπάθεια να περάσει η αξιολόγηση-κατηγοριοποίηση σχολείων, εκπαιδευτικών και μαθητών! Φτάνει ως εδώ. Συσπειρωμένοι στους ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ μας αγωνιζόμαστε ενάντια σε όλα αυτά και διεκδικούμε ζωή, μόρφωση και δουλειά με δικαιώματα!

Αυτή η πολιτική που υλοποιείται σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. είναι η αιτία που μαζικά οι εργαζόμενοι βγαίνουν στους δρόμους και αγωνίζονται για τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Είναι αγώνες ελπιδοφόροι, δείχνουν την τεράστια δύναμη των πολλών! Συνεχίζουμε ακόμα πιο αποφασιστικά για:

 · Τη διεκδίκηση καλύτερων όρων δουλειάς και ζωής, για ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς, διεύρυνση και εξίσωση δικαιωμάτων μονίμων και αναπληρωτών.

· Μόνιμους διορισμούς αναπληρωτών για τη σταθερή κάλυψη όλων των κενών στα σχολεία.

· Σύγχρονα και ασφαλή σχολεία και υποδομές.

· Άμεσα μέτρα ενάντια στην ακρίβεια.

· Απεμπλοκή από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις πολεμικές συγκρούσεις.

  • Δεν θα περάσει η αντιεκπαιδευτική αξιολόγηση και η κατηγοριοποίηση σχολείων-μαθητών. Κάτω τα χέρια από την απεργία, τα σωματεία. Δεν θα περάσουν η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, η τρομοκρατία και ο αυταρχισμός."

 

Σχετικά Άρθρα