Διερευνούν τη δημιουργία "στέγης" για προσφυγόπουλα στη Βολισσό

Παρ, 12/03/2021 - 17:25

Η πρόταση για τη δημιούργια ενός σπιτιού για ορφανά προσφυγόπουλα, ηλικίας 4 έως 12 έτων στη Βολισσό, ακούστηκε πριν από μερικούς μήνες και από τότε κινήθηκαν διαδικασίες συζητήσεων στην τοπική κοινωνία με ομόφωνη μάλισα αρχική γνωμοδότηση του τοπικού συμβουλίου.

Στην πορεία η ομοφωνία αυτή τίθεται σε αμφισβήτηση, γεγονός που προκάλεσε την παρακάτω ανακοίνωση του Προέδρου και των μελών του συμβουλίου, Σ. Παραδείση, Κ. Κυλαδίτη και Ευγ. Λαγού, που αναφέρονται στο ιστορικό της υπόθεσης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι ο αριθμός των παιδιών θα είναι 25 με 30 και στα θετικα μιας τέτοιας πρωτοβουλίας για την περιοχή -εκτός του ότι θα βρουν ένα σπιτικό ασυνόδευτα ανήλικα, παιδιά του Θεού- είναι ότι  θα δημιουργηθούν περίπου 18 θέσεις εργασίας διαφόρων ειδικοτήτων, που θα καλυφθούν -κατά προτεραιότητα- από νέους ανθρώπους της Αμανής.

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

«Ο πρόεδρος και τα μέλη του Συμβουλίου Κοινότητας Βολισσού (Καίτη Κυλαδίτη και Ευγενία Λαγού) θεωρούν υποχρέωση τους να αναφερθούν σε ένα θέμα που ψηφίστηκε -με απόλυτη ομοφωνία- πριν ένα περίπου μήνα από το συμβούλιο και έχει απασχολήσει την κοινή γνώμη το τελευταίο διάστημα.

Δυστυχώς, λόγω των συνθηκών, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί Λαϊκή Συνέλευση για να ακουστούν οι απόψεις όσων ενδιαφέρονται να ενημερωθούν και να τοποθετηθούν δημόσια. Αυτό θα εξασφάλιζε σε μεγάλο βαθμό την διαφάνεια των χειρισμών των θεσμικών οργάνων και θα έδινε βήμα σε όσους τολμούν και επιλέγουν να εκφράζουν δημόσια την γνώμη τους και να την τεκμηριώνουν με στοιχεία και επιχειρήματα.

Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε για το χρόνο που αφιέρωσαν οι πολύ λίγοι, είναι αλήθεια, εκτός της τοπικής κοινωνίας ,για να εκφέρουν την άποψη τους για αυτό το θέμα και τους να τους διαβεβαιώσουμε ότι θα ληφθεί υπ’ όψιν στις αποφάσεις μας, στο μέτρο που τους αναλογεί.

Όπως γνωρίζουν οι περισσότεροι εδώ και δέκα χρόνια γίνονται συλλογικές προσπάθειες στη Βολισσό, για τη δημιουργία σπιτιού φιλοξενίας παιδιών και σχετικές ενέργειες έχουν γίνει με το «Χαμόγελο του παιδιού» και στην συνέχεια με την «Κιβωτό του κόσμου» οι οποίες δυστυχώς και τις δυο φορές δεν έφεραν αποτέλεσμα. Σε αυτό το πλαίσιο θεωρήσαμε ότι η πρόταση που ήρθε από τη δημοτική σύμβουλο της περιοχής, για τη δημιουργία σπιτιού φιλοξενίας ορφανών παιδιών (προσφυγόπουλων) έπρεπε να εξετασθεί και να αποτελέσει την αφετηρία διαλόγου μέσα στην τοπική κοινωνία.

Η πρόταση που μας έγινε έχει σε γενικές γραμμές τα εξής χαρακτηριστικά. Πρόκειται για παιδιά σε εύπλαστη ηλικία μεταξύ 4 και 12 ετών, που θα είναι εύκολο σύμφωνα με τους ειδικούς, να ενταχθούν στην τοπική κοινωνία, χωρίς γονείς και κοντινούς συγγενείς που να μπορούν να διεκδικήσουν την επιμέλειά τους, τα οποία θα μείνουν μόνιμα στην Βολισσό. Ο αριθμός των παιδιών θα είναι 25-30 και θα ενταχθούν σταδιακά στο σχολείο μας αφού αποκτήσουν γλωσσική επάρκεια και επικοινωνία.

Το θετικό για την περιοχή είναι το ανθρωπογενές κεφάλαιο αφού θα δημιουργηθούν περίπου 18 θέσεις εργασίας διαφόρων ειδικοτήτων, που θα καλυφθούν -κατά προτεραιότητα-από νέους ανθρώπους της Αμανής. Η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη από ευρωπαϊκά κονδύλια σε βάθος δεκαετίας.

Η διαχείριση και η διοίκηση θα γίνεται από μια εταιρία κοινωνικής ευθύνης (ΑΜΚΕ) η οποία θα αποτελείται αποκλειστικά από Βολισσιανούς και θα αποφασίζει για τον τρόπο λειτουργίας του σπιτιού.

Στη συνέχεια αναφέρουμε στοιχεία τα οποία θα βοηθήσουν όσους έχουν θέσει με διάφορους τρόπους ερωτήματα και έχουν εκφράσει τους προβληματισμούς τους , σχετικά με το θέμα, το οποίο ήρθε προς ψήφιση προκειμένου να υπάρξει γνωμοδότηση, αφού όλα τα ψηφίσματα των κοινοτικών συμβουλίων, κατά τον ισχύοντα νόμο που διέπει τη λειτουργία τους, έχουν γνωμοδοτικό χαρακτήρα. Το σώμα αφού ενημερώθηκε αναλυτικά από την κ. Ποταμούση για την πρόταση της, έθεσε τα πολλά ερωτήματα που προέκυψαν και πιθανά θα έθεταν οι κάτοικοι του χωριού μας, που άλλωστε όπως αρμόζουν οι δημοκρατικές αρχές, έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για κάθε θέμα που αφορά τον τόπο μας.

Έτσι, αφού καλύφθηκαν οι απορίες μας, προχωρήσαμε στην ψηφοφορία η οποία ήταν ΟΜΟΦΩΝΗ ως προς την θετική μας γνώμη να δημιουργηθεί «σπίτι φιλοξενίας ασυνόδευτων παιδιών» υπό όρους και προϋποθέσεις τις οποίες εμείς θα καταθέσουμε, αλλά και όσες επιπλέον προκύψουν, μετά από τη δημόσια διαβούλευση με τα θεσμικά όργανα, τους συλλόγους και τους κατοίκους της περιοχής μας.

Προτάθηκε από την κ. Ποταμούση να ενημερωθούν και να καταθέσουν τη γνώμη τους τα Δ.Σ των πολιτιστικών συλλόγων Βολισσού «Όμηρος» και «Αγία Μαρκέλλα» καθώς και το Δ.Σ του «Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων» των σχολείων Βολισσού.

Επίσης, μας ενημέρωσε ότι, την ίδια διαδικασία θα ακολουθούσε και με άλλα χωριά της περιοχής και πρότεινε την από κοινού ενημέρωση των δύο πολιτιστικών συλλόγων Βολισσού, παρουσία και του κοινοτικού συμβουλίου. Καταλήξαμε ότι,το συμβούλιο μας θα κατέθετε τους όρους και τις προϋποθέσεις μας μετά το πέρας των διαβουλεύσεων με την τοπική κοινωνία και έληξε η συνεδρίαση.

Στην πορεία διοργανώθηκε η διαδικτυακή συνάντηση με το Δ.Σ του πολιτιστικού συλλόγου των Αθηνών , στην οποία δεν συμμετείχε το Δ.Σ του συλλόγου «Όμηρος» που σύμφωνα με τον πρόεδρο του κ. Ζαρταλούδη ζήτησε να ενημερωθεί ξεχωριστά. Στην συνάντηση αυτή συμμετείχαν τα μέλη του συμβουλίου μας, πλην του κ. Κοκκινάκη.

Ο κ. Κοκκινάκης, εκ των υστέρων και συγκεκριμένα 4 ημέρες μετά την συνεδρίαση - ζήτησε να καταθέσει ένα κείμενο με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ο ίδιος θέτει και τις οποίες συνυπογράφει και ο κ. Μαδιανός, χωρίς να περιμένουν τη δημόσια διαβούλευση.

Αυτό ήταν σε αντίθεση με την τοποθέτηση του στο Συμβούλιο, αλλά ο πρόεδρος δέχτηκε να συμπεριληφθεί στα πρακτικά .

Όλοι όσοι είμαστε εκλεγμένοι σε θεσμικά και συλλογικά όργανα έχουμε το προνόμιο, αλλά και την ευθύνη να εκφράζουμε την άποψή μας και να τοποθετούμαστε με γνώμονα το συμφέρον όσων εκπροσωπούμε, μέσα από τα όργανα στα οποία έχουμε την τιμή να συμμετέχουμε.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, εκφράζουμε επίσημα την άποψη μας όπως αυτή αποτυπώνεται στα πρακτικά των συμβουλίων.

Αυτός άλλωστε είναι ο ρόλος μας , να διατυπώνουμε την άποψή μας μέσα στις συνεδριάσεις που καταγράφονται. Διατηρούμε το δικαίωμα μας σε αναρτήσεις σε διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και σε μέρη τύπου «καφενείου», ωστόσο είναι ηθικά τίμιο να υποστηρίζουμε την ίδια άποψη με αυτή που ψηφίσαμε και υποστηρίξαμε με την ψήφο μας και την υπογραφή μας για να εκπροσωπούμε τίμια όσους μας εξέλεξαν.

Σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να κάποιος να θεωρήσει ότι, στην καλύτερη περίπτωση είμαστε ανίκανοι να τον εκπροσωπούμε και αναξιόπιστοι και στην χειρότερη ότι εξυπηρετούμε προσωπικούς μας στόχους και σκοπούς.

Εννοείται ότι δεν διεκδικούμε το αλάθητο και μπορούμε πάντα να αλλάξουμε γνώμη αλλά και πάλι σεβόμενοι τις διαδικασίες έχουμε το δικαίωμα να ζητήσουμε να επανέλθει το όποιο θέμα στο θεσμικό όργανο και να παραθέσουμε τα νέα δεδομένα, τα οποία μας έκαναν να αλλάξουμε τη γνώμη μας, πάντα επίσημα μέσα από το όργανο. Κάθε άλλη τακτική -ειδικά όταν συμβαίνει κατ’ εξακολούθηση- μπορεί να ερμηνευτεί ως ύποπτη και υποκινούμενη.

Γνωρίζουμε τις δυσκολίες ενός τέτοιου εγχειρήματος. Γνωρίζουμε ότι οι κάτοικοι της περιοχής μας είναι εκείνοι που βιώνουν τα θετικά και τα αρνητικά κάθε δραστηριότητας που γίνεται εδώ, που ζουν στο πετσί τους το σταδιακό μαρασμό του τόπου τους και επομένως εκείνοι που θα πάρουν και τις τελικές αποφάσεις.

Γνωρίζουμε επίσης ότι η τοπική μας κοινωνία δεν είναι μια κοινωνία χωρίς πολιτιστικό υπόβαθρο. Είναι αντίθετα μια κοινωνία που έχει διαπαιδαγωγηθεί με αρχές που της υπαγορεύουν το σεβασμό και την έμπρακτη αγάπη και φροντίδα προς τον πλησίον και ειδικότερα προς το παιδί που αποτελεί τη ζωντανή εικόνα του Θεού».

Σχετικά Άρθρα