Έφυγε από την ζωή ο Καρδαμυλίτης μαχητής Αντώνης Κώνστας

Παρ, 26/02/2021 - 21:02

 Ο Αντώνης Κώνστας γεννήθηκε το 1944 στη Σαγκάη της Κίνας και ζούσε στα Καρδάμυλα από το 1947. Σε ηλικία 5 ετών προσβλήθηκε από πολυομυελίτιδα. Παρότι το πνεύμα της εποχής τον ήθελε στο περιθώριο της ζωής, με συμπαραστάτη τη μητέρα του, τελείωσε το εξατάξιο γυμνάσιο Καρδαμύλων και δια αλληλογραφίας, απέκτησε το πτυχίο της Εμπορικής Λογιστικής και αυτό της Αγγλικής γλώσσας.

Διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος, την τετραετία 1987-1990 και ήταν από τα ιδρυτικά μέλη των αθλητικών συλλόγων Ποδειδώνας και Νηρέας, του οποίου ήταν πρόεδρος τα τρία πρώτα χρόνια από την ίδρυση του. Ήταν μέλος του συλλόγου ατόμων με ειδικές ανάγκες καθώς και του συλλόγου Ελλήνων λογοτεχνών.

Αρθρογραφούσε σε Χιώτικες και Καρδαμυλίτικες εφημερίδες καθώς και στο περιοδικό «Αιγαιοπελαγίτικα θέματα». Μόνιμος συνεργάτης της εφημερίδας «Καρδαμυλίτικα νέα» το 1990-1994, με τη στήλη του επισημάνσεις- υποδείξεις καθώς και με το οδοιπορικό στις γειτονιές των Καρδαμύλων, βοηθούσε με τον τρόπο του στην επίλυση τοπικών προβλημάτων., που έπαιξαν το ρόλο τους στην πρόοδο και ανάπτυξη του τόπου.

Επί σειρά ετών ασχολήθηκε με την ιστορική και λαογραφική παράδοση των Καρδαμύλων με αποτέλεσμα τη συγγραφή των βιβλίων «Καρδαμυλίτες κοινοτάρχες και δήμαρχοι, 1912-1994», το 1995, « Τοπωνύμια Καρδαμύλων» το 1996 και «Καρδαμυλίτικη διάλεκτος» το 1998.

Επίσης το 2008 γράφει το τελευταίο βιβλίο του «Ο τεθλασμένος κύκλος μιας ζωής».

 Όπως αναφέρει και ο ίδιος, προσπάθησε να ξεπληρώσει το χρέος του προς τον τόπο του, τα Καρδάμυλα, ασχολούμενος με την ιστορία και την παράδοση, κυρίως μέσα από αναμνήσεις συγχωριανών του, αλλά και από εγκυκλοπαίδειες, λεξικά, αρχεία εφημερίδων-περιοδικών κ.α ‘

Ένα υπόδειγμα ζωής, ένας άνθρωπος οξυδερκής, με ήθος και αξίες, έως το τέλος της ζωής του, για το οποίο αξίζει ο δίκαιος έπαινος και σεβασμός μας. Αναγνωρίστηκε αξίως η προσφορά του στην πνευματική ζωή του τόπου, που με τόσο μόχθο προσπάθησε να εμπλουτίσει παρά τα κινητικά προβλήματα που είχε.

Η μητέρα του, φύλακας άγγελος και τα αδέλφια του σύντροφοι παντοτινοί.

Ο Αντώνης φεύγοντας μας διδάσκει: «Στην κοινωνία που ζούμε δεν υπάρχουν παρίες και μη, αλλά όλοι είναι ικανοί στο βαθμό που τους επιτρέπεται, συμβάλλοντας στην πρόοδο της κοινωνίας γενικότερα». (Καρδαμυλίτικα νέα, 1994). Ενός λεπτούς σιγή στην αιωνία μνήμη του.

 

Σχετικά Άρθρα