Έγινε η αρχή για τη "Στέγη του Αυτισμού" στη Χίο

ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΤΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΣΤΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΠΟΥ ΠΑΡΑΧΩΡΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ, ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΟ ΑΥΤΟ
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Δευ, 05/02/2024 - 15:45
Προχωρά η Στέγη Αυτισμού Χίου, λέει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αυτιστικών Ατόμων Χίου, Αντώνης Ζερβάκης

Μία από τις συμβατικές υποχρεώσεις του Αναπτυξιακού Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης Χίου (ΑΟΤΑ), που εκπονεί για λογαριασμό του Συλλόγου Γονέων και Φίλων Αυτιστικών Ατόμων της Χίου, τη μελέτη και έκδοση αδειών για το λεγόμενο «Σπίτι του Αυτισμού», που με πολύ κόπο ο Σύλλογος κατόρθωσε να βρει ακίνητο -το πρώην εστιατόριο Ντούλου- στην περιοχή της Μπέλλα Βίστα, που του παραχωρήθηκε από το Νοσοκομείο Χίου, ακολούθως να βρει χρηματοδότηση για τις μελέτες και τις άδειες, ήταν και η κατεδάφιση του υπάρχοντος κτίσματος. Μετά από περίπου ένα χρόνο εκδόθηκε η άδεια κατεδάφισης και πλέον τα μέλη του Συλλόγου ατενίζουν το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία.

Η καθυστέρηση στην έκδοση αδειών κατεδάφισης οφειλόταν στο ότι το ακίνητο βρισκόταν εντός πολεοδομικού και ρυμοτομικού σχεδίου πόλεως, αλλά και εντός της αρχαιολογικής περιοχής της πόλης της Χίου, όπως την έχει οριοθετήσει η Αρχαιολογική Υπηρεσία, διευκρίνισε ο Πρόεδρος του Συλλόγου και απερχόμενος πρόεδρος του ΑΟΤΑ, Αντώνης Ζερβάκης.

Στο 850 τ.μ. οικόπεδο θα ανεγερθούν συνολικά κτήρια 1450 τ.μ. -μαζί με τους κοινόχρηστους χώρους- στην ουσία ένα τριώφορο μπροστά, που προορίζεται για στέγη υποστηριζόμενης διαβίωσης αυτιστικών ατόμων, με 4 άτομα ανά όροφο και ένα κτήριο πίσω που προορίζεται κέντρο διημέρευσης και φροντίδας έως και 30 αυτιστικών ατόμων.

Η υποδομή θα διαθέτει ακόμη υπόγειους επαρκείς χώρους στάθμευσης για τις ανάγκες τις και θα είναι κατασκευασμένη έτσι ώστε να έχει πολύ χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα, με φωτοβολταϊκά και άλλα συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας.

Ο κ. Ζερβάκης δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους χιώτες ομογενείς της Αμερικής που κάλυψαν τα πρώτα έξοδα μελετών, αδειών, κατεδάφισης αλλά και όλους όσοι βοηθούν κάθε φορά το Σύλλογο στις διάφορες εκδηλώσεις που διοργανώνει προσπαθώντας να υλοποιήσει αυτό το όνειρο πολλών δεκαετιών.

Μάλιστα για το 2024 ο Σύλλογος ετοιμάζει τον αγώνα «τρέχω για τον αυτισμό» στις 7/4/24, το final four της αγάπης σε συνεργασία με την τοπική Επιτροπή Καλαθοσφαίρισης τον Δεκέμβριο, ένα επιμορφωτικό σεμινάριο για γονείς και εκπαιδευτικούς, όσον αφορά τη διαχείριση αυτιστικών ατόμων, τον προσεχή Μάιο και πλούσιο πολιτιστικό καλοκαίρι στη συνέχεια.

Σε ένα χρόνο περίπου που όλα τα προαπαιτούμενα θα έχουν ολοκληρωθεί ο Σύλλογος θα είναι έτοιμος δια του Δήμου Χίου να διεκδικήσει την ένταξη του ώριμου πια έργου σε χρηματοδοτούμενο ευρωπαϊκό πρόγραμμα και το όνειρο να γίνει πράξη.

katedafistike_to_akinito_gia_na_ginei_i_stegi_aytismoy_hioy

Κατεδαφίστηκε το κτίσμα και ανακυκλώθηκαν τα υλικά κατεδάφισης στο οικόπεδο που θα γίνει η Στέγη Αυτισμού Χίου

Σχετικά Άρθρα