Εγκαίνια της Παλαιοχριστιανικής του Αγίου Ισιδώρου

Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Κυρ, 14/08/2022 - 10:44
Με κάθε εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Κυριακής από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκο, τα εγκαίνια της Παλαιοχριστιανικής του Αγίου Ισιδώρου στη Χίο παρουσία της Χιώτισσας υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου και πλήθους πιστών.
 
Οι εργασίες ανακαίνισης του ιερού Ναού που διαθέτει περίφημα ψηφιδωτά και στην κρύπτη του είναι το κενοτάφιο του Αγίου Ισιδώρου που μαρτύρησε τον 5ο αιώνα, έγιναν υπό την επίβλεψη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου ενώ το έργο υλοποιήθηκε με χρηματοδότηση της Περιφερείας Βορείου Αιγαίου.
 
Λίγα λόγια για το Ναό
Η παλαιοχριστιανική βασιλική του Αγίου Ισιδώρου κτίστηκε στα μέσα του 5ου αιώνα μ.Χ., επί προγενεστέρου ρωμαϊκού κτίσματος. Έχουν διαπιστωθεί πέντε επάλληλες οικοδομικές φάσεις: στην α' φάση ο ναός κατασκευάσθηκε ως τρίκλιτη Βασιλική με πεταλόσχημη κόγχη, στην β' φάση ήταν επίσης τρίκλιτη Βασιλική με ημικυκλική κόγχη, ενώ στην γ' φάση που χρονολογείται στα μέσα του 6ου αιώνα η Βασιλική διευρύνθηκε και απέκτησε μεγάλες διαστάσεις. Στην δ' φάση ο ναός έγινε σταυροειδής εγγεγραμμένος με τρούλο, ο οποίος καταστράφηκε από σεισμό το 1389. Στην τελευταία φάση προστέθηκε στο μέσον του βόρειου τοίχου μιναρές. Τέλος, ο καταστρεπτικός σεισμός του 1881 μετέβαλε το ναό σε ερείπια.
 
Διασώζονται ψηφιδωτά δάπεδα τριών οικοδομικών φάσεων (από τα μέσα του 5ου αιώνα έως τα μέσα του 6ου αιώνα) με γεωμετρικά μοτίβα, καθώς και πολλά γλυπτά αρχιτεκτονικά μέλη. Στο εσωτερικό του ναού υπάρχει υπόγεια θολωτή κρύπτη όπου άλλοτε φυλάσσονταν τα λείψανα του Αγ. Ισιδώρου και της Αγ. Μυρόπης, που μαρτύρησαν στην Χίο κατά την πρώτη χριστιανική περίοδο. Η πρώτη ανασκαφική έρευνα στο χώρο ξεκίνησε από τον Γ.Σωτηρίου το 1918 και συνεχίστηκε από τον Α. Ορλάνδο το 1928. Το καλοκαίρι του 1981 και 1982 πραγματοποιήθηκε νέα ανασκαφική έρευνα από την 3η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

egkainiastike_i_palaiohristianiki_toy_ag_isidoroy

Σχετικά Άρθρα