Εκδήλωση Τιμής και Μνήμης για τους Απολεσθέντες Χιώτες Ναυτικούς του Β' Παγκοσμίου Πολέμου

Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Δευ, 31/08/2020 - 08:00
Εκδήλωση Τιμής και Μνήμης για τους Απολεσθέντες Χιώτες Ναυτικούς του Β' Παγκοσμίου Πολέμου

Τιμητική εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης Απολεσθέντων Ναυτικών της περιόδου του Β' Παγκοσμίου Πολέμου 1939-1945 πραγματοποίησε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και η Περιφερειακή Ενότητα Χίου με τη συνδιοργάνωση και την υποστήριξη της (Ε.Β.Α.Τ.) - Ένωση Βρονταδουσίων Αττικής, του Ναυτικού Μουσείου Χίου και του συνόλου των Ναυτικών Σωματείων του νησιού μας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 30 Αυγούστου 2020 στις 7.30 μ.μ. στο προαύλιο του Ναυτικού Μουσείου Χίου, όπου τηρήθηκαν με μεγάλη σχολαστικότητα όλα τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό. Γι' αυτόν το λόγο άλλωστε οι ανακοινώσεις για την εκδήλωση καθώς και το κάλεσμα ήταν περιορισμένα και φειδωλά.

Χοροστατούντως του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Χίου Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκου, τελέσθηκε Επιμνημόσυνη Δέηση μπροστά στο Μνημείο με τα ονόματα των τριακοσίων είκοσι οκτώ απολεσθέντων Χίων, Ψαριανών και Αιγνουσιωτών Ναυτικών του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Το Μνημείο είναι μια πλώρη καραβιού που κοιτά προς το Ιερό της Εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου Ατσικής και δημιουργήθηκε με την πρωτοβουλία και τη φροντίδα της ΕΒΑΤ καθώς και με τη συνδρομή πολλών συμπολιτών μας Χίων, Ψαριανών και Αιγνουσιωτών, πολλών Εφοπλιστών και πολλών Σωματείων του τόπου μας. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του και ο Στρατιωτικός Διοικητής Χίου.
 
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη, τον Εκπρόσωπο του Δήμου και του Δημάρχου Χίου, αντιδήμαρχο Χαράλαμπο Μπουρνιά, τον εκπρόσωπο Αποστράτων Αξιωματικών Χίου, τον εκπρόσωπο της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού, τον Αντιπρόεδρο της ΕΒΑΤ, Ιωάννη Κοτσάνη, τη Διευθύντρια του Ναυτικού Μουσείου Άννα Ψαρά, τον Πρόεδρο του Παγχιακού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Αξιωματικών Εμπορικού Ναυτικού Αργύρη Χατζελένη, τον εκπρόσωπο της Παγχιακής Ένωσης Συνταξιούχων ΝΑΤ Στέλιο Κουμπιά, που καταχειροκροτήθηκε πολύ έντονα και επί μακρόν από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Χίου Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκο... και τέλος στεφάνωσαν ο εκπρόσωπος του Σωματείου Συνταξιούχων Ναυτικών ''ο Βροντάδος'', ο εκπρόσωπος του Σωματείου Συνταξιούχων Ναυτικών Συκιάδας, ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Συνταξιούχων Ναυτικών Θυμιανών ''ο Άγιος Ευστράτιος'', ο εκπρόσωπος Συνταξιούχων Ναυτικών Λαγκάδας, ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Χίου, η εκπρόσωπος του Τοπικού Παραρτήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, η εκπρόσωπος του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού και ο εκπρόσωπος της Εθνικής Αντίστασης.
 
Στη συνέχεια ο Νικόλαος Αρακάς, μέλος της ΕΒΑΤ, ανέγνωσε όλα τα ονόματα των Απολεσθέντων Ναυτικών της περιόδου 1939-1945 του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή και ακολούθησε ο Εθνικός Ύμνος.
 
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Μπουγδάνος, ο Αντιδήμαρχος Χίου Χαράλαμπος Μπουρνιάς, ο εκπρόσωπος των Σπουδαστών Χίου και Οινουσσών Μηχανικών και Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού Νίκος Δελόττης και η Πρόεδρος της Ένωσης Βρονταδουσίων Αττικής Θεοδώρα Βασιλάκη.
 
Η κ. Δέσποινα Καρατζά απήγγειλε ποίημα του Γιώργου Σπηλιώτη αφιερωμένο στους Απολεσθέντες Ναυτικούς του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ο κ. Παναγιώτης Πουλάδας ανέγνωσε Μαρτυρίες Χίων Ναυτικών της περιόδου του Β' Παγκοσμίου Πολέμου από το Περιοδικό ''Δάφνη'' του Βαγγέλη Ρουφάκη και η κα Βάσω Κριτάκη από την Υπηρεσία Δημοσίων Σχέσεων της Περιφερειακής Ενότητας Χίου διάβασε γράμματα Χίων Ναυτικών της δύσκολης εκείνης εποχής.
 
Ακολούθησε ένα δροσερό κέρασμα των παρευρισκομένων, προσφορά της Ένωσης Βρονταδουσίων Αττικής.
 
Ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Μπουγδάνος τόνισε στον χαιρετισμό του, ότι η εκδήλωση αυτή που πραγματοποιείται κάθε χρόνο από την Περιφέρεια Β. Αιγαίου, την Περιφερειακή Ενότητα Χίου και τους συνδιοργανωτές... ''εκτός του ότι, την νιώθουμε ως χρέος και καθήκον, είναι πολύ σημαντική για την ενδυνάμωση και τη διατήρηση της Ιστορικής Μνήμης!...''.
 
Για να θυμόμαστε και να τιμούμε όλους αυτούς τους ανθρώπους που αφησαν τη ζωή τους μέσα στη θάλασσα αγωνιζόμενοι για την ελευθερία, είτε υπηρετώντας στο Πολεμικό Ναυτικό είτε ενισχύοντας τους στρατευμένους πολεμιστές στεριάς και θάλασσας με τα Εμπορικά Πλοία και τις μεταφορές υλικών και τροφίμων... που ήταν σωτήριες και για τους άμαχους.
 
Δημήτρης Ζαφείρης

gia_toys_apolesthentes_hiotes_naytikoy_toy_v_pagkosmioy_polemoy

Εκδήλωση Τιμής και Μνήμης για τους Απολεσθέντες Χιώτες Ναυτικούς του Β' Παγκοσμίου Πολέμου
Εκδήλωση Τιμής και Μνήμης για τους Απολεσθέντες Χιώτες Ναυτικούς του Β' Παγκοσμίου Πολέμου
Εκδήλωση Τιμής και Μνήμης για τους Απολεσθέντες Χιώτες Ναυτικούς του Β' Παγκοσμίου Πολέμου
Εκδήλωση Τιμής και Μνήμης για τους Απολεσθέντες Χιώτες Ναυτικούς του Β' Παγκοσμίου Πολέμου

Σχετικά Άρθρα