Εμείς κάναμε αυτό που έπρεπε για τα νησιά και τους πρόσφυγες

Δηλώνει η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου για την απόφαση του ΣτΕ και παραπέμπει για τα περαιτέρω στο οργανωμένο κράτος
Δείτε το Βίντεο
Τετ, 18/04/2018 - 16:09

Δικαιωμένη αισθάνεται η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Ανθίππη Ζαννάρα, αναφορικά με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που προβλέπει ότι εφ’ εξής όσοι πρόσφυγες – μετανάστες έρχονται στα νησιά μας και αιτούνται διεθνή προστασία θα μπορούν να μετακινούνται σε όλη την επικράτεια.

Θυμίζουμε ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου από κοινού με άλλους δικηγορικούς συλλόγους των νησιών που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα είχε προσφύγει στο ΣτΕ ζητώντας ακύρωση της απόφασης της Δ/ντριας Ασύλου, που είχε ληφθεί από το 2016 και επέβαλε τους περιορισμούς στην κυκλοφορία των προσφύγων στα νησιά Λέσβος, Σάμος, Χίος, Λέρος και Κω. Η απόφαση του ΣτΕ αφορά πανομοιότυπη προσφυγή που είχε γίνει από το Συμβούλιο Προσφύγων και στην οποία απόφαση – για οικονομία χρόνου- παραπέμπεται και η αίτηση που είχε γίνει από τους δικηγορικούς συλλόγους των νησιών μας.

Η κα Ζαννάρα σε συνέντευξή της στο Ράδιο «Α» σχετικά με αναφορές του αθηναϊκού Τύπου για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει μια τέτοια απόφαση στην αύξηση των ροών, τόνισε:

«Θα πρέπει να είμαστε όλοι πιο συνετοί και λιγότερο της υπερβολής, να ανιχνεύουμε λογικά, τεχνικά και νομικά επιχειρήματα έτσι ώστε να δούμε ποιος είναι ο καλύτερος δρόμος για τη χώρα και φυσικά για τα νησιά, που είναι επικράτεια της χώρας.

Είναι προφανές ότι η συμφωνία Ε.Ε – Τουρκίας δεν είναι μια συνθήκη. Είναι προφανές ότι τα γεγονότα και τα πράγματα εξελίσσονται και μάλιστα με ραγδαία ταχύτητα. Τα γεγονότα, η ροή της ζωής δεν είναι κάτι ακίνητο. Είναι αυτό που έλεγε και ο Ηράκλειτος «τα πάντα ρει». Υπάρχουν όμως αντανακλαστικά του οργανωμένου κράτους, της οργανωμένης πολιτείας, των πολιτών κ.λ.π. και θα πρέπει να έχουμε να αντιπαραθέσουμε κάτι νέο».

Για το ίδιο ζήτημα και η δικηγόρος Γρ. Αλλοιμόνου επισήμανε:

«Η συγκεκριμένη απόφαση έχει κι ένα κομμάτι το οποίο αναφέρεται στο ότι έχουν υπερφορτωθεί τα νησιά και κανονικά θα πρέπει να υπάρχει μια αναλογία σε ολόκληρη την επικράτεια του αριθμού των ανθρώπων που φιλοξενούνται. Προφανώς αυτό κάποιους φόβισε».

Η κα Ζαννάρα εστιάζοντας στο ρόλο των δικηγόρων στο συγκεκριμένο  εγχείρημα σημείωσε:

«Εμείς είδαμε ότι τα νησιά έχουν ένα πρόβλημα, το βιώνουμε καθημερινά, όπως και οι άνθρωποι που αιτούνται διεθνή προστασία ζουν σε συνθήκες που δεν συνάδουν με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, επομένως αυτό το εντοπίσαμε, εντοπίσαμε επίσης την αρχή της αναλογικότητας και ως δικηγόροι είπαμε να αναζητήσουμε μέσα από τους νομικούς δρόμους μια άλλη θέαση σ’ αυτό το πρόβλημα και προσφύγαμε στο ΣτΕ».

Η ίδια ανέφερε ότι «η προσπάθεια ήταν συγκινητική» , εκφράζοντας την άποψη «ότι σε ένα μεγάλο βαθμό αυτή δικαιώνεται», ενώ αναφερόμενη ειδικά στη δικαιοσύνη σημείωσε ότι « παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει είναι ένας θεσμός που στέκεται, που είναι πραγματικά πολύτιμος και θωρακίζει τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου.»

me_tin_apofasi_toy_ste_dikaiothikame_gia_toys_prosfyges

Σχετικά Άρθρα