Ένα ρωμαϊκό ψηφιδωτό δάπεδο αποκάλυψε το αντιπλημμυρικό του Καλοπλύτη

Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Πέμ, 03/03/2022 - 14:51

Ένα ρωμαϊκό ψηφιδωτό δάπεδο στο ύψος της Λαχαναγοράς, αποκάλυψε το αντιπλημμυρικό έργο του Καλοπλύτη, με τις εργασίες στο συγκεκριμένο σημείο να έχουν διακοπεί για λίγες μέρες.

Ιδιαίτερα χαρούμενη για το εύρημα αυτό η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Όλγα Βάσση, υπογράμμισε ότι το συγκεκριμένο εύρημα αναδεικνύει και την οικονομική κατάσταση των ανθρώπων που ζούσαν στην περιοχή.

«Πρόκειται για ένα συνδυασμό ψηφιδωτού με μαρμαροθέτημα, που αναδεικνύει τον πλούτο των ιδιοκτήτων του, καθώς αυτό ήταν ιδιαίτερα ακριβό ως υλικό», ανέφερε η κ. Βάσση.

Η ίδια τόνισε ότι με το αποχετευτικό έργο προηγούμενων δεκαετιών δυστυχώς καταστράφηκε ένα μεγάλο μέρος του ψηφιδωτού, υπογραμμίζοντας ότι «τότε τα έργα γίνονταν με άλλους όρους και χωρίς την επίβλεψη αρχαιολόγων».

Αναφορικά με το... μέλλον του ευρήματος, σύμφωνα με την κ. Βάσση, το πιο πιθανό σενάριο είναι να αποκολληθεί και να μεταφερθεί σε άλλο σημείο.

Οι εργασίες για το αντιπλημμυρικό στο συγκεκριμένο τμήμα έχουν σταματήσει για λίγες ημέρες, ενώ από πλευράς της Εφορείας Αρχαιοτήτων καταβάλλεται κάθε προσπάθεια έτσι ώστε να μην υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση.

Η επιβλέπουσα αρχαιολόγος Ελένη Τσιόλα ανέφερε ότι αυτή την στιγμή γίνεται αποτύπωση του ψηφιδωτού ευρήματος από την σχεδιάστρια της υπηρεσίας, ενώ σε όλο το μήκος του έργου οι εργασίες γίνονται εντατικά από τους υπάλληλους της Εφορείας Αρχαιοτήτων.

vrethike_romaiko_psifidoto_sto_ypsos_tis_palias_lahanagoras

Σχετικά Άρθρα