Χίος, Σάββατο 28 Μαρτίου

Ένας άλλος Άγιος Αιμιλιανός !

Γράφει ο Λευτέρης Πυκνής
Δείτε τις Φωτογραφίες
Κυρ, 29/09/2019 - 07:11

Το 1947 την χρονιά που γεννήθηκα ο μεγάλος Γιώργος Μητσάκης ποιητής ,στιχουργός, μουσικοσυνθέτης και τραγουδιστής είχε γράψει μία μεγάλη επιτυχία πού ή πρώτη εκτέλεση σέ ζεϊμπέκικο έγινε τό 1950 από Μητσάκη, Μαρίκα Νίνου και Γιάννη Τατασόπουλο !

Δεν είμαι εγώ ο Γιώργος που αγαπούσες μια φορά και στο στόμα με φιλούσες τόσο τρυφερά ! Και γιατί αναφέρω αυτό τό θαυμάσιο ιστορικό γεγονός ! Δεν ξέρω αν είναι τυχαίο ότι οι αριθμοί και οι χρονολογίες με κυνηγούν για 72 χρόνια μέχρι σήμερα !

Πριν λίγες μέρες ή νάμπερ 23 από τά 24 εξαδέλφια πού είμαστε από τά εννέα αδέλφια τού πατέρα μου η Δημητρούλα, μου τηλεφώνησε και με ξάφνιασε όταν με κάλεσε νά παραβρεθώ στην βάφτιση του εγγονού της πού θά γινόταν στον Άγιο Αιμιλιανό της Καλλιμασιάς ! Και το όνομα του μικρού ΓΕΩΡΓΙΟΣ! Δεν είναι τυχαίο ότι τίς τελευταίες μέρες έχω γράψει για όλα τα μυστήρια ότι πρέπει να γίνονται καί στά εξωκκλήσια για να ζεσταθούν ξανά και οι σχέσεις τών πιστών ορθοδόξων χριστιανών με την εκκλησία και φυσικά με τούς αγνούς και ντόμπρους λεβέντες παπάδες πού βάλλονται πανταχόθεν όπως και ό Χριστιανισμός! Βέβαια ξαφνιάστηκε και ή ξαδελφούλα μου, δεν το περίμενε ότι θα παραβρεθώ οποσδήποτε !

Με τόν Άγιο Αιμιλιανό της Καλλιμασιάς έχω μεγάλη ιστορία τής προσωπικής μου ζωής ! Έχω να πάω πολλά χρόνια λόγω προσωπικής μου αντιπαράθεσης με τίς αγκυλώσεις της ιεραρχίας ! Έσπασα το εμπάργκο στις πεποιθήσεις μου γιατί έχουμε στο χωριό μου τόν παπά Γιώργη με μεγάλα φρύδια ,λεβέντη ,ντόμπρο πού ξεπερνά τις στενόμυαλες αγκυλώσεις ! Μετά από πολλά χρόνια θυμήθηκα ξανά αυτά που γράφω και στά βιβλία μου καί στά άρθρα μου ! Οι φωτογραφίες δεν είναι τυχαίες ακριβώς κάτω από τήν εικόνα του Αγίου Αιμιλιανού στις 7 Αυγούστου του 1950 σέ ηλικία τριών χρόνων με πήγε ή μάνα μου ολονυχτία κάτω από τήν εικόνα για να μιλήσω καθαρά ασχέτως εάν αργότερα το μετανιώσανε όλοι τους! Ή γλώσσα μου μέχρι και σήμερα δεν πιάνεται !

Πολύ το ευχαριστήθηκα γιατί μόνο βάφτιση δεν θύμιζε ή κοσμοσυρροή τών παρευρισκόμενων ,αλλά γαμήλια τελετή, ξαναείδα πολλούς παιδικούς φίλους όλες και όλους τούς συγγενείς μου από τά παλιά αλλά όχι ξεχασμένα ! Οι παιδικές μνήμες είναι πάντα ζωντανές τουλάχιστον για μένα ! Βέβαια ή γύρω περιοχή δεν θυμίζει ούτε είναι η ίδια ! Μία νέα πολιτεία έχει εγκατασταθεί στην περιοχή από τόν Βότοπο, Άγιο Αιμιλιανό, Μονωλιά , Άγιος Γιάννης, Καμάρι ! Το εξωκκλήσι του Αγίου Αιμιλιανού πρέπει πλέον νά γίνει καθεδρικός Ναός της νέας σύγχρονης πολιτείας ! Πολυτελέστατα διόροφα,μεζονέτες,μονοκατοικίες έχουν γεμίσει όλη την περιοχή !

Γι'αυτό ξεκίνησα με τό τραγούδι δεν είσαι εσύ ο Γιώργος που αγαπούσα μια φορά ! Ό ναός καί ό προαύλιος χώρος σέ μεγάλη ανανέωση καί σέ αρίστη κατάσταση εν αντιθέσει με τά κελιά πού είναι σε άθλια μορφή εγκαταλελειμμένα από τήν αδιαφορία και τήν φθορά τού χρόνου που κάποτε ήταν η ζωντάνια τής περιοχής με τα πατροπαράδοτα πανηγύρια πού είχαν αίγλη καί τεράστια επιτυχία ! Και αναρωτιέμαι γιατί αυτή η μεγάλη εγκατάλειψη και αδιαφορία; Ίσως μπόρεσα να καταλάβω μερικά πράγματα από κάποιες συζητήσεις ,για να έχουν οι νέοι κάτοικοι της περιοχής τήν ησυχία τους καί νά μήν ενοχλούνται από τά πανηγύρια και τήν ΜΗ λειτουργία εστιατορίου στην πλατεία του Αγίου Αιμιλιανού !

Θέτω τό μεγάλο ερώτημα στους απανταχού Καλλιμασιώτες κυρίως τού Εξωτερικού πού ξέρουν κάθε χρόνο νά έρχονται τό καλοκαίρι για την Παγκαλλιμασιώτικη σύναξη, γιατί δεν φροντίζουν για την επισκευή τών κελιών τού Αγίου Αιμιλιανού; Κάποτε υπήρχαν πολλοί και μεγάλοι ευεργέτες στην Καλλιμασιά σήμερα γιατί; Δυστυχώς άλλαξαν οι καιροί η νοοτροπία αλλά προτίστως οι περισσότεροι άνθρωποι πού αυτό που έμαθαν καί τούς αρέσει στο εξωτερικό τό πόσα κανείς; Και εννοούν τά δολάρια ! Εγώ λέω φωτιά στά πατζάκια τους ! Τίποτα δεν παίρνουν μαζί τους μόνο τρία μέτρα κάμποτο δηλαδή τό ΣΑΒΒΑΝΟ τους !

Πολλά θέλω να γράψω από τίς Μνήμες και τίς παιδικές αναμνήσεις μου στο χωριό μου και στην περιοχή και ή μόνη φωτογραφία είναι από τήν παραλία της Μονωλιάς όπου με έμαθε ό πατέρας μου Σπύρος Πυκνής νά αναγνωρίζω τά χταπόδια μέσα στην θάλασσα !

Μνήμες Μνήμες Μνήμες γεμάτες αναμνήσεις! Καλό ξημέρωμα και καλή καρδιά ! Καλή Κυριακή !

Χίος 29 Σεπτεμβρίου 2019 Λευτέρης Πυκνής Μαλλιάς Καλλιμασιωτης

Σχετικά Άρθρα

Σάβ, 28/03/2020 - 11:46

Το Σωματείο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Χίου «Ο Άγιος Ιωάννης» ενημερώνει τα μέλη του και όλους τους συναδέλφους οικοδόμους ότι η οικοδομική δραστηριότητα δεν έχει διακοπεί αφού μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί κάποια τέτοια απόφαση όπως σε άλλους κλάδους.

Η εργασία μας, σημειώνεται στην ανακοίνωση, συνεχίζεται κανονικά, αρκεί να τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα και μέσα προφύλαξης και οι κανόνες υγιεινής.

Για οποιαδήποτε αλλαγή το σωματείο μας θα ενημερώσει εγκαίρως τους συναδέλφους  με σχετική ανακοίνωση.