Επιστροφή στα θρανία: Η ψυχολογία των μαθητών και ο ρόλος γονέων - εκπαιδευτικών

Πέμ, 23/09/2021 - 15:22

Το άνοιγμα των σχολείων σηματοδοτεί μια νέα αρχή και επιβάλλει μια αλλαγή στην καθημερινή ρουτίνα των παιδιών, της οικογένειας και των εκπαιδευτικών, μετά την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών. Ειδικά, εν μέσω μιας, ήδη, επιβαρυμένης κατάστασης, εξαιτίας της πανδημίας, οι ανησυχίες εντείνονται και πολλαπλασιάζονται.

Απαντήσεις, λύσεις στα προβλήματα που παρουσιάζονται και συμβουλές στους μαθητές και τις μαθήτριες, τους γονείς αλλά και τους εκπαιδευτικούς, δίνει στην εκπομπή “Κατευθυνθήτω” και στον Γ. Χονδρέλλη, η ψυχολόγος Έλενα Τσατσαρώνη.

Πολύ συχνά, οι γονείς ανησυχούν με την «αλλαγή» των συναισθημάτων και της συμπεριφοράς των παιδιών τους, με αφορμή το άνοιγμα των σχολείων. Η διαφοροποίηση αυτή στα συναισθήματα, αν δεν συντρέχουν ειδικοί λόγοι, είναι αναμενόμενη.

Η ένταση, η διάρκεια και η συχνότητα των συναισθημάτων συσχετίζεται με την έγκαιρη και αποτελεσματική προετοιμασία του παιδιού για την έναρξη του σχολείου, ανάλογα πάντα, το αναπτυξιακό στάδιο στο οποίο βρίσκεται. Είναι σημαντικό να παροτρύνουμε τα παιδιά να εστιάζουν στα θετικά των καταστάσεων που προκύπτουν στη ζωή τους, αναφέρει μεταξύ άλλων η κα Τσατσαρώνη.

Η εκπομπή θα μεταδοθεί από την Αλήθεια ΤV αυτό το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου στις 5.00 και τις 9.00 μ.μ. και σε επανάληψη την Κυριακή στις 3.00 μ.μ.,

Σχετικά Άρθρα