Χίος, Τετάρτη 8 Ιουλίου

Ευτ. Βλυσίδου για εκπαίδευση προσφύγων: Πέρσι στείλαμε στην Ευρώπη 15 φιλέλληνες

Δείτε το Βίντεο
Τετ, 09/10/2019 - 15:34

«Πέρσι στείλαμε στην Ευρώπη 15 φιλέλληνες», είπε το πρωί από το Ράδιο «Α» η Δ/ντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Ευτυχία Βλυσίδου, εστιάζοντας στην ουσία που αφορά την αναγκαιότητα εκπαίδευσης προσφύγων και μεταναστών, που για μια ακόμη χρονιά – έστω με καθυστέρηση – θα ξεκινήσει και στο νησί μας, μόλις ολοκληρωθούν και οι προσλήψεις του απαιτούμενου εκπαιδευτικού προσωπικού, χωρίς ακόμη να μπορεί με ασφάλεια να προσδιοριστεί ο χρόνος.

Βέβαια οι εκπαιδευτικές δράσεις, είτε μέσω των πρωινών προγραμμάτων σε σχολεία για τα παιδιά που διαμένουν σε δομές εκτός ΒΙΑΛ ή σε σπίτια (ΖΕΠ), είτε μέσω του απογευματινού προγράμματος της ΔΥΕΠ για τους ανήλικους που μένουν στο ΚΥΤ στο Χαλκειός, αναμένεται να καλύψουν μια μικρή μερίδα των εν’ δυνάμει μαθητών, συγκριτικά με όσους παραμένουν στο νησί και που σίγουρα ξεπερνούν τους 900. Ωστόσο κατά τη Δ/ντρια Ββάθμιας Εκπαίδευσης , σε σχέση με πέρσι, εκτιμάται ότι πάνε σχολείο περισσότεροι πρόσφυγες - μετανάστες με την ίδια να υπεραμύνεται του έργου που επιτελούν οι εκπαιδευτικοί στις συγκεκριμένες δομές.

“Υπήρξε πέρσι εκπαιδευτικός στις ΔΥΕΠ που εθελοντικά εργαζόταν πέραν του ωραρίου της και έχει δηλώσει συμμετοχή και φέτος.”, σημείωσε και συνέχισε εστιάζοντας στο θετικό αποτύπωμα από την εκπαίδευσης των παιδιών κατά την παραμονή τους στη χώρα μας:

“Έχουμε παιδιά  από τον πρώτο πυρήνα των μαθητών που ακόμη και τώρα, μήνες μετά, κι ενώ έχουν φύγει σε άλλες χώρες της Ευρώπης κρατάνε επαφή με τη Χίο ή αναρτούν φωτογραφίες τους από την παραμονή τους στο νησί”.

Σύμφωνα με την κα Βλυσίδου ήδη δημοσιεύθηκε στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης η υπουργική απόφαση για τα τμήματα ΖΕΠ, τα οποία θα λειτουργήσουν και φέτος στο 1ο Γυμνάσιο (έχουν ήδη κάνει αίτηση 12 με 13 μαθητές) και στο 1ο ΕΠΑΛ Χίου, όπου η ίδια, ελλείψει εκπαιδευτικών προσωρινά και έως την τοποθέτησή τους, θα διδάξει τους μαθητές ελληνικά.

Παράλληλα προχωρά η διαδικασία για 3 τμήματα ΔΥΕΠ  στο 3ο Γυμνάσιο Χίου, όπου εξετάζεται η δυνατότητα ένταξης 106 μαθητών κάτι που θα εξαρτηθεί από μια σειρά παραμέτρους όπως η εξασφάλισης των υγειονομικών προϋποθέσεων, που αφορούν βέβαια και το σύνολο του μαθητικού πληθυσμού.

Τέλος για την ΖΕΠ στο 1ο ΕΠΑΛ, όπως είπε, αύριο ο Δ/ντής του σχολείου θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους των οργανώσεων «Μετάδραση» και «Αρσις» που έχουν την ευθύνη για τα παιδιά που μένουν εκτός ΒΙΑΛ για να συζητηθούν ζητήματα που αφορούν την κάλυψη των προϋποθέσεων για την φοίτησή τους.

 

Σχετικά Άρθρα

Έρευνα του ΑΠΘ σε πρώιμο στάδιο παρουσιάζεται στο 17ο Διεθνές Συνέδριο Νανοεπιστημών και Νανοτεχνολογίας
Τετ, 08/07/2020 - 10:29

Στη χρήση νανοϊνών ή νανοσωματιδίων που περιέχουν μαστίχα Χίου για τη δημιουργία επικαλυμμένων στεντ ή μπαλονιών αγγειοπλαστικής και θα εμποδίζουν την επαναστένωση της αθηρωματικής πλάκας στρέφεται η έρευνα στο χώρο της νανοτεχνολογίας, αναφέρει σε δημοσίευμά του το ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, σήμερα στις αγγειοπλαστικές χρησιμοποιούνται στεντ ή μπαλονάκια που είναι επικαλυμμένα με ένα χημειοθεραπευτικό , την πακλιταξέλη, που εμποδίζει την επαναστένωση της βλάβης. Επειδή το χημειοθεραπευτικό αυτό μπορεί να προκαλέσει κάποιες βλάβες σε βάθος χρόνου, σήμερα διερευνάται η δυνατότητα χρήσης κάποιας άλλης ουσίας που δεν θα έχει τοξική δράση, όπως είναι η μαστίχα Χίου.

Η σύνθεση νανοϊνών με βάση τη μαστίχα Χίου για την επικάλυψη μπαλονιών ή στεντ αγγειοπλαστικής αποτελεί το αντικείμενο της υπό εκπόνηση μεταπτυχιακής διατριβής του αγγειοχειρουργού Ιωακείμ Γιαγτζίδη στο τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ με επιβλέποντες τον καθηγητή Στέργιο Λογοθετίδη και την νανοϊατρό - επικεφαλής της Ομάδας Νανοϊατρικής του ΑΠΘ- Βαρβάρα Καραγκιοζάκη.

Τα στοιχεία της έρευνας που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού του κ. Γιαγτζίδη θα παρουσιαστούν σε αναρτημένη ανακοίνωση στο 17ο Διεθνές Συνέδριο Νανοεπιστημών και Νανοτεχνολογίας που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

Όπως επισημαίνει ο κ. Γιαγτζίδης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η έρευνα , η οποία είναι σε αρχικό στάδιο, ξεκίνησε με σκεπτικό την αντικατάσταση του χημειοθεραπευτικού που χρησιμοποιείται για την επικάλυψη των στεντ ή των μπαλονιών με κάποια φυσική ουσία , όπως η μαστίχα Χίου η οποία δεν είναι τοξική.

«Η αγγειοπλαστική είναι μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική που εφαρμόζεται με τοπική αναισθησία . Σε κάποιους ασθενείς μετά από την αγγειοπλαστική παρατηρείται επαναστένωση. Γι αυτό τον λόγο, πλέον, στις αγγειοπλαστικές χρησιμοποιούνται στεντ ή μπαλόνια επικαλυμμένα με φάρμακο το οποίο εμποδίζει την επαναστένωση της βλάβης. Το φάρμακο που συνήθως χρησιμοποιείται, είναι ένα χημειοθεραπευτικό , η πακλιταξέλη ,το οποίο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία σε κάποιες μορφές καρκίνου. Το φάρμακο αυτό φαίνεται ότι σταματάει την επαναστένωση της βλάβης. Βασιζόμενοι στη λογική της επικάλυψης των στεντ ή των μπαλονιών με μια ουσία που εμποδίζει την επαναστένωση αλλά και σε κάποιες δημοσιεύσεις ότι η πακλιταξέλη μπορεί να προκαλέσει βλάβες σε βάθος χρόνου-όχι τόσο για τα στεφανιαία αγγεία αλλά για τις περιφερικές αρτηρίες -σκεφτήκαμε να αλλάξουμε την ουσία και να βάλουμε κάτι που σίγουρα είναι πιο φιλικό, χωρίς τοξικές δράσεις. Σκεφτήκαμε να χρησιμοποιήσουμε τη μαστίχα Χίου και γιατί είναι ελληνικό προϊόν και επειδή κάποιες μελέτες είχαν δείξει ότι, πέρα από όλα της τα οφέλη στο έλκος , στην περιοδοντολογία κλπ, επειδή έχει αντιφλεγμονώδεις δράσεις φαίνεται να λειτουργεί προστατευτικά και στη αθηρωμάτωση. Σε αυτό συνέβαλε και προηγούμενη εργασία του κ. Ματθαίου Διδάγγελου ο οποίος είναι καρδιολόγος και συμφοιτητής μου στο μεταπτυχιακό. Με τη βοήθεια της Ένωσης Ελλήνων Μαστιχοπαραγωγών οι οποίοι μας προμήθευσαν την μαστίχα, σκεφτήκαμε να δημιουργήσουμε νανοσωματίδια (το θέμα της μεταπτυχιακής διατριβής του κ. Διδάγγελου) ή νανοΐνες, δηλαδή δομές μεταφοράς φαρμάκων σε νανοεπίπεδο. Τα νανοσωματίδια είναι σφαιρίδια που περιέχουν μαστίχα Χίου και οι νανοΐνες είναι σαν πολύ λεπτές τρίχες οι οποίες γύρω τους και μέσα τους έχουν μαστίχα Χίου. Το άλλο υλικό το οποίο χρησιμοποιείται είναι ένα πολυμερές το οποίο ούτως ή άλλως έχει δοκιμαστεί ως βιοσυμβατό υλικό . Αυτά αποδεσμεύονται ή αποδομούνται από τον οργανισμό και στην πορεία του χρόνου, θεωρητικά, θα αποδεσμεύεται η μαστίχα Χίου πάνω στο σημείο που θέλουμε» εξηγεί ο κ. Γιαγτζίδης.

Προς το παρόν στο πλαίσιο της έρευνας έχουν δημιουργηθεί οι νανοΐνες και τα νανοσωματίδια, έγινε χαρακτηρισμός τους και στο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο, έγιναν κάποιες δοκιμές προκειμένου να διαπιστωθεί αν κολλάνε και πως κολλάνε πάνω στο μπαλόνι της αγγειοπλαστικής και επίσης έγιναν μελέτες που έδειξαν ότι οι δομές δεν είναι κυτταροτοξικές.

«Η μελέτη βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο. Αλλά ακόμη και δεν “ δουλέψει” η μαστίχα Χίου θα δουλέψει ο νανο-φορέας δηλαδή το σύστημα της νανομεταφοράς» σημειώνει ο κ Γιαγτζίδης αναφέροντας ότι ακόμη και για την επικάλυψη με πακλιταξέλη δεν χρησιμοποιούνται νανοΐνες ή νανοσωματίδια αλλά κάποιες άλλες μέθοδοι".