Φίδι... για γυαλό; Όνειρα θερινής νυκτός !

Δευ, 24/08/2020 - 22:14

Στην εποχή του Πάγκαλου ήταν μακριές οι φούστες στο Μοναστηράκι αράζανε οι σούστες λίγοι περπατούσανε τότε με τις κούρσες κ.λ.π....μ' αυτούς τους στίχους του μεγάλου μουσικοσυνθέτη Γιώργου Μητσάκη θα ξεκινήσω την σημερινή μου γραφίδα την περιπλάνηση σε μια άλλη εποχή τις δεκαετίες 50 και 60 ίσως ακόμη και 1970 .

Ξεκαρδίστικα στα γέλια διαβάζοντας χθες στα τοπικά ΜΜΕ για το Παραλιακό μέτωπο από την Δασκαλόπετρα εως το Κοντάρι !

Η δημοτική αρχή με απώτερο σκοπό την βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών της Χίου και την δημιουργία θελκτικού πόλου για τους επισκέπτες αποφάσισε σταδιακά να δημιουργήσει ένα σύγχρονο βιώσιμο αστικό παραλιακό μέτωπο από την Δασκαλόπετρα εως το Κοντάρι για πεζούς και ποδηλάτες !

Και αναλύει για θέματα υγείας με μορφές μετακίνησης πεζοπορίας και άθλησης και το σπουδαιότερο ο καυγάς για το πάπλωμα δηλαδή λωρίδες για ποδήλατα !

Θα προκηρυχθεί αρχιτεκτονικός διαγωνισμός θα προηγηθούν μελέτες και τρέχα γύρευε και Νικολό καρτέρι για να μην πω και πράσινα άλογα !

Εύχομαι να μην μείνουν μόνο οι μελέτες και αδειοδοτήσεις και να δούμε τα έργα που πολύ αμφιβάλλω γιατί δεν υπάρχει χώρος επέκτασης και διάνοιξης επειδή είναι πολύ στενοί οι δρόμοι .

Και ερχόμαστε στο δια ταύτα... Καλά από την Μπέλα Βίστα δηλαδή το ΝΟΧ έως το Κοντάρι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια να γίνουν όλα τα όνειρα θερινής νυκτός πραγματικότητα !

Αλλά το μεγάλο ερώτημα και πρόβλημα είναι ο δρόμος από το τρίστρατο Βαξάλη έως την Δασκαλόπετρα πού ; και πώς ; θα υλοποιηθούν όλα τα όνειρα θερινής νυκτός της δημοτικής αρχής ;

Θυμάμαι τα παλιά χρόνια που ο κόσμος κυκλοφορούσε μόνο με τα λεωφορεία και υπήρχαν συχνά πυκνά δρομολόγια του αστικού ΚΤΕΛ Χίου προς πάσαν κατεύθυνση και μάλιστα κάθε 15 έως 20 λεπτά της ώρας για όλες τις γειτονιές του Βροντάδου με τελικό προορισμό την Δασκαλόπετρα και τανάπαλιν γιατί δεν υπήρχε η σημερινή πληθώρα Ι.Χ αυτοκινήτων .

Οι δρόμοι δύσκολοι και στενοί στην πραγματικότητα καρόδρομοι και κατσικόδρομοι και σε άθλια κατάσταση όπως δείχνουν ορισμένες φωτογραφίες που υπάρχουν !

Στον σταθμό λεωφορείων της Χίου επειδή τα περισσότερα δρομολόγια έφθαναν μέχρι την Δασκαλόπετρα, άλλα από τον εσωτερικό δρόμο και άλλα από τον παραλιακό και συνήθως στην πρόσοψη του λεωφορείου έγραφε δύο στάσεις, ρωτούσαν οι επιβάτες των διαφόρων περιοχών του Βροντάδου από ποιόν δρόμο θα πάει... και το ερώτημα ήταν Φίδι... για γυαλό ;

Φίδι ήταν ο εσωτερικός δρόμος επειδή είχε πολλές στροφές και ανηφόρες και φυσικά γυαλός ήταν ο παραλιακός δρόμος .

Συνήθως οι στάσεις ήταν Χίος - Νοσοκομείο - Φόρος - Ερειθιανή- Άγιος Μάρκος - Δασκαλόπετρα .

Ή Χίος - Πούλου - Μπούκιου - Ρήγου ή Αγ Μακάριος - Ερειθιανή- Άγιος Μάρκος - Δασκαλόπετρα .

Υπάρχουν ίσως και άλλες που δεν θυμάμαι όπως από τον παραλιακό Νοσοκομείο - Φόρος - Τάγμα - Μύλοι - Μούτσαινα - Παντελάκη - Βελονάς - Δασκαλόπετρα και τανάπαλιν !

Εδώ και πάνω από πενήντα χρόνια πηγαινοέρχομαι τουλάχιστον διακόσιες φορές τον χρόνο στην Δασκαλόπετρα και βλέπω καθημερινά από κοντά την όλη διαδικασία της κυκλοφορίας .

Όπου υπάρχει η δυνατότητα από τις παλιές προσχώσεις και τον εξωραϊσμό του παραλιακού δρόμου με τα παράνομα έργα που έχουν γίνει μπορεί σ'αυτά τα σημεία να γίνει κάποια ανάπλαση και διαπλάτυνση , αλλά υπάρχουν σημεία που δεν υπάρχει καμία περίπτωση να γίνει ούτε καν ένα μικρό πεζοδρόμιο μισού μέτρου όπως π.χ. από την Μουριά μέχρι το λιμανάκι της Δασκαλόπετρας επειδή είναι πολύ στενός ο δρόμος και όταν συγχρόνως διασταυρωθούν δύο μεγάλα οχήματα δεν χωρούν επειδή υπάρχουν σπίτια και από τις δύο πλευρές .

Το ίδιο συμβαίνει και από τα Ταμπάκικα το Νοσοκομείο και μέχρι την Αγία Παρασκευή !

Εύχομαι να μπορέσουν να γίνουν οι αδειοδοτήσεις για προσχώσεις και τοιχία για ανάπλαση και διαπλάτυνση τόσο του δρόμου και για πεζοδρόμια και λωρίδες για ποδήλατα !

Εκτός μια παράτολμη ιδέα , εάν γίνει μονοδρόμηση και το Φίδι γίνει πηγαιμός και ο Γυαλός δηλαδή ο παραλιακός δρόμος η μια λωρίδα κυκλοφορίας να μετατραπεί σε πεζοδρόμιο και ποδηλατόδρομο και ερχομός προς την πόλη ή το αντίστροφο !

Άντε να δούμε τι θα δούμε και ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι !

Εύχομαι να μην υπάρξουν μόνο μελέτες και αδειοδοτήσεις στα χαρτιά χωρίς υλοποίηση έργων και πληρωθούν μόνο οι μελετητές!

Αν δεν σπάσουν αυγά ομελέτα δεν γίνεται !

Χρειάζεται μεγάλη τόλμη και θάρρος με μεγάλα Φρύδια από όλους τους κομματικούς σχηματισμούς του Δημοτικού συμβουλίου Χίου ! 

Καλό απόγευμα και όνειρα γλυκά και όχι θερινής νυκτός !

Χίος 24 Αυγούστου 2020

Λευτέρης Πυκνής Μαλλιάς Καλλιμασιωτης

Σχετικά Άρθρα