Χίος, Κυριακή 8 Δεκεμβρίου

Φτάσαμε στα... μισά για να έχουμε ένα ικανοποιητικό ύψος βροχής

Από 30 έως 40 εκ. στους περισσότερους σταθμούς
Δείτε το Βίντεο
Παρ, 05/01/2018 - 14:43

Οι βροχές του Νοέμβρη και του Δεκέμβρη αποδείχθηκαν αρκετά καλές, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέγραψαν οι βροχομετρικοί σταθμοί στο νησί μας, έχοντας ήδη πιάσει ένα μέσο όρο βροχής που κυμαίνεται από τα 25 έως τα 45 εκατοστά.

Μάλιστα σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, όπως σημειώνει ο Σίμος Καραολάνης που παρακολουθεί από τη Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης τα συγκεκριμένα δεδομένα των βροχομετρικών σταθμών, που λειτουργούν σε εθελοντική βάση, φέτος είχαμε περισσότερες βροχοπτώσεις, με διαφορά περίπου 20 εκατοστών, όσον αφορά το ύψος βροχής. Ωστόσο τόνισε ότι πέρσι καλύτερη βροχερή περίοδος ήταν εκείνη μετά τον Ιανουάριο, ενώ γενικά διαπιστώνεται ότι περνώντας τα χρόνια υπάρχει μια μετατόπιση των βροχών, από το Νοέμβρη και μέχρι τον Φλεβάρη.

Αναλυτικά οι μετρήσεις κατά σταθμό (σε παρένθεση οι μετρήσεις για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρσι)

Νέα Μονή 40 εκ. (22 εκ.)

Καρυές 36,5 εκ. (20 εκ.)

Καρδάμυλα 45 εκ. (18 εκ.)

Άγιοι Σαράντα 30,5 εκ. (15 εκ.)

Βαβύλοι 37,5 (19 εκ.)

Πυργί 40,5 εκ. (13 εκ.)

Πόλη 29 εκ. (15 εκ.)

Βολισσός 25 εκ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στο νησί μας, έχοντας ως δεδομένο τον τρόπο που διαχειριζόμαστε το νερό, ένα καλό ύψος βροχής για να είναι ποιοτικά καλό το παρεχόμενο νερό στην κατανάλωση, είναι - κατά τον κ. Καραολάνη - τα 80 εκ. όταν σε άλλες περιοχές αυτό το επιτυγχάνουν με πολύ λιγότερες βροχές.

Σχετικά Άρθρα

Κυρ, 08/12/2019 - 20:17

Ανεβαίνει στην πίστα και απλώνεται σιωπή, πιάνει το μικρόφωνο και αμέσως νοιώθεις πως αυτός ο άνθρωπος μόλις… απογειώθηκε.

Δημήτρης Λιούντρης, επάγγελμα τραγουδιστής.

Πριν να του πάρω συνέντευξη τον είδα, τον απόλαυσα στην πίστα… απογείωσης στην «Θεά» του Θεοδοσίου, να κρατάει μουσική παρέα στους πελάτες, που είναι καθαρό, πως τους σέβεται αλλά και τον σέβονται.

Το ρεπερτόριο του καθαρά λαϊκό, ξέρει που τελειώνουν οι δικές του επιλογές και που αρχίζουν τα… νησιώτικα. Με την ίδια άνεση μπορεί να επιβάλλει την… τάξη επιστρέφοντας πάλι σε δικές του επιλογές, που όμως ξέρει ότι αρέσουν και στο κοινό του, που το αγαπά.

Τα αισθήματα είναι αμφίδρομα αφού οι… σαμπάνιες πάνε κι’ έρχονται προς την πίστα.

Εκείνος σηκώνει ευγενικά το ποτήρι πάνω, εύχεται στην παρέα και το επιστρέφει στον δίσκο. Το χέρι του πιάνει το δικό του πάντα γεμάτο ποτήρι, που τακτικά πίνει δύο γουλιές.

Στο στούντιο αποκαλύπτει το… μυστικό, το ποτήρι απλά έχει μέσα… νερό.

Ο Δημήτρης Λιούντρης, που γεννήθηκε στο Βραχάτι Κορινθίας το 1966, μπήκε από νωρίς στο ψαλτήρι, σπούδασε Βυζαντινή μουσική και τον κέρδισε το τραγούδι, αφού αυτό ήθελε να κάνει πάντα. Το κατάλαβε όταν η ζωή, που κάνει τα δικά της παιχνίδια τον έφερε να υπηρετήσει την στρατιωτική του θητεία του στην Χίο, όπου τότε για λόγους που δεν ξέρει, εθιμικό δικαίω, η ορχήστρα της 96 ΑΔΤΕ με αυτή του Χορευτικού Κέντρου Κάραβελ ήταν… δοχεία συγκοινωνούντα.

Από τότε, όπως λέει σε συνέντευξη του στον Γιάννη Τζούμα, την Πέμπτη στις 7.00 και στις 11.00 μ.μ. στην εκπομπή «Αυτοπροσώπως» στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV τα πράγματα πήραν τον δικό τους δρόμο, που είχε πολλές προσκλήσεις και προκλήσεις για το νεαρό Δημήτρη, που γνώρισε πολύ δουλειά, πολλά ξενύχτια και πολλές πίστες, δίπλα σε μεγάλα ονόματα του λαϊκού μας τραγουδιού. Εκ των πραγμάτων παίζει το… δεύτερο βιολί, όταν δίπλα του βρίσκονται γίγαντες όπως η Τζένη Βάνου, για να μην αρχίσουμε να αναφερόμαστε σε ονόματα, που θα μας γεμίσουν την σελίδα.

Το θέμα είναι ότι η σελίδα του Δημήτρη Λιούντρη είναι τόσο… πυκνογραμμένη, που το 2012 και εξαιτίας της γυναίκας του που υπηρετεί στη Χίο ως Νηπιαγωγός, εγκαθίσταται στο νησί της καρδιάς του και αφοσιώνεται στην αγάπη του το λαϊκό τραγούδι χωρίς να αφήνει ποτέ το ψαλτήρι, της Εκκλησίας της Αγιοδεκτεινής, που υπηρετεί με την ίδια αγάπη.

Μετρημένος στα λόγια του, βαθιά λαϊκός, γνώστης της μουσικής αλλά και της ιστορίας του λαϊκού μας τραγουδιού,  αθεράπευτα… Καζαντζιδικός, δεν έχει κανένα πρόβλημα να μας πεί το… «Νυχτολούδουλο» άνευ μουσικής υποκρούσεως.

Ξέρει τη νύχτα, την έχει σπουδάσει, την έχει φάει με το κουτάλι και την εγκατέλειψε σκληρά επαγγελματικά πριν τον… φάει, ο Δημήτρης Λιούντρης κάνει σήμερα το κέφι του, ανήκοντας σε αυτούς τους ευτυχισμένους ανθρώπους, που έχουν κάνει το χόμπυ τους δουλειά.

Εκτός λοιπόν από την πίστα ή το ψαλτήρι, γνωρίστε τον σε μια συνέντευξη εκ βαθέων, τόσο… εξομολογητική, που ένας άνθρωπος που παίζει στα δάκτυλα και το λαρύγγι του, όλο το λαϊκό ρεπερτόριο ομολογεί ότι συγκινείται διαβάζοντας ποίηση του… Κωστή Παλαμά.

Τα υπόλοιπα από τηλεοράσεως.