Γιάννης Πολιτάκης: Ναυαγήσαμε με… μπουνάτσα

O διασωθείς του σκάφους «Ασπασία» περιγράφει λεπτό προς λεπτό στο «Ράδιο – αλήθεια» το χρονικό του ναυαγίου.
Δείτε τις ΦωτογραφίεςΑκούστε το ηχιτικό
Δευ, 20/08/2018 - 09:39
Γιάννης Πολιτάκης
Ηχητικό απόσπασμα: 

Ακόμα δεν μπορεί να πιστέψει πως έγινε το ναυάγιο του πλαστικού σκάφους «Ασπασία» μήκους 5 μέτρων και αγορασμένο από τον συνταξιούχο ναυτικό Πλάτωνα Καβάφη, ο κουμπάρος του Γιάννης Πολιτάκης, ένας από τους διασωθέντες μαζί με την 24 χρονη Ασπασία Καβάφη, αφού ο μεν 68χρονος Πλάτων Καβάφης εντοπίστηκε νεκρός ενώ ο 22χρονος γιός του Γιάννης αγνοείται.

Ο 59χρονος Γιάννης Πολιτάκης μίλησε το πρωϊ στο «Ράδιο – αλήθεια» στον Γιάννη Τζούμα και δίνει μια πλήρη περιγραφή των γεγονότων αφού ξεκαθαρίζει ότι ο Πλάτων Καβάφης δεν ήξερε από θάλασσες του τύπου του διαύλου Χίου – Οινουσσών για παράδειγμα.

Προσπάθησα να τον αποτρέψω, μας είπε ο Γ.Πολιτάκης, που έχει βαφτίσει τον αγνοούμενο Γιάννη Καβάφη, αλλά ο κουμπάρος μου ήταν ανένδοτος να πάει τα παιδιά του, που διαμένουν μόνιμα στην Αμερική και δεν μιλούν ελληνικά μια βόλτα στην Οινούσσα.

Πήγα μαζί τους για βοήθεια και παρέα και επειδή ξέρω τις θάλασσες αυτές, αλλά σας διαβεβαιώ ότι φύγαμε Παρασκευή 17/8 στην 1.00 μ. με μπουνάτσα και έτσι φτάσαμε 700 μέτρα περίπου πριν τις Οινούσσες, όταν ο Πλάτωνας θέλησε εν κινήσει να συμπληρώσει καύσιμα στη μηχανή.

Όταν γίνονταν αυτό ξαφνικά είδαμε να μπαίνουν νερά στη βάρκα. Μέχρι να βγάλω δύο κουβάδες στον τρίτο η βάρκα σηκώθηκε όρθια.

Η γνώμη μου, λέει ο Γ.Πολιτάκης είναι ότι ή το σκάφος είχε ρήγμα και μπάλωμα ή μπήκε λόγω της πτώσης της θερμοκρασίας από το «κράτει» της μηχανής νερό από τον άξονα της προπέλας.

Η βάρκα σηκώθηκε αλλά δεν βυθίστηκε. Ο Γ. Πολιτάκης θυμάται ότι κρατιόνταν και οι τέσσερις από ένα σχοινί και συμφώνησαν να μην αποχωριστούν. Στο μεταξύ και ενώ το σκάφος επέπλεε δύο ώρες, πέντε σκάφη πέρασαν πολύ κοντά τους χωρίς όμως να τους δούν.

Ξαφνικά γύρω στις 4.00 μ.μ. θυμάται ο διασωθείς σήκωσε αεράκι και είδα τον Γιάννη Καβάφη κα κολυμπά προς την Οινούσσα, για να βγεί προφανώς στη στεριά ζητώντας βοήθεια. Του φώναζα να γυρίσει αλλά μάταια, μάταιο και το κολύμπι αφού ένα μέτρο πήγαινε στην Αιγνούσα πέντε τον πήγαινε πίσω το κύμα.

Όχι μόνο δεν τον άκουσε ο νεαρός αλλά προς στο μέρος του για βοήθεια ή να τον γυρίζει πίσω πήγε και η αδελφή του!

Με τον Πλάτωνα κολυμπούσαμε μαζί, θυμάται ο Γιάννης,του έλεγα να μένει ανάσκελα αλλά κάποια στιγμή τον έχασα μέσα στα κύματα.

Ο ίδιος κολυμπούσε 14 ώρες (!) μέχρι που έπεσαν πάνω του οι προβολείς του Πολεμικού πλοίου «Αγιος Ευστράτιος».

Εβλεπα τα φώτα, μας λέει και η θάλασσα με πήγαινε στον Τσεσμέ, αφού πέρασαν από κοντά μου αλιευτικά που μίλαγαν μέσα τουρκικά. Ξαφνικά έρχεται ένα ρέμα από τα Νότια και με γύριζε πάλι στην Οινούσσα, μέχρι που άκουσα ελληνικές φωνές και το «Αγιος Ευστράτιος» δίπλα μου. Εκεί έμαθα ότι η Ασπασία γατζώθηκε πάνω σε μια σημαδούρα γρί –γρί και την είχε η Λιμενάρχης στο σκάφος της, από το οποίο συντόνιζε εν πλώ όλη την επιχείρηση διάσωσης μας, κάτι για το οποίο την ευχαριστώ όπως και όλους από το Λιμενικό, το πλήρωμα του ελικοπτέρου, το Πολεμικό ναυτικό, τους ψαράδες, το Σκυλίτσειο.

Ο Γιάννης έχει περιορισμένες ελπίδες για την διάσωση του βαφτισιμιού του και στο ερώτημα μας αν θα γίνονταν όλα αυτά αν τηρούνταν οι κανονισμοί, που θέλουν με την αναχώρηση ενός σκάφους υποχρεωτικά χρήση σωσιβίων, απάντησε με ειλικρίνεια, που δείχνει μας αρέσει δεν μας αρέσει την ελληνική πραγματικότητα.

Το σωστό είναι αυτό, αλλά ποιός το τηρεί; Ολοι έχουμε τα σωσίβια για τον έλεγχο του Λιμεναρχείου.

 

Ο νεκρός πλέον Πλάτων Καβάφης και ο αγνοούμενος γιός του
Το σκάφος που βυθίστηκε

Σχετικά Άρθρα