Χαλαρά...είναι μόνο Εμμηνόπαυση

''Γυναικολογικά προβλήματα στην Εμμηνόπαυση και τρόποι αντιμετώπισής τους''.
Δείτε τις Φωτογραφίες
Σάβ, 15/09/2018 - 06:56

Τα ''Γυναικολογικά προβλήματα στην Εμμηνόπαυση και οι τρόποι αντιμετώπισης τους'' ήταν το θέμα της εκδήλωσης που πραγματοποίησαν από κοινού η Περιφερειακή Ενότητα Χίου, ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου, το Ομήρειο και η Ελληνική Εταιρεία Αγωγής Υγείας, με την έμπνευση και τη γενική επιμέλεια και φροντίδα του γνωστού Φαρμακοποιού Γιώργου Μαρή στην Αίθουσα Συνεδρίων του Ομηρείου το βράδυ της Παρασκευής 14 Σεπτεμβρίου 2018. Όπως είναι φυσικό η Γυναικεία παρουσία ήταν έντονη με ελάχιστες αλλά σημαντικές αντρικές παρουσίες ανάμεσα στο κοινό όπως αυτές του Θ. Καρτάλη του Δ. Μάντικα και του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής που κατέφθασε μαζί με τον Π. Βρουλή, γι' αυτό λοιπόν οι παρεμβάσεις και Ιατρικού ενδιαφέροντος μετά το πέρας των εισηγήσεων, ήταν αρκετές. 

                     Ομιλητές ήταν οι Μαιευτήρες Γυναικολόγοι της Γυναικολογικής Κλινικής του Σκυλλιτσείου Νοσοκομείου Χίου Ευστράτιος Φωτεινός που μίλησε για τα συμπτώματα της Εμμηνόπαυσης(τις αυπνίες , τις εξάψεις , τις εφιδρώσεις κ.α.), ο Παντελής Κάργατζης που ανέπτυξε την πρόληψη στην Εμμηνόπαυση και τους τρόπους προστασίας (και τακτικές εξετασεις, τεστ Παπανικολάου κλπ) της γυναίκας από τις απολύτως φυσικές επιπτώσεις του φαινομένου,και ο Μάριος Σκαρμούτσος που παρουσίασε τις σύγχρονες Θεραπευτικές παρεμβάσεις που κυριαρχούν για την αντιμετώπιση προβλημάτων της Εμμηνόπαυσης και τόνισε ότι οι σύγχρονες Φαρμακευτικές Αγωγές παρουσιάζουν πολύ μεγάλα ωφέλη και ελάχιστους κινδύνους.

                      Η Εμμηνόπαυση δεν είναι νόσος όπως τόνισαν όλοι οι ομιλητές, είναι μια απολύτως φυσιολογική εξέλιξη στη ζωή μιας γυναίκας. Για να έχουμε σίγουρα Εμμηνόπαυση θα πρέπει να υπάρχει συνεχόμενη και αδιάκοπη παύση της Εμμήνου Ρύσης για δώδεκα τουλάχιστον μήνες και ακολουθεί και συνυπάρχει η Κλιμακτήριος που είναι η μεταβατική κατάσταση με αρκετά ενοχλητικά συμπτώματα στην καθημερινότητα της γυναίκας όπως τα συχνά ευμετάβλητα συναισθήματα . Η Κλιμακτήριος διαρκεί από 2 έως 5 χρόνια ανάλογα την κατάσταση και τη γενικότερη κοινωνική στάση και τον τρόπο ζωής της κάθε γυναίκας αλλά και τη γενικότερη κατάσταση της Υγείας της.

                       Η εξατομίκευση, τόσο στη διάγνωση, όσο και στην αντιμετώπιση (φαρμακευτική, πιθανές επεμβάσεις, ενισχυτική, εναλλακτική με βάση τα βότανα, με κατάλληλη διατροφή κ.α.) είναι πολύ σημαντική και απαραίτητη γιατί κάθε γυναίκα (όπως άλλωστε και κάθε άνθρωπος και κάθε οργανισμός) έχει τις ιδιαιτερότητές της. Αυτό είναι ένα σημείο που το τόνισαν όλοι οι ομιλητές και κυρίως ο κ. Σκαρμούτσος που είπε ''συν τοις άλλοις ότι η νοοτροπία της κάθε Γυναίκας πάνω στο θέμα της Εμμηνόπαυσης αλλά και η γενικότερη στάση της στη ζωή είναισημεία που αποβαίνουν καταλυτικά στην εμφάνιση αλλά και στην αντιμετώπιση και την εύκολη ή δύσκολη καταστολή των συμπτωμάτων, που συνοδεύουν τη διακοπή της περιόδου της γυναίκας '. Εδώ οι γιατροί έφεραν ώς παράδειγμα τις Ιαπωνέζες,  που δεν παρουσιάζουν σχεδόν καθόλου συμπτώματα Εμμηνόπαυσης στη χώρα τους, ενώ όταν βρίσκονται στην Ευρώπη, επειδή συντονίζονται με την ψυχολογία και τη νοοτροπία που κυριαρχεί... τα παρουσιάζουν κι αυτές.

                       Διατυπώθηκαν πολύ χρήσιμες και ωφέλιμες πληροφορίες για το γυναικείο (αλλά και για το αντρικό) κοινό που παρακολούθησε τις εισηγήσεις και τη Συζήτηση. Ελέχθη π.χ. ότι η διατήρηση καλής σεξουαλικής ζωής και δραστηριότητας μετά την Εμμηνόπαυση συμβάλλει στην καλύτερη Υγεία της Γυναίκας. Τονίστηκε δε ότι με κατάλληλη διατροφή (πλούσια σε ψάρι και όσπρια) μπορεί να καθυστερήσει να εμφανισθεί η Εμμηνόπαυση μέχρι και ενάμιση χρόνο, αλλά και ότι η καθημερινή πρόσληψη μίας μερίδας ζυμαρικών ή ρυζιού μπορεί να τη φέρει πιο γρήγορα. Πολλαπλές ωφέλειες προσφέρει και σε αυτόν τον τομέα η γυμναστική και το περπάτημα, καθώς επίσης και η διακοπή του καπνίσματος και η αποφυγή του αλκοόλ. Καλύτερα από τα ποτά είναι το κρασί και η μπύρα όπως τόνισαν οι γιατροί.

                       Με προτροπή του Γ. Μαρή, ο Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Χίου Θ. Καρτάλης πήρε το λόγο προς το τέλος της συζήτησης που αναπτύχθηκε με το κοινό και τόνισε ότι ο κ. Φωτεινός, ο κ. Κάργατζης και ο κ.Σκαρμούτσος που εισηγήθηκαν τα θέματα της βραδιάς είναι εξαιρετικοί και άριστοι επιστήμονες και ότι αντιμετωπίζουν κάθε μέρα με αποτελεσματικότητα και συνέπεια τα πάμπολλα και εξαιρετικά αυξημένα και πολλές φορές επείγοντα περιστατικά, που πρόσθεσε το μεταναστευτικό στο νησί μας και στη Γυναικολογική Κλινική του Σκυλιτσείου Νοσοκομείου Χίου, που λειτουργεί άριστα.

                       Για την ωφέλεια των βοτάνων και την καταπραϋντική δράση τους και όσον αφορά τα συμπτώματα της Εμμηνόπαυσης μίλησε ο ''οικοδεσπότης'' της διοργάνωσης Γιώργος Μαρής(πρόεδρος του παραρτήματος Χίου της Ελληνικής Εταιρίας Αγωγής Υγείας) ώς ο πλέον ειδικός κατά γενική και κοινή παραδοχή και αντίληψη. Ο κ. Μαρής ευχαρίστησε την Περιφερειακή Ενότητα Χίου για τη συμβολή της στη διοργάνωση της εκδήλωσης αυτής, ευχαρίστησε επίσης το Ομήρειο για τη φιλοξενεία, τους Επιστήμονες που εισηγήθηκαν το θέμα ''Γυναικολογικά προβλήματα στην Εμμηνόπαυση και τρόποι αντιμετώπισής τους'' και ευχαρίστησε το κοινό για την καλή ποιότητα συζήτησης και διαλόγου που αναπτύχθηκε μετά το πέρας των εισηγήσεων. Κατά τη διάρκεια του διαλόγου με το κοινό και τους Μαιευτήρες Γυναικολόγους (τον οποίο συντόνισε) ο κ. Μαρής βρήκε την ευκαιρία και μίλησε (και κατόπιν ερωτήσεων που του έγιναν)για τις Βοτανικές Εναλλακτικές Θεραπείες και για πολλά ευεργετικά βότανα και ουσίες όπως η βαλεριάνα, το φασκόμηλο(που πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο), ο λυκίσκος που συναντάται και στη μπύρα, στάθηκε ιδιαίτερα ο κ. Μαρής στην πλούσια σε όσπρια, φυτικές ίνες , ψάρια, μπανάνες και σιτηρά ολικής αλέσεως διατροφή που είναι απαραίτητη και τόνισε ιδιαίτερα την ευεργετική δράση του ηλιακού φωτός, που σε μία εικοσάλεπτη καθημερινή έκθεση σε αυτό, μάλλον όλοι οι ειδικοί συμφωνούν.             

Σχετικά Άρθρα