Το χιόνι “ξεσκέπασε” τα προβλήματα των χωριών της Βορειοανατολικής Χίου

Το “ευχαριστώ” των Προέδρων στον Αντιπεριφερειάρχη Χίου και η αναζήτηση λύσεων
Δείτε το Βίντεο
Δευ, 25/01/2021 - 16:14

Στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Χίου, Παντελή Μπουγδάνου βρέθηκαν το πρωί της Δευτέρας οι Πρόεδροι των χωριών της Β.Α. Χίου και συγκεκριμένα των Αμάδων, Πρόδρομος Μανωλάκης, του Βικίου, Δημήτρης Πρελιάς και των Καμπιών Σταμάτης Καλογεράς ευχαριστώντας τον για το προσωπικό ενδιαφέρον που επέδειξε και την άμεση ανταπόκρισή της Περιφέρειας, καθώς και για τον συντονισμό και την επίλυση των προβλημάτων που προκλήθηκαν λόγω των ισχυρών χιονοπτώσεων του «Λέανδρου» στα χωριά τους, την περασμένη εβδομάδα.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης ο κάθε πρόεδρος αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το χωριό του, με κοινό σημείο αναφοράς το δημογραφικό, ενώ παρατήρησαν ότι τα χωριά της Βόρειας Χίου -εκτός των Καρδαμύλων- έχουν πραγματικά αφεθεί στο έλεος, επανακάμπτοντας στην επικαιρότητα, μόνο λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Μάλιστα τόνισαν ότι ίσως γίνουν ξανά πρώτο θέμα στο μέλλον αυτή την φορά λόγω πυρκαγιών, καθώς οι περιοχές γύρω από τα χωριά τους είναι κυριολεκτικά μία ζούγκλα, λόγω της αυξημένης βλάστησης, φοβούμενοι ότι σε μία επερχόμενη φωτιά θα θρηνήσουν θύματα.

Πιο συγκεκριμένα ο πρόεδρος Καμπιών ανέφερε: «Μετά την κακοκαιρία υπήρξαν πολλές ζημιές, τα δέντρα μας και οι ελιές μας έχουν πληγεί, είχαμε προβλήματα με το ρεύμα και οι κάτοικοι το πάλεψαν δυνατά. Έπαθαν ζημιά και τα ίδια τα μηχανήματα, ο ίδιος ο κύριος Μπουγδάνος μου τηλεφώνησε προσωπικά, τα συνεργεία ήταν εκεί, αλλά ήταν τόσο πολύ το χιόνι που δεν μπορούσαμε καν να βγούμε από τα σπίτια μας. 70 πόντοι χιόνι ήταν κάτι άγνωστο για εμάς».

Ο κ. Μανωλάκης, πρόεδρος Αμάδων συμπλήρωσε με την σειρά του:

«Το βασικό μας πρόβλημα ήταν το ρεύμα, γιατί να επισημανθεί ότι μείναμε παραπάνω ώρες χωρίς ρεύμα, σε σχέση με τα άλλα δύο χωριά... έπεφτε το χιόνι στα καλώδια της ΔΕΗ και έτσι είχαμε ως αποτέλεσμα τις διακοπές. Υπήρχαν άνθρωποι φανταστείτε που κλείστηκαν στο σπίτι από το Σάββατο το βράδυ και βγήκαν έξω την Πέμπτη. Προτείνουμε να μεταφερθεί σε κεντρικά σημεία το δίκτυο του ρεύματος, έτσι ώστε οι εργαζόμενοι που θα καλούνται να αποκαταστήσουν τις βλάβες ηλεκτροδότησης να έχουν πιο εύκολη πρόσβαση. Κλείσαμε 55 ώρες χωρίς ρεύμα και χάρη στον Σύλλογο μας και στους εργαζόμενους του Δήμου, έγινε διανομή σομπών σε σπίτια που είχαν ανάγκη θέρμανσης. Το βασικότερο θέμα μας είναι ότι αυτά τα χωριά είναι καταδικασμένα ή θα καούν ή θα ξεπαγιάσουν από το κρύο. Πρέπει να ληφθούν μέτρα, κυρίως από το δασαρχείο και τις άδειες που πρέπει να μας δώσει, για να δημιουργηθούν ζώνες ασφαλείας, πριν γίνει το κακό».

Ο Πρελιάς Δημήτρης πρόεδρος Βικίου, συμπλήρωσε:

«Δημιουργήθηκαν πολλά προβλήματα από τον χιονιά, υπήρξε άμεση ανταπόκριση και από την Περιφέρεια και από τον Δήμο και από την Πυροσβεστική και την Αστυνομία. Αντιμετωπίσαμε και θέματα υγείας, καθώς ένας άνθρωπος χρειαζόταν φιάλη οξυγόνου, αλλά με το τόσο πολύ χιόνι κάποια μηχανήματα εγκλωβίστηκαν μεταξύ Αμάδων και Βικίου. Την φιάλη κατάφερε να την φέρει η Πυροσβεστική μέσω Καμπιών. Χάρη στην βοήθεια του Συλλόγου μας ο κόσμος έδειξε σε αυτές τις πρωτοφανείς καιρικές συνθήκες κατανόηση. Το δημογραφικό είναι μεγάλο πρόβλημα, εγώ έχω κάποιους ελάχιστους νέους στο χωριό μου, στα άλλα χωριά δεν υπάρχουν.Σε μία 20ετία αν δεν γίνει κάτι θα σβήσουμε από τον χάρτη, θα μας θυμόμαστε μέσα από μαγνητάκια».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου με τη σειρά του επισήμανε ότι η Περιφερειακή Ενότητα Χίου οφείλει και στέκεται πάντα αρωγός στηρίζοντας έμπρακτα τους όλους κατοίκους της, ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της αρμοδιότητάς της, προκειμένου να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία.

Ο κ. Μπουγδάνος ανέλυσε με την σειρά του τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν τα συνεργεία, καθώς ο καιρός ήταν πραγματικά άγριος και πρωτοφανής για το νησί μας, με πολλά ανοιχτά μέτωπα, καθώς σε πολλά χωριά της Χίου, παρουσιάστηκαν ταυτόχρονα πολλαπλές ανάγκες, με τους εργαζόμενους να προσπαθούν να ανταπεξέλθουν, δίνοντας τον καλύτερο εαυτό τους.

Κλείνοντας υπενθύμισε ότι τα συνεργεία δουλεύουν και αυτές τις μέρες με στόχο την πλήρη αποκατάσταση του οδικού δικτύου, απομακρύνοντας κορμούς και κλαδιά που έπεσαν από το χιόνι.

 

*Σε επιβεβαίωση όλων των παραπάνω να σημειωθεί ότι σήμερα από το πρωί μέχρι και αργά το μεσημέρι το Βίκι παρέμενε χωρίς ηλεκτροδότηση.

to_hioni_xeskepase_ta_provlimata_ton_horion_tis_voreioanatolikis_hioy

Σχετικά Άρθρα