Η Χίος της Κέλλυς Λουφάκη

«Για μένα δεν είναι απλά ο τόπος καταγωγής μου, είναι τα ομορφότερα καλοκαίρια της ζωής μου, οι παιδικές μου αναμνήσεις γεμάτες εικόνες και μυρωδιές»
Κυρ, 18/07/2021 - 23:12

H Κέλλυ Λουφάκη (παραολυμπιονίκης, πρωταθλήτρια ξιφασκίας με αμαξίδιο) γράφει για τη δική της Χίο.
Κάπου στην άκρη του Αιγαίου υπάρχει ένα νησί με μεσαιωνικά χωριά, παραλίες με άγρια ομορφιά και κρυστάλλινα νερά. Το νησί της Μαστίχας, το νησί του Ομήρου. Ένας τόπος ευλογημένος από τη φύση και την ιστορία. Το νησί των ναυτικών, όπως λέει και το τραγούδι «…και καπετάνιο Χιώτη!». Για μένα δεν είναι απλά ο τόπος καταγωγής μου, είναι τα ομορφότερα καλοκαίρια της ζωής μου, οι παιδικές μου αναμνήσεις γεμάτες εικόνες και μυρωδιές.

Η πρώτη στάση για τον επισκέπτη στο νησί είναι στον εύφορο Κάμπο με τα αρχοντικά από την εποχή των Γενοβέζων. Τα τεράστια περιβόλια, γεμάτα πορτοκαλιές, λεμονιές αλλά και το γνωστό χιώτικο μανταρίνι.

(Τι υπέροχες μυρωδιές, τυχαία δεν την αποκαλούν η «Μυροβόλος»;). Κάπου εκεί πιο νότια, τα Μαστιχοχώρια που πραγματικά μοσχοβολούν μαστίχα. Τα καστροχώρια Ολύμποι, Μεστά, αλλά και το γνωστό Πυργί με τα ξυστά του. Η βόλτα στα δρομάκια τους είναι σκέτη μαγεία. Έχετε δει δέντρα να δακρύζουν; Κι όμως είναι οι σχίνοι μας με το πολύτιμο και σπάνιο δάκρυ τους, η γνωστή σε όλο τον κόσμο Μαστίχα της Χίου. Εκεί είναι και το στολίδι του νησιού, το Μουσείο της Μαστίχας. Μια επίσκεψη αρκεί για να το διαπιστώσει κανείς.

Βορειότερα, η φύση γίνεται πιο άγρια, στην ατμόσφαιρα υπάρχει η αίσθηση της περιπέτειας και της εξερεύνησης. Η Ανάβατος, ένα χωριό ή μάλλον ένας ακατοίκητος πύργος από πέτρα, τα τοπία γύρω από το ψηλότερο βουνό, το Πελιναίο, είναι συναρπαστικά. Αξίζει να εξερευνήσει κάποιος τη φυσική ομορφιά της Βόρειας Χίου μέσα από τη διαδρομή Καρδάμυλα - Ναγός - Αμάδες - Βίκι.

Για τους λάτρεις του θρησκευτικού στοιχείου ένα από τα υπέροχα μοναστήρια είναι η Νέα Μονή, γνωστή για τα ομορφότερα βυζαντινά ψηφιδωτά του κόσμου, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Ακολουθούν το μοναστήρι της Αγίας Μαρκέλλας στη Βολισσό με το αγίασμά της, αλλά και ο Άγιος Μήνας.

Η Χίος έχει υπέροχες διαδρομές για πεζοπορίες και αναρριχήσεις. Φυσικά δεν λείπουν τα σπήλαια των Ολύμπων αλλά και το Άγιο Γάλας.

Οι παραλίες της είναι πάνω από 90 οργανωμένες και μη. Η πιο γνωστή με τα πεντακάθαρα και σκουρόχρωμα νερά, ξακουστή για τα μεγάλα μαύρα βότσαλά της, είναι τα Μαύρα Βόλια. Η Αγία Δύναμη επίσης είναι μία από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού με γαλαζοπράσινα νερά και λευκή άμμο, εκεί υπάρχει και το γνωστό εκκλησάκι. Η Αγία Φωτιά είναι ένας καλός τουριστικός προορισμός με κρυστάλλινα νερά και οργανωμένη παραλία. Υπάρχουν ακόμα οι παραλίες Γιόσωνας, Ναγός, Βρουλίδια, Κώμη, Αυλωνιά, Καρφάς, Σαλάγωνα, Άγιος Ισίδωρος και πολλές άλλες. Αξίζει να αφιερώσεις μια μέρα για επίσκεψη στο νησάκι των εφοπλιστών, τις Οινούσσες, αλλά και στα ηρωικά Ψαρά.

*Η Κέλλυ Λουφάκη είναι παραολυμπιονίκης, πρωταθλήτρια ξιφασκίας με αμαξίδιο.

Πηγή: athensvoice.gr

Σχετικά Άρθρα