Η κυρία… Φιλαρμονική

"Αυτοπροσώπως" την Πέμπτη στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV η Μαέστρος της Φιλαρμονικής Ευγενία Βορριά
Δείτε τις Φωτογραφίες
Κυρ, 29/09/2019 - 09:12

Ωραία Φιλαρμονική με ωραία Μαέστρο. Αυτή είναι η πρώτη εικόνα της Ευγενίας Βορριά καθώς προηγείται λυγερόκορμη, ψηλή, με τα μακριά μαύρα μαλλιά της και την ωραία της στολή, της Φιλαρμονικής του Δήμου Χίου.

Και όμως η Μαέστρος μας, ενώ τα πάει καλά με τα μουσικά της όργανα και τα μικρά και μεγάλα παιδιά της στην Φιλαρμονική, έχει…τράκ με τις κάμερες, οπότε της συνεντεύξεως της την Πέμπτη στις 7.00 και στις 11.00 μ.μ. στην εκπομπή «Αυτοπροσώπως» στον Γιάννη Τζούμα στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV, προηγήθηκε ένα τέταρτο χαλάρωσης, μέχρι να μπεί στο… κλίμα, για να μπεί όμως για τα καλά, σε μια ωραία συνομιλία στην οποία ξεδιπλώνει τις σκέψεις αλλά και το επίπεδο της.  

Η Ευγενία Βορριά γεννήθηκε στο Μονοδένδρι το 1978 ανάμεσα στην ομορφιά της περιοχής και τις νότες της μουσικής αφού ο πατέρας της Στέλιος ήταν ήδη ένας δεξιοτέχνης του κλαρίνου και μέλος της Φιλαρμονικής του Δήμου Χίου, που πρέπει να ιδρύθηκε γύρω στο 1930 με πρώτο Μαέστρο τον Νικόλαο Μαρτίνο με Ιταλικές ρίζες και κλασσική μουσική παιδεία.

Σε ηλικία 8 χρόνων ο πατέρας της έκανε δώρο ένα… σαξόφωνο, σαφώς μεγαλύτερο από το μπόι της, ικανό όμως να μην μαγέψει και να την στείλει 9 χρόνων, που αλλού; Μαζί με τον αδελφό της στην… Φιλαρμονική, που από τότε γίνεται το δεύτερο σπίτι της.

Από τότε η Ευγενία Βορριά αφού τελειώνει το Λύκειο, μαθαίνοντας παράλληλα μουσική κοντά στην μοναδική και αείμνηστη Πόλυ Σταμπόλου, σπουδάζει στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών μεταξύ άλλων πιάνο και Διεύθυνση Μπάντας και ερχόμενη στη Χίο διδάσκει μουσική και παράλληλα ούτε τα δύο παιδιά της είναι ικανά να την αποσπάσουν από την Φιλαρμονική,  πόσο μάλλον που η μεν 14χρονη κόρη της παίζει πιάνο και φλάουτο, ο δε 11χρονος γιός της ντράμς και κόρνο και φυσικά και οι τρείς τους είναι στην Φιλαρμονική.

Αργότερα ίσως ο γιός, στην στρατιωτική του θητεία, υπηρετήσει σε κάποια στρατιωτική μπάντα αφού… ξεχάσαμε ότι πατέρας των παιδιών είναι ο Παναγιώτης Μπράβος, Μαέστρος μέχρι πρότινος της Στρατιωτικής μπάντας της 96 ΑΔΤΕ και τώρα σε αντίστοιχη με Μονάδα των Αθηνών.

Η Ευγενία Βορριά, που δεν είπαμε ότι ζωγραφίζει και χορεύει χρόνια παραδοσιακούς χορούς στον Φάρο,  πριν 5 χρόνια αφού χρημάτισε μέλος της Φιλαρμονικής με Μαέστρους τον αείμνηστο Περικλή Πλακωτάρη, τον Στέλιο Παντελογιάννη και τον Στέργιο Νεαμονιτάκη, αναλαμβάνει το τιμόνι της Μπάντας του Δήμου μετά τον αναπάντεχο χαμό του τελευταίου.

Από τότε εδώ και 5 χρόνια, στην Φιλαρμονική φυσάει άλλος αέρας. Η νέα Μαέστρος είναι γνώστης του αντικειμένου, μαζί του από παιδί, αγαπάει τη μουσική και τις μπάντες, δεν θέλει την Φιλαρμονική… μαϊντανό σε εκδηλώσεις, είναι οργανωτική είναι φιλόδοξη, έχει ιδέες είναι και… γυναίκα.

Αυτό σημαίνει, μαζεύει τα σκόρπια όργανα, ζητάει επίμονα άλλα, απαιτεί χώρο και τον κερδίζει δίπλα στο Εργατικό Κέντρο, κάνει προσκλητήριο σε παιδιά, φέρνει δίπλα της πτυχιούχους μουσικούς και αρχίζει με δεδομένο το υλικό που έχει, να κτίζει την Φιλαρμονική από την αρχή, προσθέτοντας νέο υλικό και κάνοντας την τις απογευματινές ώρες μουσικό φυτώριο για νέους.

Τα όνειρα της είναι πολλά, αρκεί να την βοηθήσει ο Δήμος και… να την ακούσει για μια ώρα προσεκτικά ο Σταμάτης Κάρμαντζης, κάτι που δεν είναι δύσκολο, αν και θα διευκολύνει πολύ τα πράγματα να δεί την συνέντευξη της.

Η κυρία… Φιλαρμονική, συγνώμη η κυρία Βορριά, φαντάζεται μια παρέλαση ας πούμε με καλεσμένες μπάντες από άλλα μέρη της Ελλάδας, μια μπάντα αποκλειστικά από παιδιά, που θα μπορεί να κάνει και επιδείξεις μουσικής με κίνηση, συναυλίες στην πόλη και τα χωριά, επέκταση των μαθημάτων στην ύπαιθρο Χίο και πολλά άλλα που θα τα αφήσουμε για να τα δείτε στην συνέντευξη της Πέμπτης.

Το σίγουρο είναι ότι αναδεικνύεται απ’ αυτήν μια μουσική προσωπικότητα με αγάπη για αυτό που κάνει και απίστευτη ενεργητικότητα και όρεξη για προσφορά.

Μακάρι ο Δήμος Χίου να το… εκμεταλλευτεί.

Σχετικά Άρθρα