Η Πρωτοχρονιάτικη Πίτα της Ένωσης Ομογενών Χίου.

Χτίζουμε υπερατλαντική γέφυρα γεννεών και στηρίζουμε ήθη-έθιμα κι Έκκλησία. Το Αγιοβασιλιάτικο Καραβάκι του Κάστρου από το ''Agean Dream'' στο ''Χιώτικο Σπίτι'' στη Νέα Υόρκη
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Κυρ, 02/02/2020 - 21:52

Να ενισχύσουμε τους δεσμούς της Ομογένειας της Αμερικής με τη Χίο μας, είναι η πρωταρχική σκέψη όλων μας, τόνισε ο Πρόεδρος της Ένωσης Ομογενών Χίου Παντελής Μπουρνιάς στο κόψιμο της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας της Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής 2 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο ''Agean Dream'' στον Καρφά, με τον εκπρόσωπο του Σεβασμιωτάτου να ευλογεί την εκδήλωση στέλνοντας τις ευχές και τις προσευχές της Εκκλησίας όπου υπάρχουν Έλληνες σ' όλη τη γη και διαβεβαιώνοντας ότι η Εκκλησία μας πάντα προσεύχεται για τους ομογενείς μας. Στη δεξίωση παραβρέθηκαν η Εύα Καλκούνη εκπρόσωπος του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής και Βουλευτή Χίου Νότη Μηταράκη και ο Δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης που δήλωσε απερίφραστα ότι όλη η Χίος χρωστά ευγνωμοσύνη στην αγαπημένη κοινότητα των Ομογενών της Αμερικής και ότι είναι πρόθυμος να βοηθήσει στην ενδυνάμωση της ''συνδετικής γέφυρας μεταξύ Χίων Ομογενών τέταρτης γεννεάς και της κοινωνίας της Χίου'' που τόνισε ο Πρόεδρος της Ένωσης Ομογενών Χίου Παντελής Μπουρνιάς ότι είναι απαραίτητη για να μην ''αποχνωτιζόμαστε'' μιας κι είμαστε πάντοτε Χιώτες φανατικοί όπου σταθούμε κι όπου βρεθούμε επί της γης...

Η ευχάριστη έκπληξη της εκδήλωσης ήταν το Αγιοβασιλιάτικο Καραβάκι της συνοικίας του Κάστρου που πλαισίωσε τη γιορτή με ευχές και παινέματα για το καλό του Χρόνου. Τα παιδιά που πήραν και το πρώτο βραβείο φέτος στην πλατεία την Πρωτοχρονιά με τη σημαία του ''Εκπολιτιστικού και Αθλητικού Συλλόγου Φρουρίου Χίου ο Άγιος Γεώργιος'', τραγούδησαν όμορφα και με ζωντάνια για τους Ομογεννείς μας στο Ξενοδοχείο ''Agean Dream'' και μνημόνευσαν τους άρρηκτους δεσμούς Ομογέννειας Χίου στα στιχάκια τους.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ομογενών Χίου Παντελής Μπουρνιάς ανακοίνωσε ότι το επόμενο καραβάκι τους τα παιδιά του Κάστρου δήλωσαν ότι θα το δωρίσουν στην Ένωση Ομογενών Χίου, που θα το στείλει με τη σειρά της στο ''Χιώτικο Σπίτι'' στη Νέα Υόρκη.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ομογενών Χίου πρόσθεσε ότι η Ένωση θα υποστηρίξει οικονομικά την κατασκευή του Αγιοβασιλιάτικου Καραβακιού των παιδιών. γιατί ενδιαφέρεται για τη διατήρηση και την ενίσχυση του όμορφου αυτού Χιακού εθίμου. Τόνισε ακόμα ότι τα πατροπαράδοτα ήθη και τα έθιμα μας είναι αυτά που μας κρατάνε ''ζωντανούς και ακμαίους'' και εδώ και στην ξενιτιά...μαζί με την Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη μας και την Εκκλησία που είναι η δύναμη μας...γι' αυτό οι Ομογενείς είναι πάντα κοντά της, την στηρίζουν και την αγκαλιάζουν όπως τους αγκαλιάζει κι εκείνη.

Όταν ο Πρόεδρος της Ένωσης Ομογενών Χίου έδωσε στο Δήμαρχο Χίου το κομμάτι του από τη Βασιλόπιτα αναπτύχθηκε μεταξύ τους ένας σύντομος διάλογος με ευχές και σκέψεις για το εγγύς μέλλον. Και οι δύο συμφώνησαν ότι το Μεταναστευτικό-Προσφυγικό είναι το μείζον πρόβλημα για τη Χίο, που χρειάζεται φροντίδα και πρόσθεσαν ότι η ενύσχιση της γέφυρας σύνδεσης Χίου Ομογένειας πρέπει να ενεργοποιηθεί με δράσεις και εκδηλώσεις ποικίλης θεματολογίας και με Αθλητικές Διοργανώσεις. Ο Παντελής Μπουρνιάς αναφερόμενος στο πρόσφατο ταξίδι του στην Αμερική δήλωσε ότι μετέφερε στην Ελληνική Κοινότητα των Ομογενών τα πολυποίκιλα ζητήματα στα οποία χρειάζεται υποστήριξη η Χίος σε υποδομές και δράσεις...και ο Δήμαρχος Χίου συμπλήρωσε με τη σειρά του ότι σε ενδεχόμενο πιθανό ταξίδι του στην Αμερική θα φροντίσει να είναι ωφέλιμο και για τη Χίο και για την Ομογένεια.

Ένας κατακκόκινος και ψηλός Άγιος Βασίλης(από το Δ.Σ.της Ένωσης που φρόντισε τα πάντα στην εντέλεια)μοίρασε δώρα στα μικρά παιδιά της εκδήλωσης. Το μεγάλο δώρο της λαχειοφόρου ήταν μια χρυσή λίρα και τον τυχερό λαχνό τράβηξε ο Δήμαρχος.

Η όμορφη εκδήλωση που είχε πλούσιο φαγητό, μπουφέ και ποτά, πλαισιώθηκε από την υπέροχη μουσική και τα μελωδικά τραγούδια της Ορχήστρας Καρνουπάκη. Το σέρβις του Ξενοδοχείου ''Agean Dream'' ήταν άψογο και η ευρύχωρη ευήλια αίθουσα ήταν κατάμεστη με χαμογελαστό κόσμο.

Δημήτρης Ζαφείρης

            

kopi_pitas_enosis_omogenon_hioy

Σχετικά Άρθρα