Καλό μπάνιο στον Άγιο Αιμιλιανό

Δευ, 06/07/2020 - 06:47
Δεν μου αρέσει να γρινιάζω για ότι συμβαίνει γύρω μας, απλά θέλω να κάνω κάτι για να το διορθώσω όσο μπορώ.
Η αναφορά μου στον Αγιο Αιμιλιανό, αφορά την παραλία που βρίσκεται ακριβώς από κάτω και η οποία, φέτος για πρώτη φορά στα άνω των70+ ετών που την επισκέπτομαι και απολαμβάνω, έχει γίνει ιδιαίτερα λαοφιλής!! Εμαθα; γιατί καθώς έρχονται, όπως μου είπε μητέρα 4 παιδιών, από άλλες παραλίες όπου σιχαίνονται και φοβούνται για την κατάσταση που επικρατεί...Κάτι που αξίζει να γίνει μια υπέύθυνη ενδελεχής έρευνα... 
Μαζί με τα δικά μου σχόλια μεταφέρω και όσα συχνά ακούω από πολλούς συμπατριώτες που την απολαμβάνουν!! επίσης.
Συγκριτικά με τις παραλίες της 'Αγιάς Φωτιάς' και 'Αγίου Γιάννη' που βρίσκονται βορειότερα, υστερεί, όχι στην φυσική ομορφιά και καθαρότητα της θάλασσας, αλλά στην ανθρώπινη παρέμβαση σε ότι αφορά τον εξοπλισμό και τις "πρωτόγονες" εγκαταστάσεις και καθαριότητα της παραλίας.
Και εξηγούμαι, με επισύναψη φωτογραφιών, - τώρα με την νέα ηλ. τεχνολογία μπορούμε να κάνουμε και ρεπορτάζ!!
Μια τελείως πρόχειρη εγκατάσταση του καταιωνιστήρα, (ντους) η οποία εδώ και μια εβδομάδα κανεί καλή δουλειά ραντίζοντας τα χαλίκια και τον γύρω χώρο και ελάχιστα τον λουόμενο, καθώς η προφανώς πρόχειρη σύνδεση έχει διαρροή...ενώ μια ωραιότατη πινακιδούλα μας επισημαίνει το πόσο πολύτιμο είναι το νερό και συνεπώς πρέπει να το χρησιμοποιούμαι με φειδώ!!
Τωρα στον περιοριμένο παραλιακό χώρο υπήρχαν και υπάρχουν εκτός από τα πάσης φύσεως σκουπίδια, πλαστικά κλπ,( τα οποία φροντίζουν οι εντόπιοι λουόμενοι να συλλέγουν...) και σπασμένα κλαδιά δέντρων που καταλαμβάνουν τον λιγοστό σκιερό χώρο κάτω από ένα ετοιμόρροπο Αλμιρίκη που δεν τολμάς να τα παραβλέψεις αν τολμήσεις να τα αγνοήσεις. Περιττό να πω ότι οι σταθερές ομπρέλες σκιάς είναι πολύ λίγες και αδικούν την χωροταξική οργάνωση-αν υπάρχει!! της παραλίας.
Οι κάδοι σκουπιδιών ήταν βαλμένοι, ή καλύτερα ριγμένοι έτσι μαζί, χωρίς χωροταξική απόσταση ωστε να καλύπτουν το μήκος της παραλίας..Εδώ θα παρατηρήσω την ασυνέπεια προς τα παιδιά μας και την νέα γενιά, που υποτίθεται τους κάνουμε μαθήματα ανακύκλωσης κλπ, ενώ στις παραλίες δεν υπάρχει ουδεμία πρόβλεψη για κάτι τέτοιο..ψιλά γράμματα θα μου πεις..η ασυνέπεια λόγων και πράξεων ημών των ενηλίκων είναι ενδημική!! Αυτοί δε οι κάδοι συνήθως είναι υπερχειλισμένοι με τα διάφορα 'ευγενή'
 σκουπίδια μας διασκορπισμένα παντού για να επιβεβαιώσουν τον αγώνα και τα έξοδα που κάνουμε για να μορφωθούμε   και να αποκτήσουμε συνείδηση καθαρού πολίτη!! 
Ερχόμαστε στις καμπίνες αλλαγής ρούχων...βαμμένες εξωτερικά με ένα άκρως 'ελκυστικό' και περιβαλλοντικά 'κατάλληλο'!!  χρώμα, εσωτερικά δε σε απίστευτη καλλιτεχνική συνέπεια βρωμιάς και σκουριάς, χωρίς άγκυστρο να κρεμάσεις τα ρούχα σου τα οποία σιχαίνεσαι να τα ακουμπίσεις αλλού και πρέπει να τα κρατάς με τα δόντια σου!!
Όλα αυτα τα  είπα στο κατάλληλο υποθέτω γραφείο του Δήμου την περασμένη Πέμπτη που ήμουν στην Χώρα και μάλιστα η ευγενέστατη κυρία-γραμματεύς πήρε τηλέφωνο μπροστά μου και μίλησε στον αρμόδιο, μεταφέροντας ειδικά το θέμα διαρροής νερού και με βεβαίωσε ότι θα επιληφθεί αμέσως.
Σήμερα Κυριακή η κατάσταση παραμένει η ίδια και μη έχοντας άλλον τρόπο, χωρίς προκατάληψη και σκοπιμότητα, θέλησα να το ανακοινώσω και στον Τύπο, μεταφέροντας και την επιθυμία πολλών λουομένων της περιοχής.
Παραλείπω και άλλα ευτράπελα που συμβαίνουν σε πολλές παραλίες, όπου λουόμενοι συνοδεύονται και από τα χαριτωμένα κατα τ' άλλα τετράποδά τους, προφανώς χωρίς μπέϊμπυ λίνο και έτσι γίνεσαι μάρτυρας παιδιών να παίζουν δίπλα στα κόπρανα-ούρα των ζώων, που δεν φταίνε σε τίποτα, απλά κάνουν την ανάγκη τους και μάλιστα σε προσωπική πρέμβαση υπήρξε και απειλή από νεαρό, δυστυχώς, άτομο !!
Το ηθικό δίδαγμα, που το έμαθα  

όταν ήμουν φοιτητής και εργαζόμουν στο εργαστάσιο της Ford στο Chicago Hights, και μετά σαν εκπαιδευτής παιδιών με ειδικές ανάγκες και αυτισμό: Οτι, πρώτα διαμορφώνεις τον χώρο να είναι κατάλληλος για τον σκοπό που προορίζεται και τα άτομα που θα εξυπηρετήσεις. Στο εργοστάσιο, η ασφάλεια και η εργονομική εργασία ώστε να αποδίδει το καλύτερο αποτέλεσμα με ασφάλεια.... και στο Σχολείο ακριβώς η ίδια αρχή, αλλά με άλλα άτομα...και κυρίως βάζεις κανόνες και δίνεις οδηγίες πως θα επιτευχθούν οι στόχοι σου.

Πόσα θα είχαμε προλάβει αν είχαμε, έστω και κατελάχιστον τηρήσει αυτές τις χιλιοδοκιμασμένες αρχές.
Ακουσα ότι τις δουλειές αυτές στις παραλίες τις αναλαμβάνου εργολάβοι!! Κανένα πρόβλημα μέχρι εδώ, αλλά όταν τους πληρώνεις και δεν τους δίνεις τις κατάλληλες οδηγίες και κυρίως δεν τους επιβλέπεις με κυρώσεις όταν δεν συμμορφώνονται!! Τι; 
Να κλείσω με την μεγάλη εμπειρία μου στην οργάνωση και λειτουργία του πρώτου στην Ελλάδα Οικοτροφείου για νεαρά άτομα με αυτισμό στην Ζίτσα Ιωαννίνων, όπου εμπλέκονταν εκτός από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας Αυτιστικών, οι Ιππότες και γενναιόδωροι χρηματοδότες της Μάλτας, Η Μάνα του Πωγωνίου -χορηγός του κτιρίου και το Ίδρυμα 'Ελένης Γύρα" και ο Δήμος Ζίτσας και Ιωαννιτών. 
Πριν ξεκινήσουμε, οι Ιππότες της Μάλτας μαζί με την ειδική επιστημονική τους Σύμβουλο, ζήτησαν από μένα σαν Επιστημονικό Υπεύθυνο, να τους κάνω μια γραπτή έκθεση-προβολή του όλου εγχειρήματος με θεωρητικές και πρακτικές αποδείξεις κλπ....και μετά από ειδική συνέντευξη και παρακαλούθηση για έξι μήνες του όλου έργου, ακολούθησε και η πληρωμή και εξόφληση των εργολάβων. Και παράλληλα τρίμηνη εκπαίδευση του προσωπικού, όπου ήταν υπό αίρεση για 3 μήνες, ώστε να κριθούν αν ήταν κατάλληλοι!!
Περιττό να πω ότι τόσο το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με το οποίο συνεργαζόμασταν, όσο και περιοδεύοντες ειδικοί καθηγητές και φοιτητές, όπως και το Υπ. Υγείας το έχουν αναγνωρίσει αυτό το έργο ως πρωτόγνωρο και μοντέλο σε οργάνωση και τάξη. Και αυτό δεν έγινε από μένα, αλλά από τους συνεργάτες και το ειδικό Πακέτο Εσωτερικού Κανονισμού και λειτουργίας  που συντάξαμε και εφαρμόσαμε πιστά.
Με εκτίμηση
Παντελής Πρώιος, Ψυχολόγος
6976643588
 
...

Σχετικά Άρθρα