Χίος, Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου

Καλύτερη, βροχομετρικά, η φετινή περίοδος

Τι λέει ο Σ. Καραολάνης, για τα βροχόμετρα της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης
Δείτε το Βίντεο
Τρί, 27/02/2018 - 15:44

Μετά και τις χθεσινές βροχές στη Νέα Μονή το ύψος ξεπέρασε τα 83 εκατοστά, ο μέσος όρος βροχής στο νησί υπερβαίνει τα 62 εκατοστά και σίγουρα η φετινή περίοδος έχει μεγαλύτερη βροχόπτωση από πέρσι.

Στα παραπάνω κατέληξε ο γεωπόνος της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης, Σίμος Καραολάνης, αναλύοντας τα βροχομετρικά στοιχεία που παρουσίασε χθες η υπηρεσία του, υπεραμυνόμενος των αποτελεσμάτων που δίνουν, σε σχέση με βροχόμετρα ιδιωτών που παρουσιάζουν άλλα δεδομένα.

"Τα βροχόμετρα που έχουμε είναι ογκομετρικά, μας τα έχει δώσει το Υπουργείο και η αξία τους είναι υψηλή, αφού κοστίζουν 500 με 600 ευρώ το καθένα. Τα τελευταία που τοποθετήσαμε σε Βολισσό και Μεστά είχαν αγοραστεί το 2006 ", ανέφερε ο κ. Καραολάνης, λέγοντας ότι το θέμα δεν είναι μόνο τι λέει το βροχόμετρο αλλά και ποιες παράμετροι ακολουθήθηκαν, ακόμη και για την επιλογή του σημείου που τοποθετήθηκε.

Σε τελική ανάλυση, όπως είπε, από βροχόμετρο σε βροχόμετρο είναι αποδεκτή απόκλιση της τάξεως του 5 με 6%, αναφέροντας ότι με μ.ο. βροχής 62 εκατοστών, και με βάση το εμβαδόν της Χίο υπολογίζεται ότι έχουν πέσει στο νησί 522 εκατομμύρια κ.μ. νερού που σημαίνει ότι το 10% , δηλ. τα 52 εκατομμύρια κ.μ. εμπλουτίζουν τους υπόγειους υδροφόρους, ενώ το σύνολο των υδατικών αναγκών μας σε όλο το Νομό είναι 13,5 εκατομμύρια κ.μ. νερού.

"Άρα λίγα εκατοστά πάνω, λίγα εκατοστά κάτω, το αποτέλεσμα ουσιαστικά δεν αλλάζει, μιας και ζητούμενο εξακολουθεί να είναι η διαχείριση του νερού. Θυμίζω ότι την περίοδο 2014 - 2015 ξεπεράσαμε το μέτρο αλλά το φθινόπωρο πάλι είχαμε προβλήματα", κατέληξε ο κ. Καραολάνης.

Παρουσίασε, τέλος, το χθεσινό ύψος βροχής στους σταθμούς, το οποίο έχει ως εξής:

3,7 εκ. Νέα Μονή

1,9 εκ. Καρυές

4,2 εκ. Καρδάμυλα

1,02 εκ. Βαβύλοι

1,12 εκ. Πυργί

0,7 εκ. πόλη Χίου

1,25 εκ. Μεστά

2,17 εκ. Βολισσός

 

Σχετικά Άρθρα

Παρ, 06/12/2019 - 13:15

Με την σκέψη όλων στην μεγάλη ναυτική οικογένεια τιμήθηκε ο προστάτης των ναυτικών Άγιος Νικόλαος στον ομώνυμο Ιερό Ναό στο Βροντάδο, σε μια λαμπρή τελετή παρουσία αρχών, σπουδαστών της  ΑΕΝ Μηχανικών, των σχολειών του Βροντάδου και πλήθος κόσμου.

«Σήμερα τιμούμε τον προστάτη των Ναυτικών και το Πολεμικό ναυτικό τιμά τους νικηφόρους αγώνες του», ανέφερε στην ομιλία του ο διοικητής του κλιμάκιου του Πολεμικού Ναυτικού στην Χίο Ηρακλής Ρεβύθης, τονίζοντας παράλληλα και  την μεγάλη συμβολή του εμπορικού ναυτικού τόσο σε καιρό πολέμου όσο και σε καιρό ειρήνης.

Ξεχωριστή ήταν η αναφορά του κ. Ρεβύθη στην ναυτική οικογένεια που δεν περιλαμβάνει μόνο αυτούς που ταξιδεύουν αλλά και αυτούς που μένουν πίσω και προσεύχονται στον Άγιο Νικόλαο.

«Η μορφή του Αγ Νικολάου συνοδεύει τις γέφυρες και τα μηχανοστάσια των πλοίων αλλά και τις προσευχές των οικογενειών που μένουν πίσω περιμένοντας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακολούθησε τρισάγιο απολεσθέντων ναυτικών και κατάθεση στεφάνων στην θάλασσα, που για κάποιους έγινε υγρός τάφος καθώς δεν γύρισαν πίσω ποτέ.

Ο εορτασμός ολοκληρώθηκε με τον Εθνικό Ύμνο και την ευχή για γαλήνιες θάλασσες σε όλους όσους ταξιδεύουν.