Χίος, Κυριακή 21 Απριλίου

Καλύτερη, βροχομετρικά, η φετινή περίοδος

Τι λέει ο Σ. Καραολάνης, για τα βροχόμετρα της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης
Δείτε το Βίντεο
Τρί, 27/02/2018 - 15:44

Μετά και τις χθεσινές βροχές στη Νέα Μονή το ύψος ξεπέρασε τα 83 εκατοστά, ο μέσος όρος βροχής στο νησί υπερβαίνει τα 62 εκατοστά και σίγουρα η φετινή περίοδος έχει μεγαλύτερη βροχόπτωση από πέρσι.

Στα παραπάνω κατέληξε ο γεωπόνος της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης, Σίμος Καραολάνης, αναλύοντας τα βροχομετρικά στοιχεία που παρουσίασε χθες η υπηρεσία του, υπεραμυνόμενος των αποτελεσμάτων που δίνουν, σε σχέση με βροχόμετρα ιδιωτών που παρουσιάζουν άλλα δεδομένα.

"Τα βροχόμετρα που έχουμε είναι ογκομετρικά, μας τα έχει δώσει το Υπουργείο και η αξία τους είναι υψηλή, αφού κοστίζουν 500 με 600 ευρώ το καθένα. Τα τελευταία που τοποθετήσαμε σε Βολισσό και Μεστά είχαν αγοραστεί το 2006 ", ανέφερε ο κ. Καραολάνης, λέγοντας ότι το θέμα δεν είναι μόνο τι λέει το βροχόμετρο αλλά και ποιες παράμετροι ακολουθήθηκαν, ακόμη και για την επιλογή του σημείου που τοποθετήθηκε.

Σε τελική ανάλυση, όπως είπε, από βροχόμετρο σε βροχόμετρο είναι αποδεκτή απόκλιση της τάξεως του 5 με 6%, αναφέροντας ότι με μ.ο. βροχής 62 εκατοστών, και με βάση το εμβαδόν της Χίο υπολογίζεται ότι έχουν πέσει στο νησί 522 εκατομμύρια κ.μ. νερού που σημαίνει ότι το 10% , δηλ. τα 52 εκατομμύρια κ.μ. εμπλουτίζουν τους υπόγειους υδροφόρους, ενώ το σύνολο των υδατικών αναγκών μας σε όλο το Νομό είναι 13,5 εκατομμύρια κ.μ. νερού.

"Άρα λίγα εκατοστά πάνω, λίγα εκατοστά κάτω, το αποτέλεσμα ουσιαστικά δεν αλλάζει, μιας και ζητούμενο εξακολουθεί να είναι η διαχείριση του νερού. Θυμίζω ότι την περίοδο 2014 - 2015 ξεπεράσαμε το μέτρο αλλά το φθινόπωρο πάλι είχαμε προβλήματα", κατέληξε ο κ. Καραολάνης.

Παρουσίασε, τέλος, το χθεσινό ύψος βροχής στους σταθμούς, το οποίο έχει ως εξής:

3,7 εκ. Νέα Μονή

1,9 εκ. Καρυές

4,2 εκ. Καρδάμυλα

1,02 εκ. Βαβύλοι

1,12 εκ. Πυργί

0,7 εκ. πόλη Χίου

1,25 εκ. Μεστά

2,17 εκ. Βολισσός

 

Σχετικά Άρθρα

Σάβ, 20/04/2019 - 22:55

Στο νησί μας βρίσκεται ο Μηρτοπολίτης Βελγίου κ. Αθηναγόρας.

Πληροφορίες δίνει η ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως.

Τόν Σεβασμιώτατον Μητροπολίτην Χίου, Ψαρῶν καί Οἰνουσσῶν κ. Μᾶρκον ἐπεσκέφθη την 18ην Ἀπριλίου 2019 ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου κ. Ἀθηναγόρας.

Ἡ συνάντησις ἐγένετο εἰς ὁλοκάρδιον, πνευματικόν, ἐκκλησιαστικόν κλίμα, δεδομένης τῆς ἀπό καιροῦ ἐν Χριστῷ ἀγάπης τῶν δύο Ἱεραρχῶν.

Κατά τήν συζήτησίν των ἀνεφέρθησαν εἰς θέματα τῆς ἀνά τήν Οἰκουμένην Ὀρθοδοξίας, εἰς ζητήματα τῆς Εὐρωπαϊκῆς Ἑνώσεως, ἀλλά και εἰς πτυχάς τοῦ ποιμαντικοῦ ἔργου τῆς εὑρισκομένης εἰς τήν καρδίαν τῆς Εὐρώπης Ἱερᾶς Μητροπόλεως Βελγίου καί τῆς εὑρισκομένης εἰς τά ἀνατολικά θαλάσσια σύνορα τῆς Εὐρωπαϊκῆς Ἑνώσεως Ἱερᾶς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρῶν καί Οἰνουσσῶν.

Ὁ Σεβασμιώτατος Χίου προσεκάλεσεν τον Σεβασμιώτατον Βελγίου νά συμμετάσχῃ εἰς τό Ἐπιστημονικόν Συνέδριον τῆ Ἱερᾶς Μητροπόλεως Χίου διά τόν Εὐαγγελιστήν Μᾶρκον τόν Ἰούνιον τοῦ 2020.

Ὁ Σεβασμιώτατος Βελγίου εὑρέθη εἰς τήν Χίον μἐ ἀφορμήν τήν τακτικήν ἐπίσκεψίν του καί τό ἀδιάπτωτον, υἱικόν καί ἀξιέπαινον ἐνδιαφέρον του πρός τόν ἐφησυχάζοντα προκάτοχόν του Χῖον Μητροπολίτην πρώην Βελγίου κ. Παντελεήμονα.