Κλείνει η Εθνική Τράπεζα στα Καρδάμυλα

Διαμαρτυρία του Δημάρχου Χίου
Δείτε το Βίντεο
Τρί, 08/01/2019 - 14:23

 

Κεραυνός εν αιθρία σήμερα στα Καρδάμυλα με το άκουσμα της είδησης ότι από τις 18 Ιανουαρίου κλείνει  το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην περιοχή.

Ήδη έχει προκληθεί μεγάλη αναστάτωση και ξεκίνησαν οι πρώτες επαφές, τόσο με στελέχη της τράπεζας σε τοπικό επίπεδο, όσο και στο δήμο Χίου, προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις να ανακληθεί η απόφαση.

Να σημειωθεί ότι δυστυχώς τα τελευταία χρόνια οι τράπεζες ακολουθούν τακτική συρρίκνωσης του αριθμού των καταστημάτων τους. Θυμίζουμε ότι η Εθνική ήδη έχει κλείσει στην Απλωταριά το κατάστημά της, ενώ κι άλλες τράπεζες ακολούθησαν παρόμοια πολιτική.

Βέβαια το ζητούμενο για τους κατοίκους, όχι μόνο των Καρδαμύλων, αλλά και των γύρω χωριών (Αμάδες, Βίκι, Καμπιά), είναι ότι ακόμη κι αν μείνει το ΑΤΜ, σε συναλλαγές που χρειάζεται φυσική παρουσία στο γκισέ, θα πρέπει να υποβάλλονται σε κόπο και έξοδα για να κατεβαίνουν στα καταστήματα της τράπεζας στην πόλη.

Στην Εθνική των Καρδαμύλων υπηρετούν δύο εργαζόμενοι, για τους οποίους - σύμφωνα με πληροφορίες - υπάρχει μέριμνα να μετακινηθούν στα καταστήματα της πόλης.

Μετά την εξέλιξη αυτή, επιστολή διαμαρτυρίας σχετικά με την αναγγελία κλεισίματος του καταστήματος Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος στα Καρδάμυλα έστειλε ο Δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς προς τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας. Την επιστολή παράλληλα την κοινοποιεί σε πλήθος ιδρυμάτων και εφοπλιστών των Καρδαμύλων, και είναι η παρούσα:

 

ΠΡΟΣ: κ. Πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος

 

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε

 

με μεγάλη έκπληξη πληροφορήθηκα σήμερα την απόφαση σας περί κλεισίματος του καταστήματος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος που βρίσκεται στα Καρδάμυλα της Χίου. Το συγκεκριμένο κατάστημα είναι ιδιαίτερα σημαντικό για όλη τη Δημοτική Ενότητα Καρδαμύλων, καθώς εξυπηρετεί πλήθος κατοίκων της Βόρειας Χίου, περί τους 3.000 τους χειμερινούς μήνες και τους διπλάσιους κατά τους θερινούς μήνες. Με την απόφαση αυτή δυσχεραίνεται υπέρμετρα η καθημερινότητα των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι πλέον θα αναγκάζονται να καλύπτουν απόσταση άνω των 30 χιλιομέτρων ακόμα και για την πιο απλή συναλλαγή. Πράξεις καθημερινές, όπως η πληρωμή λογαριασμών, οι επαγγελματικές συναλλαγές, ακόμα και η λήψη της σύνταξης θα αποτελούν καθημερινό άθλο.

Εκτός των ανωτέρω, με την απόφασή σας αυτή υποβαθμίζεται σημαντικά ένα κομμάτι της ελληνικής επαρχίας. Σε μια εποχή που το ζητούμενο είναι η ενίσχυση της περιφέρειας και η δημιουργία ευκαιριών για τους νέους, αποφάσεις όπως αυτή θέτουν σημαντικά εμπόδια και αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα στον καθένα και είναι προφανές ότι το μήνυμα που δίνουν είναι προς τη λάθος κατεύθυνση.

Καταλαβαίνω ότι οι δυσκολίες των καιρών απαιτούν από εσάς μείωση των λειτουργικών εξόδων. Ωστόσο θεωρώ ότι θα πρέπει να σκεφτείτε πολύ σοβαρά το πως θα εκληφθεί η απόφασή σας αυτή από πλήθος Ελλήνων εφοπλιστών και ναυτικών, πελατών σας, όταν αυτοί πληροφορηθούν ότι η λειτουργία του καταστήματος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, με τον συμβολισμό που αυτή φέρει, τερματίζεται στα Καρδάμυλα, την ιδιαίτερη πατρίδα τους.

Για τους λόγους αυτούς, αναγνωρίζοντας το σημαντικό έργο και την εταιρική και κοινωνική ευθύνη της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, σας ζητάμε να ανακαλέσετε την απόφασή σας και να διατηρήσετε ενεργό το κατάστημα της Δημοτικής Ενότητας Καρδαμύλων του Δήμου Χίου.

 

         Με εκτίμηση,

 

Εμμανουήλ Βουρνούς,

                   Δήμαρχος Χίου

 

den_tha_meinoyn_oi_kardamylites_me_stayromena_heria

Σχετικά Άρθρα