Χίος, Κυριακή 8 Δεκεμβρίου

Κλείνουν την πρόσβαση και τα καταστήματα στα Καρδάμυλα... πριν τους κλείσουν τα σχολεία

Νέα κάθοδο στην πόλη την Παρασκευή
Τετ, 04/10/2017 - 16:38

Αποφασισμένοι να μην αφήσουν κανένα "παράθυρο" ανοιχτό, για το κλείσιμο σχολικών μονάδων, ξεκινώντας σταδιακά με τον... ακρωτηριασμό τμημάτων, οι Καρδαμυλίτες, κινούμενοι σ'αυτό το πνεύμα, αποφάσισαν σε νέα λαϊκή συνέλευση που πραγματοποίησαν σήμερα το μεσημέρι και μετά από συνάντηση που είχαν το πρωί με τον Βουλευτή Χίου του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Μιχαηλίδη, ότι δεν καλύπτονται από την λειτουργία του ενός από τα δύο τμήματα του Οικονομικού τομέα του ΕΠΑΛ της περιοχής τους και συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους με συμβολικό κλείσιμο του κεντρικού δρόμου πρόσβασης στα Καρδάμυλα, αύριο Πέμπτη από τις 6 το πρωί έως τις 10 π.μ.
Αύριο θα κλείσουν επίσης τα καταστήματα των Καρδαμύλων, ενώ θα συνεχιστεί - με πρωτοβουλία των γονέων - η κατάληψη   όλων των σχολικών μονάδων, που ήδη μετρά 9 ημέρες. Τέλος, την Παρασκευή  το πρωί η λαϊκή συνέλευση αποφάσισε νέα κάθοδο των Καρδαμυλιτών στην πόλη με συγκέντρωση στο Δημαρχείο στις 7.30 π.μ.
Χαρακτηριστικό είναι το παρακάτω δελτίο τύπου της Συντονιστικής Επιτροπής αγώνα των κατοίκων.
"Την Τρίτη 3/10/2017 και ώρα 8μμ στην Πλατεία Μαρμάρου Καρδαμύλων συγκεντρώθηκαν οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης , τοπικοί φορείς και κάτοικοι , προκειμένου να συζητήσουν τις περαιτέρω κινητοποιήσεις για την άδικη απόφαση της κατάργησης του Τομέα Διοίκησης και Οικονομίας (Β’ Τάξη) και της ειδικότητας Υπαλλήλων Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών (Γ’Τάξη) του ΕΠΑΛ Καρδαμύλων.
            Μετά από την έντονη ανησυχία όλων για τις δυσμενείς εξελίξεις που δημιουργούνται , ψηφίστηκε μια συντονιστική επιτροπή αποτελούμενη από εκπροσώπους Συλλόγων Γονέων και κατοίκων .
            Η Λαϊκή συνέλευση τελικά, αποφάσισε τις παρακάτω ενέργειες:

  1. Συνέχεια των καταλήψεων των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καρδαμύλων έως και την Παρασκευή 6/10/2017. Παράλληλα , να πραγματοποιηθεί άμεση συνάντηση με εκπρόσωπο του Υπουργείου Παιδείας στην Αθήνα.

 

  1. Να κλείσει η Εθνική Οδός Καρδαμύλων Χίου (στο ύψος του Προφήτη Ηλία την Πέμπτη 5/10/2017 από τις 6.00 -10.00 π.μ και να ακολουθήσει πορεία των διαδηλωτών περνώντας από την πλατεία Άνω Καρδαμύλων με προορισμό την πλατεία Μαρμάρου. Επίσης, να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία με το Δήμαρχο, Αντιπεριφερειάρχη και Βουλευτές Χίου ώστε να παρευρεθούν την ίδια ημέρα στις κινητοποιήσεις μας και να υπάρχει οπωσδήποτε τηλεοπτική κάλυψη από τα ΜΜΕ.

 

  1. Να γίνει πρόταση να παραμείνουν κλειστές όλες οι επιχειρήσεις και οι Δημόσιοι Οργανισμοί των Καρδαμύλων την Πέμπτη 5/10/2017 καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας ως ένδειξη συμπαράστασης και διαμαρτυρίας.

 

  1. Να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις την Παρασκευή 6/10/2017 με διαμαρτυρία έξω από το Δημαρχείο Χίου στις 7:30 πμ και πορεία προς το γραφείο της Διέυθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου , της Περιφέρειας και το γραφείο του Βουλευτή Σύριζα κ. Μιχαηλίδη Αντρέα . Παράλληλα, να έχουν ενημερωθεί οι Σύλλογοι Διδασκόντων , οι Σύλλογοι Γονέων και οι μαθητικές κοινότητες , ιδιαίτερα , του 1ου ΕΠΑΛ και του Εσπερινού Λυκείου Χίου , η ΕΛΜΕ , η Ένωση Γονέων Χίου και άλλοι φορείς , για μαζική συμμετοχή.

 

  1. Να πραγματοποιηθεί νέα Λαϊκή συνέλευση στην πλατεία Μαρμάρου Καρδαμύλων την Παρασκευή 6/10/2017 και ώρα 8μμ για συζήτηση όλων των εξελίξεων και λήψη περαιτέρω αποφάσεων.

 
Η στήριξη , η συμμετοχή και η συμπαράσταση όλων είναι η μόνη ελπίδα για να δικαιωθεί ο αγώνας αυτός !"
 
 
 

Σχετικά Άρθρα

Κυρ, 08/12/2019 - 20:17

Ανεβαίνει στην πίστα και απλώνεται σιωπή, πιάνει το μικρόφωνο και αμέσως νοιώθεις πως αυτός ο άνθρωπος μόλις… απογειώθηκε.

Δημήτρης Λιούντρης, επάγγελμα τραγουδιστής.

Πριν να του πάρω συνέντευξη τον είδα, τον απόλαυσα στην πίστα… απογείωσης στην «Θεά» του Θεοδοσίου, να κρατάει μουσική παρέα στους πελάτες, που είναι καθαρό, πως τους σέβεται αλλά και τον σέβονται.

Το ρεπερτόριο του καθαρά λαϊκό, ξέρει που τελειώνουν οι δικές του επιλογές και που αρχίζουν τα… νησιώτικα. Με την ίδια άνεση μπορεί να επιβάλλει την… τάξη επιστρέφοντας πάλι σε δικές του επιλογές, που όμως ξέρει ότι αρέσουν και στο κοινό του, που το αγαπά.

Τα αισθήματα είναι αμφίδρομα αφού οι… σαμπάνιες πάνε κι’ έρχονται προς την πίστα.

Εκείνος σηκώνει ευγενικά το ποτήρι πάνω, εύχεται στην παρέα και το επιστρέφει στον δίσκο. Το χέρι του πιάνει το δικό του πάντα γεμάτο ποτήρι, που τακτικά πίνει δύο γουλιές.

Στο στούντιο αποκαλύπτει το… μυστικό, το ποτήρι απλά έχει μέσα… νερό.

Ο Δημήτρης Λιούντρης, που γεννήθηκε στο Βραχάτι Κορινθίας το 1966, μπήκε από νωρίς στο ψαλτήρι, σπούδασε Βυζαντινή μουσική και τον κέρδισε το τραγούδι, αφού αυτό ήθελε να κάνει πάντα. Το κατάλαβε όταν η ζωή, που κάνει τα δικά της παιχνίδια τον έφερε να υπηρετήσει την στρατιωτική του θητεία του στην Χίο, όπου τότε για λόγους που δεν ξέρει, εθιμικό δικαίω, η ορχήστρα της 96 ΑΔΤΕ με αυτή του Χορευτικού Κέντρου Κάραβελ ήταν… δοχεία συγκοινωνούντα.

Από τότε, όπως λέει σε συνέντευξη του στον Γιάννη Τζούμα, την Πέμπτη στις 7.00 και στις 11.00 μ.μ. στην εκπομπή «Αυτοπροσώπως» στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV τα πράγματα πήραν τον δικό τους δρόμο, που είχε πολλές προσκλήσεις και προκλήσεις για το νεαρό Δημήτρη, που γνώρισε πολύ δουλειά, πολλά ξενύχτια και πολλές πίστες, δίπλα σε μεγάλα ονόματα του λαϊκού μας τραγουδιού. Εκ των πραγμάτων παίζει το… δεύτερο βιολί, όταν δίπλα του βρίσκονται γίγαντες όπως η Τζένη Βάνου, για να μην αρχίσουμε να αναφερόμαστε σε ονόματα, που θα μας γεμίσουν την σελίδα.

Το θέμα είναι ότι η σελίδα του Δημήτρη Λιούντρη είναι τόσο… πυκνογραμμένη, που το 2012 και εξαιτίας της γυναίκας του που υπηρετεί στη Χίο ως Νηπιαγωγός, εγκαθίσταται στο νησί της καρδιάς του και αφοσιώνεται στην αγάπη του το λαϊκό τραγούδι χωρίς να αφήνει ποτέ το ψαλτήρι, της Εκκλησίας της Αγιοδεκτεινής, που υπηρετεί με την ίδια αγάπη.

Μετρημένος στα λόγια του, βαθιά λαϊκός, γνώστης της μουσικής αλλά και της ιστορίας του λαϊκού μας τραγουδιού,  αθεράπευτα… Καζαντζιδικός, δεν έχει κανένα πρόβλημα να μας πεί το… «Νυχτολούδουλο» άνευ μουσικής υποκρούσεως.

Ξέρει τη νύχτα, την έχει σπουδάσει, την έχει φάει με το κουτάλι και την εγκατέλειψε σκληρά επαγγελματικά πριν τον… φάει, ο Δημήτρης Λιούντρης κάνει σήμερα το κέφι του, ανήκοντας σε αυτούς τους ευτυχισμένους ανθρώπους, που έχουν κάνει το χόμπυ τους δουλειά.

Εκτός λοιπόν από την πίστα ή το ψαλτήρι, γνωρίστε τον σε μια συνέντευξη εκ βαθέων, τόσο… εξομολογητική, που ένας άνθρωπος που παίζει στα δάκτυλα και το λαρύγγι του, όλο το λαϊκό ρεπερτόριο ομολογεί ότι συγκινείται διαβάζοντας ποίηση του… Κωστή Παλαμά.

Τα υπόλοιπα από τηλεοράσεως.