Χίος, Τρίτη 12 Νοεμβρίου

Λέσβος:Γιγάντιοι κορμοί απολιθωμένων δέντρων στο φως μετά από ανασκαφή

Δευ, 12/08/2019 - 21:22

Δυο γιγάντιοι κορμοί απολιθωμένων κωνοφόρων δένδρων, που υπέρκειται ο ένας του άλλου, μήκους ο ανώτερος 21 μέτρων και ο κατώτερος 23 μέτρων αποκαλύφθηκαν σε άριστη κατάσταση διατήρησης κατά τη διάρκεια σωστικών ανασκαφών που διενεργεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου σε συνεργασία με τη «ΔΕΗ Ανανεώσιμες».

Οι σωστικές ανασκαφές πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του έργου «Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας στη θέση Ακρόχειρας» της Κοινότητας Σιγρίου στη δυτική Λέσβο. 

Πρόκειται για τους δύο μεγαλύτερους μέχρι στιγμής απολιθωμένους κορμούς δένδρων που έχουν αποκαλυφθεί μέχρι σήμερα σε όλη την έκταση του απολιθωμένου δάσους της Λέσβου.

Σύμφωνα με το διευθυντή του Μουσείου, καθηγητή του τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Νίκο Ζούρο, «πρόκειται κατά πάσα πιθανότητα για προγονικές μορφές σεκόιας και η έρευνα που θα ακολουθήσει θα επιβεβαιώσει τα ακριβή στοιχεία της ταυτότητάς τους».

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Ζούρο, «τα ευρήματα είναι συγκλονιστικά καθώς αποκαλύπτουν τη βιαιότητα των ηφαιστειακών εκρήξεων που έγιναν πριν από 20 περίπου εκατομμύρια χρόνια στο χώρο όπου σήμερα βρίσκεται η Λέσβος. 

Τα γιγάντια δένδρα όπως αυτά που αποκαλύφθηκαν, ξεριζώθηκαν και παρασύρθηκαν από μεγάλες λασποροές ηφαιστειακών υλικών με αποτέλεσμα να τοποθετηθούν το ένα πάνω στο άλλο στη θέση που εντοπίσθηκαν».

Το έργο της «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» περιλαμβάνει την αντικατάσταση εννέα ανεμογεννητριών από τρεις νέες και η ανασκαφή ολοκληρώθηκε σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. 

Αποκάλυψε μεγάλο αριθμό απολιθωμάτων στις περιοχές θεμελίωσης των ανεμογεννητριών «τα οποία διαχειρισθήκαμε σύμφωνα με τους κανόνες της επιστημονικής έρευνας και έχουν ήδη μεταφερθεί στους χώρους του Μουσείου» λέει ο κ. Ζούρος. 

Σε χώρο όμως παρακείμενο του χώρου θεμελίωσης μιας από τις ανεμογεννήτριες αποκαλύφθηκαν ιδιαίτερα σημαντικά απολιθώματα τα οποία θα διατηρηθούν στη θέση τους ώστε να καταστούν επισκέψιμα στο μέλλον. Εκτός από τους δυο τεράστιου μήκους κορμούς έχουν αποκαλυφθεί τέσσερις ακόμη ιστάμενοι μικρότεροι κορμοί, οι οποίοι θα διατηρηθούν επίσης.

Η νέα απολιθωματοφόρα θέση βρίσκεται δίπλα σε ήδη περιφραγμένη έκταση με πλήθος απολιθωμένων κορμών, με την οποία είναι δυνατό να ενοποιηθεί και να αποτελέσει επισκέψιμο πάρκο απολιθωμάτων το οποίο θα λειτουργεί στην περιοχή σε συνεργασία με την ΔΕΗ.
 

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ: AMΠΕ

Πηγή: http://www.skai.gr

Σχετικά Άρθρα

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ 11ης ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΧΙΟΥ
Κυρ, 10/11/2019 - 17:53
Η Ιερή εικόνα της Παναγίας Ευαγγελίστριας του Κιόστε στη Μητρόπολη Χίου

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τη γιορτή της 11ης Νοεμβρίου και των Αγίων Βικτώρων που είναι και οι Πολιούχοι Άγιοι Προστάτες του νησιού και εορτάζουν αύριο Δευτέρα 11 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε σήμερα Κυριακή 10/11/19 όπως κάθε χρόνο, η μεταφορά της Ιερής Εικόνας της Παναγίας της Ευαγγελίστριας που διέσωσαν οι πρόσφυγες της Αγίας Παρασκευής Κρήνης (Τσεσμέ) Μικράς Ασίας, από τον Άγιο Γεώργιο Φρουρίου, όπου λειτουργείται όλο το χρόνο, στη Μητρόπολη Χίου (Ιερός Ναός Αγίων Βικτώρων - Μηνά, Βίκτωρος και Βικεντίου).

Την εικόνα συνόδευσε πολύς κόσμος, μαζί και αντιπροσωπεία της Ένωσης Αγιοπαρασκευουσίων εκ Κρήνης Μικράς Ασίας και του ''Φάρου'' Βαρβασίου με παραδοσιακές φορεσιές των αλησμόνητων πατρίδων, οδοιπορικώς, από το Κάστρο και την Απλωταριά μέχρι τον Ιερό Ναό της Μητροπόλεως, όπου ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος πραγματοποίησε την καθιερωμένη θρησκευτική λατρευτική τελετή, με πλήρη εκπροσώπηση από τις τοπικές αρχές Πολιτείας, Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Η Ιερή εικόνα της Παναγίας Ευαγγελίστριας του Κιόστε στη Μητρόπολη ΧίουΗ Ιερή εικόνα της Παναγίας Ευαγγελίστριας του Κιόστε στη Μητρόπολη ΧίουΗ Ιερή εικόνα της Παναγίας Ευαγγελίστριας του Κιόστε στη Μητρόπολη ΧίουΗ Ιερή εικόνα της Παναγίας Ευαγγελίστριας του Κιόστε στη Μητρόπολη ΧίουΗ Ιερή εικόνα της Παναγίας Ευαγγελίστριας του Κιόστε στη Μητρόπολη ΧίουΗ Ιερή εικόνα της Παναγίας Ευαγγελίστριας του Κιόστε στη Μητρόπολη Χίου