«Το μέλι μόνο δίνει, δεν παίρνει τίποτα»

«Αυτοπροσώπως» την Πέμπτη στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV o Πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Γρηγόρης Σαμούρης
Δείτε το Βίντεο
Κυρ, 06/12/2020 - 09:19

Ο Γρηγόρης Σαμούρης έχει κάνει… δις ισόβια, έτσι υπολόγισε τα 8ωρα του ως Σωφρονιστικός υπάλληλος στις Φυλακές Χίου, μέχρι την συνταξιοδότηση του.

Μπορεί και από απωθημένο, εκτιμώντας τη σημασία της ελευθερίας αφού έζησε μια ζωή κοντά σε ανθρώπους του την έχαναν πρόσκαιρα για να σωφρονιστούν, αποφάσισε δύο πράγματα. Πρώτον να… αποσυρθεί μόνιμα στη Βολισσό, θέλω να ακούω τον αέρα, να μυρίζω τη γή και τη θάλασσα, να μην ακούω αυτοκίνητα να ζώ σαν άνθρωπος, μας είπε, και δεύτερον να ασχοληθεί από χόμπι με τις μέλισσες, ένα έντομο που ζεί κατ’ εξοχήν στην ελευθερία, αλλά παράλληλα ζεί και με αυστηρούς κανόνες.

Από χόμπι, το μελίσσι και το μέλι του έγιναν βίωμα, τόσο όσο να ενταχθεί στον Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό και αναδειχθεί και Πρόεδρος του.

Την Πέμπτη στις 7.00 και στις 11.00 μ.μ. φιλοξενούμενος του Γιάννης Τζούμα στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV, στην εκπομπή «Αυτοπροσώπως» δεν αναλύει μόνο τα οφέλη του μελιού, που κατά την άποψη του δεν είναι γλυκαντική τροφή αλλά φάρμακο της φύσης, αλλά και την προσπάθεια των μελισσοκόμων να συνεχίσουν την προσπάθεια τους, για οργανωμένη τυποποίηση και προώθηση του μελιού.

Ο Συνεταιρισμός έχει σήμερα 143 μέλη, που δε ιδιόκτητο χώρο στο Χαλκειός, συγκεντρώνει και αποθηκεύει το μέλι, το επεξεργάζεται φυσικά με όλες τις προδιαγραφές υγιεινής και ασφάλειας και τις σχετικές αυστηρές πιστοποιήσεις και τέλος το συσκευάζει σε βάζα για να φτάσει στα ράφια των Super market.

Ένας συνεχής αγώνας δρόμου, με σκληρούς αντιπάλους, στην κυριολεξία, αφού η αγορά έχει κατακλυστεί από «μέλια» ακόμα και… Ταϊλάνδης σε τιμές… Κίνας.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, οι μελισσοκόμοι έχουν ως μοναδικά, αλλά πολύ ισχυρά όπλα, για όσους τουλάχιστον διαθέτουν μυαλό, που είναι η μοναδικότητα του προϊόντος, η προέλευση του από την απίστευτης ποικιλίας χλωρίδα του νησιού ( Η Χίος έχει 141 ποικιλίες λουλουδιών μοναδικών στην Ελλάδα) και το γεγονός ότι οι 143 μελισσοκόμοι, πρώτον δεν ξέρουν να κάνουν… χημικό μέλι και δεύτερον παράγουν αυτό που τρώνε οι ίδιοι και τα παιδιά τους.

Όλα αυτά τα εξηγεί ο Γρηγόρης Σαμούρης με πειστικό τρόπο, όχι γιατί είναι επαγγελματίας της προώθησης, μακάρι να ήταν και ο ίδιος και ο Συνεταιρισμός συνολικά, αλλά γιατί ότι λέει το πιστεύει και το κάνει πράξη. Γιατί απλούστατα το μέλι είναι η ζωή του, γιατί όπως εξηγεί αφοπλιστικά, «το μέλι μόνο σου δίνει, δεν σου παίρνει τίποτα».

 

aytoprosopos_me_ton_grigori_samoyri

Σχετικά Άρθρα