Μικρή, σιωπηρή «παρέλαση» στην προκυμαία Μυτιλήνης

Η Μυτιλήνη τίμησε την 108η επέτειο της απελευθέρωσης της
Κυρ, 08/11/2020 - 18:19

Τίμησε η Μυτιλήνη την 108η επέτειο της απελευθέρωσης της από τον Οθωμανικό ζυγό.

Το πρωί της Κυριακής ολιγομελής αντιπροσωπεία των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών της μετέφερε τη Σημαία της Λέσβου με πομπή από το Παλαιό Δημαρχείο στο Κάστρο, με τον Δήμαρχο Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη, στελέχη της δημτικής αρχής και τον βουλευτή Ν.. Λέσβου, αντιπρόεδρο της βουλής, Χαράλαμπο Αθανασίου.

Με την άφιξη της πομπής μπροστά από το ξενοδοχείο Blue Sea, ο Δήμαρχος κατέθεσε στεφάνι στην προτομή του Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη. Αμέσως μετά η πομπή συνέχισε προς το Κάστρο, όπου έγινε η επίσημη έπαρση της Σημαίας.

«Γιορτάζουμε και σήμερα την απελευθέρωση του νησιού μας από τον τουρκικό ζυγό. Το μήνυμα που εκπέμπει η Λέσβος και ο ελληνισμός είναι ότι οι μάχες των ελεύθερων λαών κρίνονται από το ψυχικό φρόνημα και τους έντιμους αγώνες και όχι από την ισχύ των όπλων. Έτσι, όπως οι πρόγονοί μας κέρδισαν τους αγώνες κατά του οθωμανικού ολοκληρωτισμού, και σήμερα σε όλα τα πεδία του διεθνούς δικαίου εν σχέσει με τον γείτονά μας κερδίζουμε όλες τις μάχες. Χρόνια πολλά σε όλους», τόνισε ο Χ. Αθανασίου.

«Μέσα στην πανδημία θέλω να ευχηθώ σε όλους τους Μυτιληνιούς και τους απανταχού Μυτιληνιούς χρόνια πολλά. Το 1912 δίνει ένα μήνυμα ενότητας, και αγωνιστικότητας για να αντεπεξέλθουμε στις δυσκολίες της ζωής, αλλά και για να διαφυλάξουμε τα κεκτημένα, αυτά τα οποία μας έδωσαν οι πρόγονοί μας, ο στόλος μας, ο οποίος απελευθέρωσε τη Μυτιλήνη μας, έδωσε αυτά τα χώματα που πατούμε, να τα απολαμβάνουμε και να απολαμβάνουμε τα αγαθά της Δημοκρατίας.

Ο Έλληνας αντέχει, αντέχει στα δύσκολα, ο Μυτιληνιός θα αντεπεξέλθει και τούτες τις δύσκολες στιγμές και ένας λαός ο οποίος επιζητεί την αλληλεγγύη των λαών είναι δρόμος για να δηλώσει με αποφασιστικότητα ότι αυτόν τον τόπο δεν μπορεί κανείς να τον κατακτήσει. Ο Οθωμανικός ζυγός δεν θα επανέλθει στην Ελλάδα. Υγεία και αισιοδοξία».

 

 

Σχετικά Άρθρα