Το Μνημόσυνο του... πυρπολητή

Δείτε τις Φωτογραφίες
Κυρ, 15/01/2023 - 20:09

"Κι ήκουεν ο κόσμος Κανάρη!

Και τα σπήλαια της γης εβόουν: Κανάρη.

Και των αιώνων τα όργανα ίσως θέλει αντηχήσουν πάντα: Κανάρη!"

Σε κατανυκτική μυσταγωγία της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στον ιερό ναό των Αγ. Αποστόλων Κυψέλης, η τιμή κι ευγνωμοσύνη του Έθνους στεφάνωσε την ηρωϊκή μνήμη του Ψαριανού Πυρπολητή.

Σ' αυτή παραυρέθηκε ο Δήμαρχος Οινουσσών Γ. Δανιήλ, ποιυ σημειώνει σε ανάρτηση του.

"Στο κέντρο της πρωτεύουσας βρεθήκαμε για λίγο νοερά στα Ψαρά την ώρα, που ο θρυλικός μπουρλοτιέρης του Γένους αρμάτωνε το σκαρί του αποφασισμένος να εκδικηθεί ή να πεθάνει.

Πιστός ο Ποιμενάρχης μας κ. Μάρκος στην παράδοση, που έχει καθιερώσει με την πρωτοβουλία και της Αδελφότητας Ψαριανών, τίμησε με θεολογική τεκμηρίωση και "μνημόσυνον αιώνιον" τον καπ. Κωνσταντή και τη Δέσποινα Κανάρη. Με λόγο πατριωτικό και χριστιανικό κάλεσε τους νεοέλληνες να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Κανάρη, που δεν βαρυγκόμησε για την Πατρίδα, ακόμη κι όταν η πατρίδα τον πίκρανε και τον αδίκησε.

Είχα την μεγάλη τιμή κι ευκαιρία να είμαι και φέτος παρών στην πνευματική και πατριωτική αυτή σύναξη. Με την ευχή, δε, του Σεβασμιωτάτου τιμήθηκα ν΄ ανέλθω στο αναλόγιο για να ψάλλω κι αυτήν την Κυριακή και ν' αναγνώσω την αποστολική περικοπή.

Παρόντες ήταν ακόμη ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και Βουλευτής Χίου κ. Νότης Μηταράκης, ο Βουλευτής Χίου κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης, ο Βουλευτής Α' Αθηνών κ. Κων/νος Μπογδάνος, ο Πρόεδρος της Αδελφότητος Ψαριανών κ. Ανδρέας Καραγιώργης, οι εκπρόσωποι των χιακών συλλόγων και άλλοι φίλοι των Ψαρών και της Χίου."

Σχετικά Άρθρα