Ναι, υπό όρους, σε δομή απομόνωσης, λέει ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου

ΖΗΤΑΕΙ ΑΠΟ Γ.Γ. ΠΟΛ. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ & ΕΟΔΥ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΛΕΓΞΕΙ ΤΗ ΔΟΜΗ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΣ
Τρί, 14/04/2020 - 11:40
Ναι στη δομή καραντίνας στη Χίο λέει ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου

Με επιστολή του ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου προς τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αλλά και τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, που την κοινοποιεί σε Δήμαρχο, Περιφερειάρχη και Αντιπεριφερειάρχη Χίου, και αφού εκφράζει την άποψη ότι χρειάζεται να υπάρξει στη Χίο χώρος απομόνωσης των νεοεισερχόμενων από την Τουρκία προσφύγων και μεταναστών, ζητάει να ενημερωθεί πού αυτός θα γίνει και με ποιους όρους. Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει:

«Αξιότιμοι κύριοι, αφορμή της επιστολής μας αποτελεί μία από τις πτυχές της πανδημίας του Covid-19, αυτή που αφορά στους νεοεισερχόμενους πρόσφυγες-μετανάστες από την Τουρκία, που όπως γνωρίζετε ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου καθώς στη γείτονα χώρα υπάρχει υψηλός επιπολασμός. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που η Τουρκία αποτέλεσε μία από τις πρώτες χώρες για την οποία κλείσαμε τα σύνορα.

Είναι προφανές, λοιπόν, ότι οι εισερχόμενοι από την Τουρκία όπως και από κάθε χώρα με υψηλό επιπολασμό του Covid-19 θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα 14 ημερών και αυτό είναι κάτι στο οποίο συμφωνούν όλοι. Ο δε χώρος που θα επιλεγεί για την καραντίνα θα πρέπει να εξασφαλίζει την ανά άτομο απομόνωση, το ξεχωριστό μπάνιο, το ότι δεν θα βγουν στην κοινότητα (φύλαξη) και την εξέταση κάθε περιστατικού που θα πληροί τα κριτήρια πιθανής λοίμωξης, ή τη δειγματοληψία σε όλους τους εισερχόμενους κατά τα πρότυπα ανάλογων περιπτώσεων (κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess).

• Εγκαταστάσεις αλλότριου αντικειμένου που έχουν προταθεί από θεσμικούς φορείς ως χώροι καραντίνας, σε καμία περίπτωση δεν πληρούν τις προϋποθέσεις της καραντίνας, τουλάχιστον ως έχουν.

• Ιδανικοί χώροι καραντίνας κατά την άποψη του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Χίου είναι οι ξενοδοχειακές μονάδες που πληρούν όλες τις προϋποθέσεις της καραντίνας.

• Τα μεμονωμένα καταλύματα πληρούν και αυτά τις προϋποθέσεις της καραντίνας, έχουν όμως ως μειονέκτημα τη δυσκολία ελέγχου της τήρησης.

• Η εγκατάσταση σε πλοία, που κάποιοι προτείνουν, φαίνεται κατ´ αρχήν και αυτή να πληροί τους όρους της καραντίνας.

Εν κατακλείδι: δεν έχει τόση σημασία αν ο χώρος της καραντίνας θα είναι εντός ή εκτός του ιστού της πόλης.

Η επιλογή του χώρου, που δεν είναι δουλειά του Δ.Σ. του Ι.Σ. Χίου να τον υποδείξει, πρέπει σε κάθε περίπτωση να πληροί όλους τους όρους της καραντίνας και αυτό είναι στην αρμοδιότητά μας να το ελέγξουμε.

Παρακαλούμε ως οι πλέον αρμόδιοι όπως μας κοινοποιήσετε τους σχεδιασμούς σας ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα ώστε ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου να καταστεί αρωγός της υλοποίησής τους.

Μετά τιμής,

Το Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Χίου       

       

Κοινοποίηση:

1. Δήμαρχο Χίου κ. Κάρμαντζη Σταμάτη

2. Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Μουτζούρη Κώστα

3. Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Χίου κ. Μπουγδάνο Παντελή»

Σχετικά Άρθρα