Χίος, Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου

Νέες θεραπευτικές εξελίξεις για την Μαστίχα Χίου

Αρθρο του Χειρουργού Οφθαλμίατρου  Γιάννη Γ. Κοσμίδη
Τετ, 10/07/2019 - 19:48

Στις 6 Ιουνίου 2019 στην Νέα Υόρκη των ΗΠΑ έλαβε χώρα επιστημονική

Εκδήλωση που οργανώθηκε από τον Ελληνικό Ιατρικό Σύλλογο Νέα Υόρκης

Με θέμα : «Θεραπευτικές ενδείξεις της Μαστίχας».

 

Στην εκδήλωση έγινε μια πρώτη παρουσίαση από τον συνάδελφο οφθαλμίατρο κ Dr.J.Πιλαβά (υιός του συναδέλφου κ. Α Πιλαβά – εξ Αγίου Γεωργίου Συκούση). Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας  σας έγινε μια σύντομη παρουσίαση των δράσεων της μαστίχας στα μάτια χωρίς πολλές λεπτομέρειες .

 

Θα προσπαθήσω να εξηγήσω στους αναγνώστες σας το στάδιο της έρευνας που γίνεται με μια φαρμακευτική ουσία που βασίζεται στην μαστίχα για μια συγκεκριμένη πάθηση που ονομάζεται ΝΑΙΟΝ ( Non-arteritic anterior ischemic optic neuropathy=μη αρτηριακή   πρόσθια ισχαιμική οπτική νευροπάθεια). Για την ενημέρωση σας συνέλλεξα πληροφορίες για την κλινική μελέτη που είναι σε εξέλιξη από την εταιρεία : Regenera Pharma . Ο τίτλος της μελέτης είναι : Regenera Pharma NAION STUDY σε 12 κέντρα στις ΗΠΑ,

πολύ υψηλού επιπέδου όπως Bascon Palmer Eye Institute , Miami , FL κ.α.

 

        Τι είναι η ΝΑΙΟΝ ή ΜΑΠΙΟΝ

 

Είναι η συνηθέστερη αιτία αιφνίδιας και παραμένουσας απώλειας όρασης που σχετίζεται με το οπτικό νεύρο σε άτομα ηλικίας 50 ετών κ άνω . Προκαλείται από αιφνίδια μειωμένη ροή αίματος στο οπτικό νεύρο . Δεν προκαλείται από φλεγμονή ή συμπίεση (όγκος). Η απώλεια όρασης εμφανίζεται ως θόλωση στο κέντρο και απώλεια μέρους του οπτικού πεδίου. Η απώλεια όρασης συνήθως επιδεινώνεται στις αμέσως επόμενες ημέρες έως εβδομάδες.

 

       Ποια είναι η έκβαση της νόσου;

 

Η αποκατάσταση της όρασης μετά την προσβολή είναι απίθανη :

Παρατηρείται σχετική επιδείνωση , σημαντική απώλεια οπτικών πεδίων , διαταραχή της αντίληψης των χρωμάτων .Σήμερα δεν υπάρχει αποδεδειγμένη θεραπεία για την επανάκτηση ή και βελτίωση της όρασης μετά την προσβολή .

       Ποιο είναι το φάρμακο που χρησιμοποιείται στην μελέτη;

Η NORDIG, η Renegera Pharma Ltd  και η Emmes Corp. σχεδίασαν μια κλινική δοκιμή που ονομάζεται Renegera NAION Study , που διεξάγεται σε διάφορα κέντρα των ΗΠΑ , του Ισραήλ και στις Ινδίες. Η μελέτη αξιολογεί κατά πόσο ένα φάρμακο που παρασκευάζεται από εκχύλισμα ενός φυτού είναι ασφαλές και αν βελτιώνει την όραση των πασχόντων από την ΝΑΙΟΝ. Το κωδικό όνομα του πειραματικού φαρμάκου είναι Rph201.Είναι ένα απομονωμένο κλάσμα του GUM MASTIC (η μαστίχα μας!), το οποίο είναι η ρητίνη της μαστίχας που εκκρίνεται από το μαστιχόδενδρο (Pistacia Lentiscous).Το φάρμακο χορηγείται με αυτοένεση (υποδορίως) στο σώμα ,παρόμοια με την ένεση ινσουλίνης για τον διαβήτη. Η ένεση γίνεται στην αρχή της μελέτης και στην συνέχεια 2 φορές εβδομαδιαίως επί 26 εβδομάδες.

 

  Υπάρχουν αποτελέσματα από την  κλινική μελέτη;

 

Ναι υπάρχουν. Η Renegera Pharma ανακοίνωσε ότι οι ασθενείς εμφάνισαν βελτίωση σε μια μελέτη φάσης 2. Σύμφωνα με την εταιρεία στο 36,4% των ατόμων που έλαβαν θεραπεία υπήρξε σημαντική βελτίωση της οπτικής οξύτητας σε σύγκριση με το 12,5% στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου μετά από 26 εβδομάδες .

Υπήρξε επίσης βελτίωση της ευαισθησίας του οπτικού πεδίου και γενικά της οπτικής λειτουργίας.

 

        Υπάρχουν άλλες παθήσεις που δοκιμάζεται ο παράγων Rph201;

 

Ναι . η Regenera Pharma δοκιμάζει τον Rph201 για την επαναφορά της νευρικής λειτουργίας εκτός από την ΝΑΙΟΝ και στην προστασία των γαγγλιακών κυττάρων του αμφιβληστροειδούς και των νευρικών ινών και σε άλλες νευροπάθειες στο μάτι (γλαύκωμα κλπ).

 

  • Στα ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια βελτιώνει την σωματοαισθητική και κινητική λειτουργία/
  • Βελτιώνει την γνωστική λειτουργία και την ικανότητα μάθησης καθώς και την ανάκτηση της βραχυπρόθεσμης κ μακροχρόνιας μνήμης, την νευρολογική και ψυχική λειτουργία στην αγγειακή άνοια.
  • Επίσης θα ξεκινήσει μια μελέτη φάσης 2 σε 5 κέντρα στον Καναδά (περίπου 80 άτομα) διαρκείας 6 μηνών. Θα αξιολογηθεί η ασφάλεια, η ανεκτικότητα και το κλινικό όφελος του παράγοντα Rph201 σε ασθενείς με νόσο Αλτσχαίμερ , με η χωρίς συνυπάρχουσα εγκεφαλοαγγειακή νόσο.

 

 Συμπέρασμα : με τις νέες επιστημονικές έρευνες οι θεραπευτικές ιδιότητες της μαστίχας τοποθετούνται στο επίκεντρο της Ιατρικής φαρμακολογίας για τις πιο σύνηθες εκφυλιστικές νόσους της εποχής μας . Αυτό σημαίνει ότι το προϊόν μαστίχα θα πρέπει να το καλλιεργούμε και να το προστατεύουμε ως φάρμακο. Μόνο τότε η μαστίχα θα αποκτήσει την υπεραξία που πράγματι έχει

 

                                                            

                                                         Ιωάννης Γ Κοσμίδης

                                                         Χειρουργός Οφθαλμίατρος

 

 

Σχετικά Άρθρα

Γράφει ο Λευτέρης Πυκνής
Τρί, 17/09/2019 - 21:03

Θά ξεκινήσω με χιούμορ και με πολύ καλή πρόθεση, κατανόηση καί πολύ αγάπη λέγοντας δύο στίχους.

"Θά πουλήσω τό Ρολόι καί θά πάρω κομπολόι να περάσουν οι καημοί καί οι αναστεναγμοί"

 Θά σάς πάω πολλά χρόνια πίσω τό 1957--58 ! Ήταν η πρώτη χρονιά που ό μεγάλος μου αδελφός ό Στέφανος τίς δύο πρώτες τάξεις τής Εμπορικής Σχολής ερχόταν στην πόλη με τό λεωφορείο ! Όταν τά χρόνια εκείνα τα πέτρινα καθημερινά πηγαίναμε στά χωράφια ή νά βοσκήσουμε τίς κατσίκες και φυσικά δεν υπήρχαν ρολόγια αλλά πολύ λίγα καί τό ρολόι τού καμπαναριού τής Παναγίας τής Καλλιμασιάς ήταν σχεδόν τό μοναδικό καί αναρωτιόμαστε τί ώρα μπορεί νά είναι, ο αδελφός μου έπαιρνε ένα ίσιο ξύλο έκανε στο έδαφος έναν κύκλο καί έβαζε στο κέντρο τό ξύλο με κατεύθυνση προς βορρά σημάδευε τίς ώρες και όπως έπεφτε ή σκιά τού ξύλου από τόν Ήλιο ξέραμε περίπου το τί ώρα είναι για νά γυρίσουμε στο χωριό!

Δεν έπεφτε σχεδόν καθόλου έξω από τήν πραγματική ώρα τού καμπαναριού ! Βέβαια τό 1959 πού πήγα καί εγώ στην Εμπορική Σχολή είδα τό μαρμάρινο ρολόι στο προαύλιο τής Εμπορικής πού είχε κατασκευάσει ό τότε Διευθυντής ό Μιχαήλ Πιτίδης ή Πουτούς από τό 1955 !

Γράφει επάνω μερικές ρυθμίσεις ανάλογα με την εποχή τού χρόνου ! Ό Πιτιδης είχε μεγάλο μαθηματικό μυαλό! Μπορούσε με τό μυαλό σέ δευτερόλεπτα νά έκανε πενταψήφιο επί πενταψήφιο πολλαπλασιασμό και νά ήταν αλάνθαστος !

Θυμούνται και οι συμμαθήτριες καί οι συμμαθητές μου ότι μία καί μοναδική φορά τόλμησα στην πέμπτη τάξη νά κάνω τόν πολλαπλασιασμό με χαρτί καί μολύβι και βρήκα διαφορετικό αποτέλεσμα καί τού τό είπα ! Με σήκωσε στον πίνακα και μου λέει κάνε ξανά τόν πολλαπλασιασμό! Δυστυχώς είχα κάνει πάνω στην βιασύνη μου λάθος !

Είχε πολλά χαρίσματα αλλά καί πολλά κουσούρια, οι πεθαμένοι όμως δεδικαίωνται ! Τήν ιστορία τήν έγραψα γιατί στά 50 χρόνια αποφοίτησης πού επισκεφθηκαμε τήν παλιά μας Εμπορική Σχολή πού ήταν εξωτερικά αλλαγμένη είδαμε ότι από τό Ηλιακό Ρολόι έλειπε τό μαντζαφλάρι δηλαδή ό δείκτης ! Μας είπε ό Διευθυντής ότι έχει όλα τά μέσα μηχανήματα καί τόρνο για να τό φτιάξει ξανά ! Δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα τίποτα από τό 2015 !

Αγαπητέ φίλε Κώστα είσαι μηχανολόγος καί ασχολείσαι πολύ με τά πολιτιστικά δρώμενα της Καλλιμασιάς αν καί είσαι ένας από τούς καλύτερους και αξιόλογους γαμπρούς τού χωριού μου ! Έχεις γράψει καί βιβλία καί ειδικότερα τίς Αστροθεσίες ! Ή νέα χρονιά ξεκίνησε φρόντισε νά τοποθετηθεί νέος ωρολογιακος δείκτης στο Ηλιακό Ρολόι καί τό μέταλλο νά μήν μπορούν νά τό πάρουν τά κλεφτρόνια ! Είναι κρίμα μια παλαιά εποχή νά μήν προβάλλετε καί νά χάνεται ένα μικρό κομμάτι της ιστορίας της Εμπορικής Σχολής Χίου! Ή μαρμάρινη στήλη είναι σε άριστη κατάσταση μόνο λίγος χρωματισμός χρειάζεται στά σκαλισμένα γράμματα καί αριθμούς !

Νά σού εξομολογηθώ ότι εάν δεν ήσουν αυτός πού είσαι δεν θά σέ χάιδευα μετά από τέσσερα χρόνια αλλά θά σού τά έψαλλα από τήν καλή καί τήν ανάποδη !

Εύχομαι Καλή σχολική χρονιά παραγωγική με Υγεία και Χαρά για όλο το προσωπικό και τούς μαθητές και μαθήτριες τής επαγγελματικής κατάρτισης και εκπαίδευσης της πάλαι ποτέ Εμπορικής Σχολής Χίου !

Θά περιμένω να δω σύντομα το δείκτη στο ρολόι γιατί στο τέλος θα τό πουλήσω καί θά πάρω κομπολόι !

Χίος 17 Σεπτεμβρίου 2019 τής Αγίας Σοφίας Ελπίδος Πίστεως καί Αγάπης !

Ελπίζω να σας φωτίσει στο έργο σας ! Λευτέρης Πυκνής Μαλλιάς Καλλιμασιώτης