Χίος, Παρασκευή 5 Ιουνίου

Νέες θεραπευτικές εξελίξεις για την Μαστίχα Χίου

Αρθρο του Χειρουργού Οφθαλμίατρου  Γιάννη Γ. Κοσμίδη
Τετ, 10/07/2019 - 19:48

Στις 6 Ιουνίου 2019 στην Νέα Υόρκη των ΗΠΑ έλαβε χώρα επιστημονική

Εκδήλωση που οργανώθηκε από τον Ελληνικό Ιατρικό Σύλλογο Νέα Υόρκης

Με θέμα : «Θεραπευτικές ενδείξεις της Μαστίχας».

 

Στην εκδήλωση έγινε μια πρώτη παρουσίαση από τον συνάδελφο οφθαλμίατρο κ Dr.J.Πιλαβά (υιός του συναδέλφου κ. Α Πιλαβά – εξ Αγίου Γεωργίου Συκούση). Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας  σας έγινε μια σύντομη παρουσίαση των δράσεων της μαστίχας στα μάτια χωρίς πολλές λεπτομέρειες .

 

Θα προσπαθήσω να εξηγήσω στους αναγνώστες σας το στάδιο της έρευνας που γίνεται με μια φαρμακευτική ουσία που βασίζεται στην μαστίχα για μια συγκεκριμένη πάθηση που ονομάζεται ΝΑΙΟΝ ( Non-arteritic anterior ischemic optic neuropathy=μη αρτηριακή   πρόσθια ισχαιμική οπτική νευροπάθεια). Για την ενημέρωση σας συνέλλεξα πληροφορίες για την κλινική μελέτη που είναι σε εξέλιξη από την εταιρεία : Regenera Pharma . Ο τίτλος της μελέτης είναι : Regenera Pharma NAION STUDY σε 12 κέντρα στις ΗΠΑ,

πολύ υψηλού επιπέδου όπως Bascon Palmer Eye Institute , Miami , FL κ.α.

 

        Τι είναι η ΝΑΙΟΝ ή ΜΑΠΙΟΝ

 

Είναι η συνηθέστερη αιτία αιφνίδιας και παραμένουσας απώλειας όρασης που σχετίζεται με το οπτικό νεύρο σε άτομα ηλικίας 50 ετών κ άνω . Προκαλείται από αιφνίδια μειωμένη ροή αίματος στο οπτικό νεύρο . Δεν προκαλείται από φλεγμονή ή συμπίεση (όγκος). Η απώλεια όρασης εμφανίζεται ως θόλωση στο κέντρο και απώλεια μέρους του οπτικού πεδίου. Η απώλεια όρασης συνήθως επιδεινώνεται στις αμέσως επόμενες ημέρες έως εβδομάδες.

 

       Ποια είναι η έκβαση της νόσου;

 

Η αποκατάσταση της όρασης μετά την προσβολή είναι απίθανη :

Παρατηρείται σχετική επιδείνωση , σημαντική απώλεια οπτικών πεδίων , διαταραχή της αντίληψης των χρωμάτων .Σήμερα δεν υπάρχει αποδεδειγμένη θεραπεία για την επανάκτηση ή και βελτίωση της όρασης μετά την προσβολή .

       Ποιο είναι το φάρμακο που χρησιμοποιείται στην μελέτη;

Η NORDIG, η Renegera Pharma Ltd  και η Emmes Corp. σχεδίασαν μια κλινική δοκιμή που ονομάζεται Renegera NAION Study , που διεξάγεται σε διάφορα κέντρα των ΗΠΑ , του Ισραήλ και στις Ινδίες. Η μελέτη αξιολογεί κατά πόσο ένα φάρμακο που παρασκευάζεται από εκχύλισμα ενός φυτού είναι ασφαλές και αν βελτιώνει την όραση των πασχόντων από την ΝΑΙΟΝ. Το κωδικό όνομα του πειραματικού φαρμάκου είναι Rph201.Είναι ένα απομονωμένο κλάσμα του GUM MASTIC (η μαστίχα μας!), το οποίο είναι η ρητίνη της μαστίχας που εκκρίνεται από το μαστιχόδενδρο (Pistacia Lentiscous).Το φάρμακο χορηγείται με αυτοένεση (υποδορίως) στο σώμα ,παρόμοια με την ένεση ινσουλίνης για τον διαβήτη. Η ένεση γίνεται στην αρχή της μελέτης και στην συνέχεια 2 φορές εβδομαδιαίως επί 26 εβδομάδες.

 

  Υπάρχουν αποτελέσματα από την  κλινική μελέτη;

 

Ναι υπάρχουν. Η Renegera Pharma ανακοίνωσε ότι οι ασθενείς εμφάνισαν βελτίωση σε μια μελέτη φάσης 2. Σύμφωνα με την εταιρεία στο 36,4% των ατόμων που έλαβαν θεραπεία υπήρξε σημαντική βελτίωση της οπτικής οξύτητας σε σύγκριση με το 12,5% στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου μετά από 26 εβδομάδες .

Υπήρξε επίσης βελτίωση της ευαισθησίας του οπτικού πεδίου και γενικά της οπτικής λειτουργίας.

 

        Υπάρχουν άλλες παθήσεις που δοκιμάζεται ο παράγων Rph201;

 

Ναι . η Regenera Pharma δοκιμάζει τον Rph201 για την επαναφορά της νευρικής λειτουργίας εκτός από την ΝΑΙΟΝ και στην προστασία των γαγγλιακών κυττάρων του αμφιβληστροειδούς και των νευρικών ινών και σε άλλες νευροπάθειες στο μάτι (γλαύκωμα κλπ).

 

  • Στα ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια βελτιώνει την σωματοαισθητική και κινητική λειτουργία/
  • Βελτιώνει την γνωστική λειτουργία και την ικανότητα μάθησης καθώς και την ανάκτηση της βραχυπρόθεσμης κ μακροχρόνιας μνήμης, την νευρολογική και ψυχική λειτουργία στην αγγειακή άνοια.
  • Επίσης θα ξεκινήσει μια μελέτη φάσης 2 σε 5 κέντρα στον Καναδά (περίπου 80 άτομα) διαρκείας 6 μηνών. Θα αξιολογηθεί η ασφάλεια, η ανεκτικότητα και το κλινικό όφελος του παράγοντα Rph201 σε ασθενείς με νόσο Αλτσχαίμερ , με η χωρίς συνυπάρχουσα εγκεφαλοαγγειακή νόσο.

 

 Συμπέρασμα : με τις νέες επιστημονικές έρευνες οι θεραπευτικές ιδιότητες της μαστίχας τοποθετούνται στο επίκεντρο της Ιατρικής φαρμακολογίας για τις πιο σύνηθες εκφυλιστικές νόσους της εποχής μας . Αυτό σημαίνει ότι το προϊόν μαστίχα θα πρέπει να το καλλιεργούμε και να το προστατεύουμε ως φάρμακο. Μόνο τότε η μαστίχα θα αποκτήσει την υπεραξία που πράγματι έχει

 

                                                            

                                                         Ιωάννης Γ Κοσμίδης

                                                         Χειρουργός Οφθαλμίατρος

 

 

Σχετικά Άρθρα

Πέμ, 04/06/2020 - 18:43

 Όπως ενημερώνει ο Αντιδήμαρχος Π. Αναγνώστου, τιμώντας την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος η Διεύθυνση Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Χίου διοργανώνει την Τρίτη 9/6 από τις 10.00 π.μ.  εθελοντική δράση καθαρισμού των ακτών της Πόλης  από την Κεντρική Πλάζ στην περιοχή του Ναυτικού Ομίλου Χίου μέχρι την ακτή του Αεροδρομίου. 

 Καλούνται οι πολίτες και οι φορείς που επιθυμούν να συμμετάσχουν να συγκεντρωθούν τη συγκεκριμένη μέρα και ώρα στην Πλάζ Ναυτικού Ομίλου όπου και θα ξεκινήσει ο καθαρισμός.

Στη συγκεκριμένη δράση θα συμμετάσχει σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε και η Περιβαλλοντική Ομάδα «Ποσειδών».