Περιμένοντας τη μέρα που κάποιο αλμυρίκι ίσως να σώσει μια... ζωή.

Τετ, 01/07/2020 - 17:07

Αγαπητοί φίλοι,

Τους τελευταίους μήνες από τη μια η πανδημία κι από την άλλη το μεταναστευτικό μονοπώλησαν (και δικαίως) την επικαιρότητα σε εθνικό και τοπικό επίπεδο. Επειδή όμως η ζωή συνεχίζεται, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας μερικές σκέψεις για ένα ζήτημα… καλοκαιρινό!

Άφιξη πριν από λίγες μέρες στην Χίο μετά από ένα μακρύ χειμώνα και πρώτο μπάνιο της χρονιάς, λόγω περασμένης ώρας, στο κοντινό Παντελάκι του Βροντάδου. Όμως τη δροσιά και την ευχαρίστηση της θάλασσας ακολούθησαν σύντομα ορισμένοι προβληματισμοί για την ασφάλεια των λουόμενων.

Στα ανατολικά της οδού  Χίου-Καρδαμύλων, μεταξύ Αγίας Παρασκεύης και Δασκαλόπετρας, υπάρχουν αρκετές μικρές παραλίες που κατά τους καλοκαιρινούς μήνες υποδέχονται εκατοντάδες κατοίκους και παραθεριστές.

Εντούτοις, σε πολλά σημεία αυτής της διαδρομής όπως στο Παντελάκι (συνημμένη φωτογραφία), στην παραλία Βελονά και αλλού, είναι εντυπωσιακό πως μεταξύ του δρόμου και της παραλίας μεσολαβεί το… τίποτα!

Ούτε προστατευτική μπάρα, ούτε καν πεζοδρόμιο!

Με μια οποιαδήποτε απροσεξία των οδηγών, κάποιο όχημα θα μπορούσε να εκτραπεί της πορείας του και να καταλήξει ανεξέλεγκτο και με ταχύτητα στην παραλία πάνω σε ανυποψίαστους λουόμενους με ολέθριες συνέπειες.

Σε ορισμένα σημεία μάλιστα, κατά τις βραδινές ώρες, κάποια εστιατόρια κατεβάζουν τραπέζια στην παραλία με αποτέλεσμα τον ίδιο κίνδυνο να διατρέχουν και οι θαμώνες τους.

Από την άλλη, οι πεζοί κινδυνεύουν διαρκώς καθώς πρακτικά βαδίζουν σε μέρος του οδοστρώματος χωρίς καμία προστασία από τα οχήματα.

Η μόνη ελπίδα; Μήπως από τύχη το όχημα καταλήξει αντί στα κεφάλια μας πάνω σε κανένα αλμυρίκι… Ή μήπως πάνω σε κάποιο από τα παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα;

Προφανώς δεν μπορεί κανείς παρά να επικροτήσει την πρόσφατη δημόσια διαβούλευση και την εξασφάλιση χρηματοδότησης για τις μελέτες ανάπλασης του παραλιακού μετώπου από Βροντάδο μέχρι Κεραμεία. Ωστόσο, η σημερινή κατάσταση χρήζει άμεσων, χαμηλού κόστους αλλά υψηλής προστιθέμενης αξίας παρεμβάσεων (π.χ. τοποθέτηση προστατευτικής μπάρας), ανεξαρτήτως από τη μελλοντική αποπεράτωση μιας ευρύτερης αναβάθμισης.

Ο δε τραγικός θάνατος του φοιτητή στο ατύχημα με την μπασκέτα στο Βροντάδο το 2019 κάνει πιο επίκαιρη από ποτέ την ρήση του “Καλύτερα να προλαμβάνεις παρά να θεραπεύεις”.

Θα αφήσουμε την ασφάλεια των παιδιών μας στα αλμυρίκια ή θα κάνουμε κάτι;

 

Χρήστος Παπαχρήστου

Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπευτής

Χίος, 01.07.2020

Σχετικά Άρθρα