Χίος, Παρασκευή 15 Νοεμβρίου

Το πρώτο... σουβενίρ, που παίρνουν από την Ελλάδα οι τουρίστες είναι μαστίχα

Τρί, 15/01/2019 - 18:01

Το ξέραμε ότι το πρώτο σουβενίρ των ξένων τουριστών φεύγοντας από τη χώρα μας είναι η μαστίχα; 

Το στοιχείο αυτό δίνει ο Σύνδεσμος Ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, που σημειώνει μεταξύ άλλων:

"Κάποτε οι ξένοι τουρίστες που περνούσαν από τα ελληνικά αεροδρόμια, επιστρέφοντας στις πατρίδες τους έπαιρναν μαζί τους από την Ελλάδα λουκούμια, ελαιόλαδο και ούζο. Τα τελευταία χρόνια η εικόνα αυτή έχει αλλάξει και το ενδιαφέρον πλέον διευρύνεται και σε άλλα προϊόντα, όπως η μαστίχα, το μέλι και οι σάλτσες, που έχουν κατακτήσει επάξια μια θέση στα ράφια των καταστημάτων των αεροδρομίων.

Την περασμένη χρονιά, πάνω από 27 εκατομμύρια άνθρωποι, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, – οι περισσότεροι από αυτούς ξένοι τουρίστες – γεύτηκαν τα πιάτα κάποιου ελληνικού εστιατορίου, ή τουλάχιστον ψώνισαν κάποιο τοπικό προϊόν φεύγοντας από την Ελλάδα”, εξηγεί ο σεφ, Νίκος Φωτιάδης. Με τη σκέψη αυτή στο μυαλό γνωστοποιεί τη δημιουργία μιας ομάδας επαγγελματιών του διατροφικού τομέα που φέρει την ονομασία “brigade”, ή αλλιώς μπριγάδα, ταξιαρχία, και έχει ως πρωταρχικό στόχο την στήριξη των τοπικών προϊόντων.

Αναλύοντας τον τρόπο με τον οποίο μπορεί κάτι τέτοιο να γίνει εφικτό, αναφέρει ότι καθώς οι μάγειρες διαχειρίζονται τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα και αποτελούν έναν βασικό κρίκο στην αλυσίδα μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή, έχουν τη δυνατότητα να στηρίξουν τα τοπικά προϊόντα. “Δεν πάμε να μιλήσουμε απευθείας με τους παραγωγούς, αλλά με τους φορείς για να τους μεταφέρουμε τι χρειάζεται η μαζική εστίαση. Για παράδειγμα έγινε μια προσπάθεια να παραχθεί γκότζι μπέρι, ενώ δεν ανήκει στην ελληνική κουλτούρα και διατροφή. Όσο και αν προσπαθήσουμε να “ντύσουμε” το γκότζι μπέρι με μύθο, εκείνο που χρειαζόμαστε περισσότερο είναι η γλυστρίδα, η τσουκνίδα, το μαύρο λάχανο που εξαφανίζονται, ακόμη και το τσάι του βουνού, που απλά μαζεύεται, ή η ελληνική ρίγανη, τη στιγμή που η αγορά μας έχει κατακλυστεί από την τουρκική”, σχολιάζει ο κ. Φωτιάδης.

 

Σχετικά Άρθρα

Πέμ, 14/11/2019 - 15:59

Την 3η ενημερωτική ημερίδα για την ολιστική - εξατομικευμένη θεραπευτική προσέγγιση στην πολλαπλή σκλήρυνση θα πραγματοποιήσει στη Χίο, στο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Αιγαίου, "Γιάννης Καράλης", την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, στις 10.30 π.μ. ο Σύλλογος Ατόμων με ΣΚΠ Χίου.

Θέματα σχετικά με την ειδικότητά τους θα αναπτύξουν ο φυσίατρος Αθανάσιος Τσιβγούλης, ο χειρούργος μαιευτήρας - γυναικολόγος Χρυσοβαλάντης Κουμπής, ο επιουρος επιμελητής ουρολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Χίου, Νικόλαος Λαψίδης, ο νευρολόγος στο Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης Γιώργος Μπαλαμούτσος, 

 

(η φωτογραφία από προηγούμενη ενημερωτική εκδήλωση του συλλόγου)