Σ. Καραολάνης: Κάποτε το Υπουργείο πρέπει να δει πιο φιλικούς τρόπους αντιμετώπισης του δάκου

Σε 33 τοπικές και δημοτικές κοινότητες το πρόγραμμα δακοκτονίας
Τετ, 06/07/2016 - 14:43

525.000 ελαιόδεντρα σε μια έκταση 35.000 στρεμμάτων, θα επιχειρήσει να καλύψει μέσω του φετινού προγράμματος δακοκτονίας η Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ 15 περιοχές αποκλείστηκαν γιατί δεν πληρούσαν το βασικό κριτήριο που είναι η καρποφορία να υπερβαίνει το 25%.  Λογικά φέτος, απόρροια και των μειωμένων βροχοπτώσεων, η παραγωγή θα είναι μειωμένη και φυσικά ούτε λόγος να γίνεται για συγκρίσεις με το παρελθόν που αυτή ξεπερνούσε τους 2.000 τόνους λαδιού στη Χίο (1998 2.500 τόνοι, 2.002 3.000 τόνοι, 2.005 παραγωγή 1.800 τόνων λαδιού).

Το πρόγραμμα δακοκτονίας ξεκινά από αύριο  με τον πρώτο δολωματικό ψεκασμό που θα γίνει στις κοινότητες Λεπτοπόδων, Κεράμου, Αφροδισίων, Ελάτας, Βέσσας, Λιθίου, Καλαμωτής και Πατρικών.

«Αρχικά είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον 48 τοπικές ενότητες για κάλυψη 804.000 ελαιόδεντρων», τόνισε σε συνέντευξή του στο Ράδιο «Α» ο γεωπόνος, Σίμος Καραολάνης, από τη Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης, όμως τελικά ψεκασμοί θα γίνουν μόνο σε 33 τοπικές ενότητες. Όπως είπε, και φέτος το έργο ανέλαβε να φέρει σε πέρας η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών η οποία θα χρησιμοποιήσει γι’αυτό το σκοπό δύο συνεργεία.

Έτσι ψεκασμοί προγραμματίζονται να γίνουν στις ορεινές περιοχές:

Βολισσό, Διευχά, Κατάβαση, Κέραμο, Λεπτόποδα, Νέα Ποταμιά, Πισπιλούντα, Φυτά, Κηπιουριές, Χάλανδρα, Πυτιός, Σπαρτούντα, Ανάβατος, Λαγκάδα, Συκιάδα και Δ.Κ. Καρδαμύλων.

Επίσης θα γίνουν στις μειονεκτικές περιοχές:

Βροντάδο, Χίο, Θυμιανά, Νένητα, Νεχώρι, Χαλκειός, Βαβύλοι, Βερβεράτο, Βασιλεώνοικο, Δαφνώνας, Ζυφιά, Αγ. Γιώργη Συκούση, Βέσσα, Ελάτα, Καλαμωτή, Λιθί, Πατρικά, Παγίδα και Βουνό.

«Φέτος οι ψεκασμοί έμειναν πίσω χρονικά, λόγω των καιρικών συνθηκών», σημείωσε ο κ. Καραολάνης εξηγώντας ότι ήταν απαγορευτικές οι υψηλές θερμοκρασίες του Ιούνη, ενώ και η ένταση των ανέμων δεν πρέπει να ξεπερνά τα 5 μποφόρ για να υπάρξει το θετικό αποτέλεσμα.

Όσον αφορά τον τρόπο που επιλέγεται για την αντιμετώπιση του δάκου, με τη χρήση ισχυρού εντομοκτόνου - γι’αυτό άλλωστε και προτρέπονται οι πολίτες να απομακρύνουν τα ζώα τους από τις περιοχές ψεκασμού και οι μελισσοκόμοι να μεταφέρουν τα μελισσοσμήνη τους – ο κ. Καραολάνης διευκρίνισε ότι πρόκειται για απόφαση του Υπουργείου, το οποίο – παρατήρησε- κάποια στιγμή πρέπει να εξετάσει τρόπους αντιμετώπισης του δάκου οι οποίοι είναι πιο φιλικοί στο περιβάλλον.

Σχετικά Άρθρα