Τα θύματα της βίας νιώθουν ντροπή, φόβο, έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και καταλήγουν στην κοινωνική απομόνωση

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ 25η ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ, ΔΙΕΘΝΗ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Δείτε τις Φωτογραφίες
Πέμ, 25/11/2021 - 11:37
Καμπάνια του «Άρτιον» για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών

Σύμφωνα με το πρώτο άρθρο της της Διακήρυξης των Ηνωμένων Εθνών, έμφυλη βία είναι κάθε βίαιη πράξη που βασίζεται στο φύλο και έχει σαν αποτέλεσμα τη σωματική, σεξουαλική και ψυχολογική βλάβη ή δυστυχία για τις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων και των απειλών για βίαιες πράξεις, εξαναγκασμό ή αυθαίρετη στέρηση ελευθερίας ανεξάρτητα αν η βία συμβαίνει στη δημόσια ή την ιδιωτική ζωή.

Σύμφωνα με τον Bourdieu (1998), η κοινωνία οργανώνεται συμβολικά και συντηρείται από κοινωνικές πρακτικές και έμφυλους ρόλους, ρόλους, δηλαδή, που βασίζονται στο φύλο. Κάθε κοινωνία και πολιτισμός έχει επιρροή στο πώς δομούνται και εγκαθιδρύονται οι σχέσεις με βάση το φύλο (Fernandez, 2006).

Αυτοί οι κανονιστικοί ρόλοι, κατά την Hogan (2012), είναι καταπιεστικοί με ποικίλους τρόπους, επομένως αυτό από μόνο του μπορεί να αποτελέσει πηγή σύγκρουσης και άγχους.

Όταν μιλάμε για ενδοοικογενειακή βία εννοούμε ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο συμπεριφορών που εξασκείται για να διατηρείται εξουσία και έλεγχος πάνω σε έναν/μια σύντροφο. Η βία χρησιμοποιείται με σκοπό να εκφοβίσει, να ταπεινώσει ή να τρομάξει τα θύματα ή να τα κάνει ανίσχυρα.

Η βία μπορεί να είναι σωματική ή ψυχολογική. Δηλαδή, λεκτική, κοινωνική, οικονομική, σεξουαλική ή να σχετίζεται με την παραμέληση.

Η απόκριση της γυναίκας στην έμφυλη βία φαίνεται να είναι συνδεδεμένη με την αυτοαντίληψη και τα πιστεύω που έχει για τους ρόλους των φύλων (Boonzaier & De la Rey, 2003).

Συχνά, τα θύματα δεν αναγνωρίζουν τους εαυτούς τους ως τέτοια ή κατηγορούν τους εαυτούς τους γι’ αυτές τις συμπεριφορές. Διέπονται από την πεποίθηση ότι ο δράστης θα αλλάξει ή ότι η κατάχρηση αλκοόλ, οι οικονομικές πιέσεις ή άλλοι εξωτερικοί παράγοντες είναι η αιτία για αυτές τις συμπεριφορές. Έχουν πλημμελή γνώση των νομικών δικαιωμάτων τους και συχνά είναι δέσμια κοινωνικών αντιλήψεων περί βίας και φύλου.

Τα θύματα της βίας νιώθουν ντροπή, φόβο, έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, είναι συχνά οικονομικά εξαρτημένα και εξαιτίας των απαγορεύσεων που επιβάλλει ο σύντροφος, ενώ καταλήγουν να είναι κοινωνικά απομονωμένα και μοναχικά.

Ελένη Τσατσαρώνη-Νικολούδη

Ψυχολόγος-Εκπαιδευτικός

Ba, Ma, MSc, PhD cand.

Υ.Γ.: Οι φωτογραφίες των μελών του "Άρτιον" είναι του Κωνσταντίνου Ανδρεάδη.

Καμπάνια του «Άρτιον» για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών
Καμπάνια του «Άρτιον» για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών
Καμπάνια του «Άρτιον» για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών

Σχετικά Άρθρα