Θυρανοίξια στην Εκκλησιά του... Κανάρη

Κυρ, 21/10/2018 - 19:43

Tην εικόνα του Αγίου Νικόλα προσκύνησε πριν ξεκινήσει για την πυρπόληση της Ναυαρχίδας του Καρά Αλή ο Κωσταντής Κανάρης. Σ’ αυτή την ιστορική Εκκλησία την Μητρόπολη των Ψαρών, που για αρκετά χρόνια έμενε ανενεργός λόγω συντήρησης και επισκευών με την φροντίδα της Αρχαιολογικής υπηρεσίας, έκανε θυρανοίξια σήμερα το πρωϊ ο Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος, παρουσία των κατοίκων του νησιού και των στρατιωτών του τοπικού φυλακίου.

Ο ναός του Αγίου Νικολάου Ψαρών είναι χριστιανικός ναός αφιερωμένος στον Άγιο Νικόλαο, προστάτη των Ναυτικών και των Ψαριανών και βρίσκεται στα Ψαρά.

Άρχιζε να κτίζεται από το 1785, τη χρονική περίοδο που η ναυτιλία των Ψαρών άρχιζε να αναπτύσσεται. Τα μάρμαρα προέρχονταν από τα Θυμιανά της Χίου, από νησιά του Αιγαίου, αλλά και από πιο μακριά: από τη Μάλτα και τη Μασσαλία. Oι Ψαριανές μετέφεραν τα κεράσματα στους εργάτες μέσα στα πιο όμορφα πιάτα που είχαν στο νοικοκυριό τους. Όταν τελείωσε το χτίσιμο, οι εργάτες πήραν τα πιάτα και τα εντοίχισαν στο εξωτερικό του ναού, όπου και μένουν μέχρι σήμερα. Ο ναός ολοκληρώθηκε τη χρονιά που γεννήθηκε ο Κωνσταντίνος Κανάρης, το 1793. Σε αυτό το ναό προσευχήθηκε ο Κανάρης πριν ανατινάξει την τουρκική ναυαρχίδα έξω από το λιμάνι της Χίου. Καταστράφηκε και τα σκεύη του λεηλατήθηκαν στην καταστροφή του νησιού το 1824 και ανακαινίστηκε το 1863, όταν μετά την Καταστροφή οι Ψαριανοί άρχισαν να ξαναμαζεύονται στο νησί τους. Ο ναός υπέστη σημαντικές ζημίες από σεισμό το 2001, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να καταρρεύσει.

Εκτοτε έγιναν εκτεταμένες επισκευές και σήμερα πραγματοποιήθηκαν τα θυρανοίξια του.

Ο Ναός βρίσκεται σε μικρό ύψωμα δίπλα στη θάλασσα και βρίσκεται στη κορυφή σκάλας με 60 σκαλοπάτια. Το μήκος του ναού είναι 28 μέτρα, 14 το πλάτος και φτάνει μέχρι τα 24 μέτρα ύψος. Για το φωτισμό του είχαν σχεδιαστεί 67 παράθυρα και 8 πόρτες. Σήμερα υπάρχουν 51 και 7 αντίστοιχα. Είναι ναός τρισυπόστατος, ανακάτεμα Βασιλικής μετά τρούλου με μαρμάρινο τέμπλο, με κολώνες που καταλήγουν σε χρυσό στεφάνι πριν αρχίσει το κιονόκρανο. Το κωδωνοστάσιο (καμπαναριό) αντικατέστησε το παλιό που γκρεμίστηκε. Τα σκεύη του ναού, όλα τα αφιερώματα μεγάλης αξίας, όπως και τα ιερά σκεύη που είχε δωρίσει ο Βαρβάκης, κρυστάλλινοι πολυέλαιοι, καντήλια αργυρά και επίχρυσα, εικόνες από καθαρό ασήμι, όλα λεηλατήθηκαν στην καταστροφή του νησιού το 1824. Από αυτά, μόνο το ιερό ευαγγέλιο σώζεται σήμερα.

Η φωτογραφία είναι του Σταύρου Μιχαηλίδη, τον οποίο και ευχαριστούμε.

 

Σχετικά Άρθρα