Την Πέμπτη νεκρώνει το νησί - Ραντεβού στην Πλατεία για τη διατήρηση του Φ.Π.Α.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12 το μεσημέρι, με κλειστή την αγορά, Δήμο και Περιφέρεια
Δείτε το Βίντεο
Παρ, 05/06/2015 - 14:26

Στην Πλατεία Νικολάου Πλαστήρα (φωτό αρχείου) εκεί που πριν λίγους μήνες ο σημερινός Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ως επικεφαλής του Σύριζα, έσκιζε τα μνημόνια... και θεωρούσε τον μειωμένο ΦΠΑ στο Αιγαίο ως την πιό “κόκκινη γραμμή” της πολιτικής του, θα συγκεντρωθούν οι επαγγελματίες και εργαζόμενοι του νησιού, με τη συμπαράσταση Περιφέρειας,  Δήμου, Επιμελητηρίου, ΟΕΒΕ, Εργατικού Κέντρου κ.α. φορέων την Πέμπτη στις 12.00 μ.

Σχετικό κάλεσμα απηύθυναν με δηλώσεις τους στην “Α” οι Προέδροι του Επιμελητηρίου και της Ομοσπονδίας ΕΒΕ.

“Στέλνουμε κατ’ αρχήν επιστολές και στους 300 της Βουλής”, μας είπαν Βασίλης Παππάς και Γιώργος Γεωργούλης, “και τους καλούμε προσωπικά έναν- έναν, να μην το ψηφίσουν”. “Πρέπει να γίνει κατανοητό” , συνέχισαν, “ ότι το θέμα δεν αφορά τους ΕΒΕ αλλά όλο τον κόσμο. Μια οικογένεια, που ξοδεύει 1000 ευρώ μηνιαίως την επομένη της κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ θα χρειάζεται 1070 και ούτω καθ’ εξής” .

Οσον αφορά τις κυβερνητικές υποσχέσεις ότι η αδικία αυτή, που ισοπεδώνει τα νησιά με την ηπειρωτική Ελλάδα, θα αντιστραφεί με την επιστροφή χρημάτων, στους φορολογούμενους νησιώτες, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου ήταν κατηγορηματικός: “Δεν τους πιστεύουμε, αν θέλουν να επιστρέψουν κάτι είναι ο ΦΠΑ, που παρακρατούν, εδώ δεν κάνουν ούτε αυτό, αρκετά δεν κράτησε το δούλεμα;”

Όπως είπε ο κ. Γεωργούλης εκείνο που επιδιώκεται είναι την Πέμπτη μετά τις 12 το μεσημέρι να κλείσουν τα πάντα στο νησί, δημόσιος και ιδιωτικός τομέας να συμπορευθούν για ένα ζήτημα που αγγίζει τους πάντες. Παράλληλα καταβάλλονται προσπάθειες η δράση που ξεκίνησε από τη Χίο να εξαπλωθεί τη συγκεκριμένη μέρα σε όλα τα νησιά του Αιγαίου και να λάβει τη μορφή της Παναιγαιακής κινητοποίησης για τον ΦΠΑ.

Αναλυτικά τώρα στο σχετικό κάλεσμα της κινητοποίησης τονίζονται:

"Στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς –δανειστές  (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) διαφαίνεται ότι η Ελληνική Κυβέρνηση επέλεξε να «θυσιάσει» τους νησιώτες συναινώντας σε ένα επαχθέστατο για αυτούς μέτρο, αυτό της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στις νησιωτικές περιοχές,  ένα μέτρο που καθιερώθηκε ως ένα μικρό αντιστάθμισμα των σοβαρών μειονεκτημάτων που δημιουργεί η νησιωτικότητα στους ακρίτες και προφανώς δεν αποτελεί κάποιας μορφής  προνόμιο.

 Το συγκεκριμένο μέτρο που –εκτός από νησο-κτόνο- αντίκειται στο άρθρο 101 του Συντάγματος  περί νησιωτικότητας θα οδηγήσει τα νησιά μας σε μαρασμό θα καταφέρει σοβαρό πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα των νησιωτικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, θα αυξήσει το κόστος διαβίωσης, θα αφανίσει τον τουριστικό κλάδο και θα επιτείνει  την τάση  μετανάστευσης  του «οικονομικά ενεργού» πληθυσμού τοποθετώντας τις νησιωτικές περιοχές σε ένα φαύλο κύκλο παρακμής.

 Καλούμε σε Παγχιακό Συλλαλητήριο την Πέμπτη  11 Ιουνίου στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Βουνακίου, ώστε να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας στην υιοθέτηση ενός τόσο επαχθούς μέτρου που θα υποβαθμίσει τη ζωή των νησιωτών .

Καλούμε τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα να στηρίξει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις προχωρώντας σε στάση εργασίας  από τις 12 και έως τη λήξη του ωραρίου."

 ΟΕΒΕ Χίου

Επιμελητήριο Χίου

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Δήμος Χίου

Εργατικό Κέντρο Χίου

Βασίλης Παππάς, Γιώργος Γεωργούλης για ΦΠΑ - Την Πέμπτη νεκρώνει το νησί, ραντεβού στην Πλατεία

Σχετικά Άρθρα