Χίος, Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου

Υπερτριπλασιάστηκαν οι μετανάστες

Που έφτασαν παράνομα στη Χίο τους δύο πρώτους μήνες του 2015
Τετ, 25/02/2015 - 09:48

 Υπερτριπλάσιος είναι ο αριθμός των μεταναστών (φωτογραφίες αρχείου) που τους δύο πρώτους μήνες του 2015 εισήλθαν παράνομα στην Ελλάδα, μέσω Χίου. Έτσι ενώ μόλις χθες είχαμε 37 παράνομους μετανάστες στο Ποντικονήσι των Οινουσσών, οι περισσότεροι Σύροι και σήμερα στις 2.30 τα ξημερώματα άλλους 42 ανοιχτά του Καρφά, πάλι οι περισσότεροι Σύροι - για την ακρίβεια οι 34 και οι υπόλοιποι από χώρες της Αφρικής- σύμφωνα με τα στοιχεία του Λιμεναρχείου Χίου το Γενάρη του 2015 είχαμε 6 περιστατικά και 226 μετανάστες, έναντι 3 περιστατικών και 76 μεταναστών τον αντίστοιχο μήνα του 2014. Επίσης τον Φλεβάρη, που ακόμη έχει κάποιες ημέρες για να ολοκληρωθεί, μέχρι τώρα έχουμε 12 περιστατικά και άφιξη 319 μεταναστών ενώ τον Φλεβάρη του 2014 αντιμετωπίστηκαν 7 συμβάντα παράνομης εισόδου 98 μεταναστών.

Όπως τόνισε σε συνέντευξή του στο Ράδιο "Α" ο Λιμενάρχης, Γιάννης Αργυράκης, με δεδομένο ότι πέρσι είχαμε αριθμό ρεκόρ στους εισερχόμενους παρανόμως μετανάστες που μόνο μέσω Χίου έφτασαν τα 6.500 άτομα, φέτος με βάση τις ενδείξεις του Γενάρη και του Φλεβάρη, προβλέπεται - αν στο μεταξύ δεν αλλάξει κάτι στον Έβρο, που πριν το φράχτη ήταν η κυριότερη πύλη εισόδου- να υπερβούμε τον αριθμό των 10.000 μεταναστών, επισημαίνοντας, για μια ακόμη φορά,  την ανάγκη για εξεύρεση χώρου προσωρινής στέγασής τους.

Στα χαρακτηριστικά των "αφίξεων" των δύο πρώτων μηνών του 2015 ο Λιμενάρχης πρόσθεσε και το γεγονός ότι στα περισσότερα περιστατικά οι μετανάστες έρχονται πλέον μόνοι τους με φουσκωτή λέμβο, γι'αυτό και φέτος προς το παρόν έχει συλληφθεί μόνο ένας διακινητής, ενώ πέρσι το ίδιο διάστημα είχαν εντοπιστεί 3 διακινητές.

Σχετικά Άρθρα

Δευ, 24/02/2020 - 13:16

Eκδήλωση τιμής και μνήμης για το Χιώτη ήρωα, Κώστα Περρίκο θα πραγματοποιήσει ο Δήμος Χίου  το Σάββατο, 29 Φεβρουαρίου, στις 10 π.μ. στην Καλλιμασιά.

Στην προγραμματισμένη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί Δοξολογία στον Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Καλλιμασιάς καθώς και Επιμνημόσυνη Δέηση και Τρισάγιο στο χώρο της προτομής του Κώστα Περρίκου στην ομώνυμη οδό. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η Κατάθεση Στεφάνων και η ομιλία από το Σμήναρχο Παντελή Βατάκη στο Πνευματικό Κέντρο «ΠΡΟΟΔΟΣ» Καλλιμασιάς.

 

 

Λίγα λόγια για τον Κώστα Περρίκο:

 

Ο Κώστας Περρίκος αποτελεί μία σημαντική προσωπικότητα του νησιού μας . Γεννήθηκε τον Απρίλη του 1905 στο χωριό Καλλιμασιά της Χίου και εκτελέσθηκε στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής το 1943. Ο βίος του ήταν δύσκολος από τα παιδικά του χρόνια έως και τον μαρτυρικό του θάνατο. Απέκτησε τρία παιδιά με την Μαρία το γένος Δεληγεώργη.

Ο Κώστας Περρίκος ήταν δημοσιογράφος, εργάτης, έμπορος, στρατιώτης και ρήτορας. Μισούσε τους δυνάστες της πατρίδας και προστάτευε τους αδυνάτους. Περιφρονούσε το θάνατο και αυτοσκοπός της ζωής του ήταν ο αγώνας για την Ελλάδα, την οποία λάτρευε.