«Φεγγάρι του Χιονιού»: Έρχεται η μικρότερη πανσέληνος του 2024

Σάβ, 24/02/2024 - 19:36

Η πανσέληνος του Φεβρουαρίου, γνωστή και ως «Φεγγάρι του Χιονιού», θα ανατείλει το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου. Η Σελήνη στην Ελλάδα θα φαίνεται μεγαλύτερη και πιο σκουρόχρωμη από το ηλιοβασίλεμα και για μερικά λεπτά αργότερα, γύρω στις 18:13.

Η δεύτερη πανσέληνος του 2024 είναι μια μικρο-σελήνη, που σημαίνει ότι θα βρίσκεται πολύ μακριά από την Γη (απόγειο). Συγκεκριμένα, αυτή η «Πανσέληνος του Χιονιού» θα απέχει σχεδόν 405.000 χιλιόμετρα από τον πλανήτη μας.

Παρά το μικρότερο μέγεθός της, η Σελήνη του Χιονιού, η οποία είναι γνωστή και ως «Πεινασμένο Φεγγάρι» και «Φεγγάρι καταιγίδας», σύμφωνα με τη NASA, θα είναι εντυπωσιακή. Η εμφάνισή της θα σηματοδοτήσει την έναρξη της Γιορτής των Φαναριών, η οποία αποτελεί μέρος των εορτασμών του κινεζικού νέου έτους.

Η Πανσέληνος του Χιονιού είναι ένα από τα πολλά προσωνύμια που έχει η πανσέληνος του Φεβρουαρίου. Η αποψινή πανσέληνος ονομάστηκε έτσι από την φυλή Algonquin «εξαιτίας των βαριών χιονοπτώσεων που πέφτουν αυτή την εποχή», σύμφωνα με τη NASA.

Μετά τη «Σελήνη του Χιονιού», η επόμενη πανσέληνος θα είναι η «Σελήνη του Σκουληκιού» στις 25 Μαρτίου, η οποία θα προκαλέσει μια ημισφαιρική έκλειψη. Στις 8 Απριλίου θα έχουμε μια ολική έκλειψη ηλίου, η οποία θα είναι ορατή στη Βόρεια Αμερική, στο Μεξικό και στον Καναδά. Το τμήμα της γήινης επιφάνειας από το οποίο είναι ορατή η ολική έκλειψη ονομάζεται διαδρομή ολικότητας και θα έχει πλάτος 185 χιλιόμετρα.

ΠΗΓΗ: Live Science