Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός με φόντο τον ήλιο - «Ένα πέρασμα πιο σύντομο του δευτερολέπτου»

Η κάμερα του φωτογράφου και λάτρη της αστρονομίας κατέγραφε 80 καρέ ανά δευτερόλεπτο.
Δευ, 20/06/2022 - 21:13

Ένας φωτογράφος κατέγραψε τη διέλευση του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού μπροστά από τον ήλιο. 

Ο Τζέιμι Κούπερ συνειδητοποίησε πως η πορεία του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού θα ήταν ορατή από το σπίτι του στο Γουίλτον του Νορθάμπτονσιρ στις 17 Ιουνίου. 

Οπότε, ετοιμάστηκε για να καταγράψει «ολόκληρη τη διέλευση» μπροστά από τον ήλιο, διάρκειας λιγότερο από δευτερόλεπτο, χρησιμοποιώντας ένα τηλεσκόπιο και μια βιντεοκάμερα υψηλής ταχύτητας. 

«Αυτή ήταν μια ευκαιρία που δεν έπρεπε να χαθεί» λέει ο 52χρονος, επαγγελματίας φωτογράφος και παθιασμένος με την αστρονομία, που όπως παραδέχεται, βρισκόταν στο σωστό μέρος της σωστή στιγμή. 

«Υπάρχει μια πολύ στενή γραμμή όπου εσύ, ο διεθνής σταθμός και ο ήλιος ευθυγραμμίζεστε» εξηγεί. 

«Τσέκαρα τα δεδομένα (σ.σ την πορεία του ΔΔΣ) πριν από τρεις μέρες και δεν θα περνούσε πάω από το σπίτι μου. Έλεγξα μια μέρα πριν και θα περνούσε, οπότε ήμουν τυχερός» παραδέχεται. 

Όταν περνούσε πάνω από το σπίτι του, ο διεθνής διαστημικός σταθμός βρισκόταν σε απόσταση 400 χιλιομέτρων και ταξίδευε με 27.300 χλμ/ώρα. 

Η κάμερά του κατέγραφε 80 καρέ ανά δευτερόλεπτο. 

«Είναι σημαντικό να πω πως χρησιμοποιώ τηλεσκόπιο ειδικού με φίλτρο καθώς δεν πρέπει ποτέ να κοιτάς τον ήλιο χωρίς φίλτρο - μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη τύφλωση» προσθέτει. 

Με πληροφορίες από BBC