Το «λουλούδι του πτώματος» άνθισε μετά από χρόνια

Το εξαιρετικό λουλούδι, το οποίο εκπέμπει μια μυρωδιά νεκρού σώματος για να προσελκύσει επικονιαστικά έντομα που τρέφονται με σάρκα, άνθισε την Κυριακή και είχε ήδη μαραθεί νωρίς τη Δευτέρα
Τρί, 15/06/2021 - 14:01

Το απειλούμενο φυτό Τιτάν άρουμ της Σουμάτρας, ένα τεράστιο άνθος με μυρωδιές, επίσης γνωστό ως λουλούδι πτώματος, άνθισε για λίγο σε μία σπάνια περίπτωση στον βοτανικό κήπο της Βαρσοβίας, προσελκύοντας πλήθη που περίμεναν ώρες για να το δουν.

Το εξαιρετικό λουλούδι, το οποίο εκπέμπει μια μυρωδιά νεκρού σώματος για να προσελκύσει επικονιαστικά έντομα που τρέφονται με σάρκα, άνθισε την Κυριακή και είχε ήδη μαραθεί νωρίς τη Δευτέρα. Όσοι επιθυμούν να αποφύγουν τη μυρωδιά αλλά και τα πλήθη μπορούσαν να το παρακολουθήσουν σε ζωντανό βίντεο από τους Βοτανικούς Κήπους του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας.

Εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, έκαναν ουρές το βράδυ της Κυριακής και της Δευτέρας το πρωί για να μπορέσουν να δουν το λουλούδι και να τραβήξουν μια φωτογραφία.
 

Endangered 'Corpse Flower' Blooms in Warsaw, Crowds Watch in Awe
 

Γνωστό επίσης ως Amorphophallus titanum, το ανθοφόρο φυτό έχει το μεγαλύτερο άνθος στον κόσμο, το οποίο μπορεί να φτάσει σε ύψος έως και 3 μέτρα. Το φυτό ζει 30 με 40 χρόνια και η ανθοφορία του είναι σπάνια και απρόβλεπτη καθώς γίνεται σε 7 με 10 χρόνια.

Το φυτό αναπτύσσεται μόνο στην άγρια φύση στα τροπικά δάση της Σουμάτρας, αλλά κινδυνεύει εκεί λόγω της αποψίλωσης. Η καλλιέργεια σε βοτανικούς κήπους, όπου αποτελούν εξαιρετικό αξιοθέατο των επισκεπτών, βοήθησε στη διατήρησή του. Η πρώτη γνωστή ανθοφορία εκτός της Σουμάτρας ήταν το 1889 στους Βασιλικούς Βοτανικούς Κήπους του Λονδίνου στο Kew.

Πηγή: naftemporiki.gr με πληροφορίες abc