Γιατί τα σκυλιά βγάζουν το κεφάλι έξω από το παράθυρο

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί τα σκυλιά ταξιδεύουν με το κεφάλι έξω από το παράθυρο; Είναι πολύ ενδιαφέρον!
Παρ, 07/07/2017 - 16:48

Ανεξάρτητα από το εάν είχατε ποτέ σκύλο, θα έχετε προσέξει ότι τα σκυλιά συνηθίζουν να έχουν το κεφάλι τους πάντα έξω από το παράθυρο όταν ταξιδεύουν με το αυτοκίνητο.

Αυτό μάλιστα ισχύει για όλα μα όλα τα σκυλιά ανεξαρτήτου ράτσας, φύλου, ηλικίας κλπ.

Το πιο αστείο είναι ότι ο αέρας παρασέρνει τόσο το τρίχωμα, όσο και τα μάγουλα τους, σκορπώντας κυριολεκτικά παντού τα σάλια τους.

Γενικά θα λέγαμε ότι πρόκειται για μια σκηνή που προκαλεί γέλιο και συμπάθεια προς τα χαριτωμένα τετράποδα.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Ικανοποιούν κάποια ανάγκη τους τα σκυλιά με αυτόν τον τρόπο, το κάνουν απλά από ευχαρίστηση ή μήπως υπάρχει άλλος λόγος; Ας δούμε!

Γιατί τα σκυλιά βγάζουν το κεφάλι τους έξω από το παράθυρο του αυτοκινήτου

Μια απλοϊκή εξήγηση είναι ότι με αυτόν τον τρόπο, οι πιστοί μας φίλοι ευχαριστιούνται περισσότερο το ταξίδι, λόγω του αέρα που τους χτυπάει.

Ωστόσο αυτή η αντίληψη, ακόμη κι αν ισχύει ως έναν πολύ μικρό βαθμό, φαίνεται ότι δεν είναι η επικρατέστερη.

Σύμφωνα με επιστήμονες που μελέτησαν το θέμα, τα σκυλιά ταξιδεύουν με το κεφάλι έξω από το παράθυρο γιατί με αυτό τον τρόπο μυρίζουν καλύτερα!

Ως γνωστόν, η όσφρηση στα σκυλιά είναι η πιο διαδεδομένη από όλες τις αισθήσεις τους.

Έτσι, όπως ακριβώς ένας άνθρωπος παρακολουθεί ένα τοπίο ή μια διαδρομή έχοντας οπτική επαφή από το παράθυρο του αυτοκινήτου, τα σκυλιά το κάνουν αυτό με τη μύτη τους.

Πολλές φορές μάλιστα, αν αφήσουμε ανοιχτή μόλις μια χαραμάδα στο παράθυρο, τότε το σκυλί θα κολλήσει την μύτη του εκεί, προσπαθώντας να αντλήσει όσες περισσότερες πληροφορίες μπορεί για το εξωτερικό περιβάλλον.

Και επειδή το περιβάλλον αλλάζει καθώς το αυτοκίνητο κινείται, τα σκυλιά μπορούν να αναγνωρίσουν μέσω της όσφρησης όχι μόνο που βρίσκονται σε κάποια δεδομένη στιγμή (πχ έξω από κάποιο πάρκο, μια πλατεία κλπ), αλλά και ολόκληρες διαδρομές!

Τύφλα να 'χει το GPS δηλαδή!

Πηγή:coolweb