Οι χιμπατζήδες μπορούν να παίξουν «πέτρα, ψαλίδι, χαρτί»

Τετ, 16/08/2017 - 15:01

Την ικανότητα να μάθουν τους κανόνες του δημοφιλούς παιχνιδιού «πέτρα, ψαλίδι, χαρτί» διαθέτουν οι χιμπατζήδες, όπως υποστηρίζουν επιστήμονες στην Ιαπωνία.

Βάσει μελέτης ερευνητών του πανεπιστημίου του Κιότο και σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Independent, οι χιμπαντζήδες μπορούν να παίζουν «πέτρα, ψαλίδι, χαρτί», αν και χρειάζονται πολύ περισσότερο χρόνο από τους ανθρώπους για να κατανοήσουν τους κανόνες.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις πειράματος, στο οποίο έλαβαν μέρος επτά χιμπαντζήδες διαφορετικών ηλικιών και φύλου, οι επιδόσεις των πρωτευόντων θηλαστικών ήταν παρόμοιες με εκείνες τετράχρονων παιδιών.

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής του Ινστιτούτου Ερευνών του πανεπιστημίου του Κιότο Χι Γκάο, η βασική διαφορά που διαπιστώθηκε στη συγκεκριμένη μελέτη μεταξύ χιμπατζήδων και παιδιών, ήταν ότι τα παιδιά άλλαζαν την επιλογή τους αμέσως μετά από κάποιο λάθος, ενώ οι χιμπατζήδες επέμεναν συχνά στην ίδια επιλογή, μέχρι να αλλάξουν την απόφασή τους.

Οι χιμπαντζήδες θεωρούνται οι στενότεροι συγγενείς του ανθρώπου. Η εξελικτική πορεία τους διαχωρίστηκε από την ανθρώπινη εξέλιξη περίπου έξι εκατ. χρόνια πριν.  

Ο πληθυσμός του χιμπατζή στον πλανήτη σήμερα υπολογίζεται στις 300.000 και είναι είδος υπό εξαφάνιση.

Πηγή: naftemporiki