Γιατί τα λάμα θα μπορούσαν να είναι το μυστικό όπλο ενάντια στον κορωνοϊό

Νέα μελέτη δείχνει πως τα αντισώματα των λάμα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μάχη κατά του κορωνοϊού
Πέμ, 21/05/2020 - 01:34
lama

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα αντισώματα των λάμα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην προστασία ανθρώπων που δεν έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊο.

Τα λάμα μπορεί να φτύνουν αλλά είναι οι πραγματικοί μονόκεροι λένε οι επιστήμονες. Και η λύση για τον κορωνοϊό μπορεί να βρίσκεται στο πρόσωπο ενός και μόνο λάμα: της τετράχρονης Γουίντερ που ζει στο Βέλγιο.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στο περιοδικό Cell διαπίστωσε ότι τα αντισώματα στο αίμα των λάμα θα μπορούσαν να προσφέρουν άμυνα ενάντια στον κορωνοϊο.

Εκτός από τα μεγαλύτερα αντισώματα όπως και στους ανθρώπους, τα λάμα έχουν μικρά (αντισώματα) που μπορούν να γλιστρήσουν σε χώρους με ιικές πρωτεΐνες, οι οποίες με τη σειρά τους είναι πολύ μικροσκοπικές για τα ανθρώπινα αντισώματα, βοηθώντας τα να αποτρέψουν την απειλή της μόλυνσης.

Η ελπίδα έγκειται στο γεγονός ότι τα αντισώματα των λάμα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην προστασία ανθρώπων που δεν έχουν μολυνθεί.

Διεθνείς ερευνητές οφείλουν τα ευρήματά τους στην Γουίντερ. Τα αντισώματά της έχουν ήδη αποδειχθεί ικανά να καταπολεμήσουν τον Sars και τον Mers, οδηγώντας τους ερευνητές στην υπόθεση ότι θα μπορούσαν να λειτουργήσουν αντίστοιχα και για τον Covid-19.

Όπερ και εγένετο, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στις κυτταρικές καλλιέργειες, όπου τα αποτελέσματα ήταν ικανοποιητικά απέναντι στον ιό. Οι ερευνητές εργάζονται τώρα σε επίπεδο κλινικών δοκιμών.

«Αν αυτό δουλέψει, τότε αξίζει ένα άγαλμα στη Γουίντερ», δήλωσε ο Δρ Xavier Saelens, ιολόγος του Πανεπιστημίου της Γάνδης και συγγραφέας της μελέτης, στους New York Times.

Αυτά τα νέα δεν πρέπει να εκπλήσσουν ωστόσο, καθώς τα λάμα είναι ζώα που έχουν αναπτύξει μία ιδιαίτερη φήμη για την πολύτιμη συμβολή τους στις θεραπείες.

Τα αντισώματά τους είναι το επίκεντρο για την καταπολέμηση νόσων αρκετά χρόνια, με τους ερευνητές να διερευνούν τη δραστικότητα τους κατά διαφόρων ιών μεταξύ των οποίων και του HIV.

Τα λάμα φημίζονται επίσης και για τις καταπραϋντικές τους δυνάμεις. Ο Τζορτζ Κάλντγουελ, ο οποίος εκτρέφει λάμα στη Sonora της Καλιφόρνια, συχνά επισκέπτεται με τα ζώα του τους συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Μπέρκλεϋ, στο UC Davis, στο Στάνφορντ και σε άλλα πανεπιστήμια και γυμνάσια της βόρειας Καλιφόρνιας, σε μία προσπάθεια να ξεπεράσουν οι μαθητές το άγχος,

Οι άνθρωποι και τα λάμα είναι φυσικοί σύμμαχοι, λέει ο Κάλντγουελ, αν και λίγοι το καταλαβαίνουν. «Οι άνθρωποι βλέπουν τα λάμα και όλα φωτίζονται. Τα ζώα αυτά έχουν ακριβώς αυτήν την ικαανότητα.

Το μαλλί τους μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή ενδυμάτων, τα κόπρανά τους ωφελούν τις καλλιέργειες και όπως επιβεβαιώνουν τα αντισώματα της Γουίντερ, «ακόμη και το αίμα τους μπορεί να μας βοηθήσει».

Ο Κάλντγουελ έχει συζητήσει για τη συλλογή αντισωμάτων με τον κτηνίατρό του, αλλά δεν είναι μια εύκολη διαδικασία, λέει, ειδικά για ένα ηλικιωμένο άτομο: ορισμένα λάμα είναι λιγότερο πρόθυμα να γίνουν αιμοδότες και μπορεί να γίνουν αρκετά επιθετικά, όταν το απαιτεί η κατάσταση.

 

Με πληροφορίες από τον Guardian