Πέθανε ο Μαγκάουα, ο αρουραίος «ναρκαλιευτής» - Είχε καθαρίσει πάνω από 100 ναρκοπέδια στην Καμπότζη

Είχε τιμηθεί για τον «ηρωισμό» του
Τρί, 11/01/2022 - 23:08

Ο Μαγκάουα, ο διάσημος αρουραίος - «ναρκαλιευτής» που είχε βραβευτεί με χρυσό μετάλλιο για τον ηρωισμό του, άφησε τα εγκόσμια σε ηλικία οκτώ ετών.

Στην πεντάχρονη καριέρα του το τρωκτικό κατάφερε να σαρώσει μυρίζοντας πάνω από 100 ναρκοπέδια και εκρηκτικά στην Καμπότζη. Είναι ο πιο επιτυχημένος αρουραίος, εκπαιδευμένος από την βελγική οργάνωση Apopo και έχει συμβάλει στον καθαρισμό 141.000 τετραγωνικών μέτρων, έκταση που αντιστοιχεί σε 20 γήπεδα ποδοσφαίρου.

Σύμφωνα με τους ανθρώπους της οργάνωσης, ο αφρικανικός γιγάντας «πέθανε ειρηνικά» το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Ο Μαγκάουα ήταν «σε καλή κατάσταση και πέρασε την τελευταία εβδομάδα παίζοντας με τον συνήθη ενθουσιασμό. Όμως το Σαββατοκύριακο άρχισε να είναι πιο αργός, να κοιμάται περισσότερο, δείχνοντας όλο και λιγότερο ενδιαφέρον για φαγητό» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο Μαγκάουα εκπαιδεύτηκε για ένα χρόνο προτού μετακινηθεί στην Καμπότζη και αρχίσει την ναρκαλιευτική καριέρα του. Πιστεύεται πως στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας υπάρχουν πάνω από έξι εκατομμύρια ναρκοπέδια

Ζύγιζε 1,2 γρ. και είχε μήκος 70 εκατοστών. Παρότι το μέγεθός του ήταν μακράν μεγαλύτερο από κάθε άλλο είδος αρουραίου, ο Μαγκάουα ήταν και πάλι αρκούντως μικρός και ελαφρύς ώστε να μην πυροδοτεί τα εκρηκτικά όταν βρισκόταν πάνω τους. 

Ήταν ικανός να σαρώσει ένα πεδίο μεγέθους γηπέδου τένις σε μόλις είκοσι λεπτά - περιοχή για την οποία, σύμφωνα με την Apopo, ένας άνθρωπος με μεταλλικό ανιχνευτή θα χρειαζόταν μία έως τέσσερις ημέρες. 

Το 2020, βραβεύτηκε για τις υπηρεσίες του και την «σωτήρια αφοσίωσή του στο καθήκον» από την PDSA- βρετανική οργάνωση για ζώα- κι έγινε ο πρώτος αρουραίος στα 77 χρόνια της οργάνωσης που κερδίζει αυτό το βραβείο.

«Συνταξιοδοτήθηκε» τον περασμένο Ιούνιο καθώς είχε «γεράσει». 

Σημειώνεται πως οι αρουραίοι είναι έξυπνοι και εκτελούν επαναλαμβανόμενες αποστολές, με επιβράβευση την τροφή, καλύτερα από άλλα ζώα, σύμφωνα με τον Κρίστοφ Κοξ, εκτελεστικό διευθυντή της APOPO.

«Όλοι εμείς στην Apopo νιώθουμε βαριά την απώλεια του Μαγκάουα και είμαστε ευγνώμονες για την απίστευτη δουλειά που έκανε. Η απίστευτη αίσθηση όσφρησής του επέστρεψε σε κοινότητες της Καμπότζης να ζήσουν, να εργαστούν και να παίξουν χωρίς τον φόβο να χάσουν τη ζωή ή να ακρωτηριαστούν» σημειώνει στην ανακοίνωσή της η οργάνωση. 

Με πληροφορίες από BBC