Ρόδος: Πάνω από 15 κιλά πλαστικά είχε καταπιεί ο ζιφιός που ξεβράστηκε νεκρός

Δύο νεκρά δελφίνια στη Χαλκιδική
Δείτε τις Φωτογραφίες
Τετ, 04/05/2022 - 20:58

Σε κατάποση μεγάλης ποσότητας πλαστικών -που ξεπερνά τα 15 κιλά- οφείλεται ο θάνατος του ζιφιού που ξεβράστηκε στη Ρόδο, σύμφωνα με τα πρώτα ευρήματα της νεκροψίας- νεκροτομής. 

Το κήτος, μήκους 5 μέτρων και 30 εκατοστών, ξεβράστηκε νεκρό στην παραλία Κρεμαστή, βορειοδυτικά της πόλης της Ρόδου, πριν από λίγα 24ωρα. 

Μετά τον εντοπισμό του ζιφιού, διενεργήθηκε νεκροψία- νεκροτομή υπό την επιστημονική καθοδήγηση της καθηγήτριας της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, Αναστασίας Κομνηνού και συλλογή δειγμάτων, που εστάλησαν στα αρμόδια εργαστήρια του πανεπιστημίου, για περαιτέρω εργαστηριακές εξετάσεις.

Δυστυχώς, η περίπτωση του ζιφιού στη Ρόδο δεν είναι μοναδική, αλλά έρχεται να προστεθεί στα ήδη καταγεγραμμένα περιστατικά θανάτων θαλάσσιων οργανισμών από κατάποση πλαστικού, επισημαίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε ανακοίνωση που εξέδωσε. 
 
«Δεν είναι σπάνιος ο θάνατος των ζιφιών, όπως και άλλων κητωδών από την κατάποση πλαστικών, η οποία έχει τόσο οξείες και θανατηφόρες όσο και μακροχρόνιες επιβλαβείς επιπτώσεις για την υγεία τους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση  η μεγάλη ποσότητα πλαστικών που βρέθηκε στα στομάχια του κήτους, δεν του επέτρεπε να τραφεί σωστά με κατάληξη την καχεξία και τον θάνατο του», επεσήμανε η κ. Κομνηνού, μετά την ολοκλήρωση της νεκροψίας-νεκροτομής.

Τα πλαστικά απορρίμματα αποτελούν ένα παγκόσμιο πρόβλημα για τους θαλάσσιους οργανισμούς, που επηρεάζονται επικίνδυνα, τόνισε από την πλευρά του ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς.

«Το πρόβλημα είναι βαθιά αισθητό στη Μεσόγειο θάλασσα, που θεωρείται μία από τις πιο επιβαρυμένες περιοχές παγκοσμίως. Γι’ αυτό χρειάζεται όλοι μας να αλλάξουμε στάση ζωής και καθημερινές συνήθειες για να δώσουμε μια ευκαιρία στις ελληνικές θάλασσες και τα υπέροχα είδη που φιλοξενούν», συμπλήρωσε. 

Δύο νεκρά δελφίνια στη Χαλκιδική 

Στο μεταξύ, δύο νεκρά δελφίνια ξεβράστηκαν στη Χαλκιδική τις τελευταίες ημέρες. 

Πρόκειται για ένα ρινοδέλφινο, που ξεβράστηκε στις 29 Απριλίου στην παραλία της Κάτω Ποτιδαίας, με κομμένη ουρά και ένα ζωνοδέλφινο, που εντοπίστηκε νεκρό στην παραλία της Ποτίδαιας, σύμφωνα με το Ερευνητικό Κέντρο Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών «ΑΡΙΩΝ».