Χορήγηση βίζας με κριτήριο τη συγγένεια με Αμερικανό πολίτη

Οι κανόνες, που αφορούν ανθρώπους από το Ιράν, τη Λιβύη, τη Συρία, τη Σομαλία, το Σουδάν και την Υεμένη, τίθενται σε ισχύ το βράδυ της Πέμπτης και θα ισχύσουν για τουλάχιστον 90 ημέρες
Πέμ, 29/06/2017 - 14:57

Νέα κριτήρια θεσπίζει ο Λευκός Οίκος για τους αιτούντες χορήγησης βίζας εισόδου στις ΗΠΑ από έξι χώρες με μουσουλμανική πλειοψηφία και όλους τους πρόσφυγες. Από εδώ και στο εξής όσοι θέλουν να αποκτήσουν βίζα, θα πρέπει να έχουν «στενή» οικογενειακή ή επιχειρηματική σχέση με τις ΗΠΑ.

Οι κανόνες, που αφορούν ανθρώπους από το Ιράν, τη Λιβύη, τη Συρία, τη Σομαλία, το Σουδάν και την Υεμένη, τίθενται σε ισχύ το βράδυ της Πέμπτης και θα ισχύσουν για τουλάχιστον 90 ημέρες. 

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, που επιβεβαιώνονται στο BBC, αυτός που αιτείται βίζας θα πρέπει να είναι γονιός, σύζυγος, παιδί, ενήλικο τέκνο, κόρη, γαμπρός, νύφη, ή αδερφός με Αμερικανό πολίτη, διαφορετικά δεν θα μπορεί να εισέλθει στις ΗΠΑ.

Ο ορισμός των «στενών οικογενειακών σχέσεων» αποκλείει τους παππούδες, τις θείες, τους θείους, τις ανιψιές, τους ανιψιούς και τα εγγόνια.

Οι κατευθυντήριες γραμμές αναφέρουν ρητώς ότι η σχέση πρέπει να είναι επίσημη, τεκμηριωμένη και διαμορφωμένη σε κανονικές συνθήκες, και όχι με σκοπό την αποφυγή του εκτελεστικού διατάγματος.

Από τους νέους κανόνες εξαιρούνται εκείνοι που έχουν επιχειρηματικές ή εκπαιδευτικές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όσοι έχουν ήδη έγκυρες θεωρήσεις δεν επηρεάζονται. Ούτε εκείνοι που έχουν διπλή υπηκοότητα και ταξιδεύουν προς τις ΗΠΑ.

Ωστόσο, οι δικηγόροι, τόσο αυτοί που τάσσονται υπέρ όσο και αυτοί που τάσσονται κατά της απαγόρευσης, προειδοποιούν ότι οι νέοι περιορισμοί, οι οποίοι θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι να εκδοθεί οριστική απόφαση από το Ανώτατο Δικαστήριο, μπορεί να ανοίξουν την πόρτα σε πλήθος νομικών προκλήσεων.

Σημειώνεται ότι οι νέοι κανόνες είναι αποτέλεσμα της απόφασης του Ανώτατου Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών η οποία δικαίωσε εν μέρει τον Αμερικανό πρόεδρο διατάσσοντας την μερική εφαρμογή του αμφιλεγόμενου αντιμεταναστευτικού διατάγματός του.

Εν τω μεταξύ, το Ανώτατο Δικαστήριο θα εξετάσει το θέμα επί της ουσίας τον Οκτώβριο, πράγμα που σημαίνει ότι οι κανόνες θα ισχύσουν για τουλάχιστον 90 ημέρες.