Η δολοφονία κινέζου ερευνητή του κορωνοϊού «γεννά» κύμα θεωριών συνωμοσίας

Ο Μπινγκ Λιου, επίκουρος καθηγητής στη Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του το Σάββατο
Παρ, 08/05/2020 - 15:25
bing_liou_thanatos

Η δολοφονία του κινέζου ερευνητή κορωνοϊού στις ΗΠΑ έχει τροφοδοτήσει θεωρίες συνωμοσίας σε όλο τον κόσμο.

Ο 37χρονος Μπινγκ Λιου, επίκουρος καθηγητής στη Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του το Σάββατο. Οι συνάδελφοί του δήλωσαν ότι η έρευνα του πλησίαζε σε «σημαντικά ευρήματα» στις μελέτες για την Covid-19, μια δήλωση που πυροδότησε διαδικτυακές εικασίες.

Το θύμα βρέθηκε με πολλαπλές πληγές στο κεφάλι, το λαιμό, τον κορμό και τα άκρα στο σπίτι του στα προάστια του Πίτσμπουργκ, σύμφωνα με την τοπική αστυνομική υπηρεσία. Ο ένοπλος δράστης ήταν ο 46χρονος μηχανικός λογισμικού Χάο Γκου ο οποίος μετά τη δολοφονία αυτοκτόνησε. Ο Λιου και ο Γκου γνώριζαν ο ένας τον άλλον, ανέφεραν οι ντετέκτιβ του τμήματος ανθρωποκτονιών.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι το κίνητρο πίσω από το έγκλημα ήταν μια μακρά διαμάχη σχετικά με ερωτικό σύντροφο. Είπαν ότι υπήρχαν μηδενικά στοιχεία που να συνδέουν την υπόθεση με το ερευνητικό έργο του Λιου και την τρέχουσα κρίση στον τομέα της δημόσιας υγείας.

Σε μια δήλωση, οι συνάδελφοι του επιστήμονα τον περιγράφουν ως εξαιρετικό ερευνητή ο οποίος ήταν στα πρόθυρα ανακάλυψης σημαντικών ευρημάτων για την κατανόηση των κυτταρικών μηχανισμών της μόλυνσης και δεσμεύθηκαν να ολοκληρώσουν την έρευνά του «σε μια προσπάθεια να αποτίσουν φόρο τιμής στην επιστημονική του αριστεία».

Σύμφωνα με το ηλεκτρονικό βιογραφικό του Λιου, είχε συνεργαστεί με βιολόγους και κλινικούς γιατρούς για να μελετήσει την ανθρώπινη ανοσία. Τι λένε οι υποστηρικτές θεωριών συνωμοσίας.

«Ω Θεέ μου», έγραψε ένας χρήστης στην κινεζική πλατφόρμα κοινωνικών μέσων Weibo. «Φαίνεται σαν να έχει βγει κατευθείαν από το Mission Impossible (σ.σ. το φιλμ Επικίνδυνη Αποστολή). Ίσως ανακάλυψε ότι ο ιός προήλθε από ένα αμερικανικό εργαστήριο».

Πολλά παρόμοια σχόλια υπέδειξαν ότι ο Λιου σκοτώθηκε επειδή υποτίθεται ότι θα αποκάλυπτε το μυστήριο της προέλευσης του κορωναϊού. Κινέζοι αξιωματούχοι και κρατικά μέσα ενημέρωσης είχαν προηγουμένως προωθήσει έναν αβάσιμο ισχυρισμό ότι ο ιός προήλθε από τις ΗΠΑ και μεταφέρθηκε στη Γουχάν από Αμερικανούς στρατιώτες.

Ορισμένοι χρήστες του Weibo δήλωσαν ότι η υπόθεση έχει πολλές συμπτώσεις, υπονοώντας πως κάτι άλλο κρύβεται πίσω από τη δολοφονία. «Μια πολύ ασυνήθιστη υπόθεση. Υπάρχουν μυστικά κρυμμένα στο σκοτάδι», λέει ένα άλλο σχόλιο.

Πολλά σχόλια στο Weibo ανέφεραν επίσης ότι η κινεζική καταγωγή του Λιου ενδέχεται να τον έθεσε σε κίνδυνο στις ΗΠΑ, αν και δεν έχουν υπάρξει στοιχεία ότι ήταν στόχος λόγω της εθνικότητάς του. Η Global Times, ένας ιστότοπος που συνδέεται με τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, δημοσίευσε ένα άρθρο με διάφορες εικασίες σχετικά με το θάνατο του ερευνητή.

Στο Twitter, εν τω μεταξύ, ορισμένοι εκφράζουν βάσιμους ισχυρισμούς ότι η κινεζική κυβέρνηση μπορεί να έχει διαδραματίσει κάποιο ρόλο στην υπόθεση.

Εν μέσω της πανδημίας Covid-19, μια ποικιλία θεωριών συνωμοσίας για τον ιό και την προέλευσή του συνεχίζει να διαδίδεται σε διαδικτυακές πλατφόρμες. Ορισμένοι ισχυρισμοί έχουν προωθηθεί από πολιτικούς και μέσα ενημέρωσης τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Κίνα.

 

Πηγή: www.lifo.gr