Ηχηρές παραιτήσεις δύο αντιπροέδρων του ΣτΕ από την Ένωση Δικαστών

Για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών
Τετ, 05/10/2016 - 15:51
Για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών

Την παραίτησή τους από την Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ ανακοίνωσαν δύο αντιπρόεδροι του ανώτατου δικαστηρίου, μετά την ματαίωση της διάσκεψης για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών και τα όσα επακολούθησαν.

Πιο συγκεκριμένα, οι αντιπρόεδροι του Συμβουλίου της Επικρατείας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και Χρήστος Ράμμος παραιτήθηκαν από την Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ-της οποίας ήταν μέλη για πάνω από 30 χρόνια- εξαιτίας της ανακοίνωσης που εξέδωσε η Ένωση για την αναβολή της διάσκεψης της υπόθεσης των τηλεοπτικών αδειών, βασιζόμενη στις αιτιάσεις του προέδρου του δικαστηρίου.

Όπως αναφέρει η κ. Σακελλαροπούλου στην επιστολή παραίτησης της από την Ένωση, «με την ανακοίνωση το ΔΣ αποδοκιμάζει, ως ψευδή, «όσα αντίθετα αναφέρονται στον τύπο», με βάση όχι τη δική του αντίληψη για τα πράγματα, αλλά την ανακοίνωση του Προέδρου του Δικαστηρίου, μετατρέποντας ουσιαστικά την Ένωση, για πρώτη, κατά την αντίληψή μου φορά, σε γραφείο τύπου του Προέδρου του Δικαστηρίου».

«Με την ανακοίνωσή του αυτή», πρόσθεσε η κ. Σακελλαροπούλου, το ΔΣ «κατά πλήρη παραγνώριση του θεσμικού ρόλου της Ένωσης, εξέφερε γνώμη για ζήτημα το οποίο ούτε είχε θεσμικά τη δυνατότητα να γνωρίζει ως συλλογικό όργανο (πώς δηλαδή, υπό ποίες συνθήκες και για ποιο πραγματικά λόγο διακόπηκε μία διάσκεψη) ούτε ανήκε στις αρμοδιότητές του».

Με τη σειρά του, ο κ. Ράμμος αναφέρει στην επιστολή του πως οι λόγοι ματαιώσεως της Ολομέλειας που επικαλέστηκε τόσο ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου κ. Νίκος Σακελλαρίου, όσο και η Ένωση των Δικαστών του ΣτΕ σε ανακοίνωση της την ημέρα εκείνη, με την επίκληση του «κλίματος που έχει διαμορφωθεί από δημόσιες τοποθετήσεις και εκδηλώσεις», συνιστούν «μέγα ατόπημα».

Σε κάθε περίπτωση, τονίζει ο κ. Ράμμος, «η άποψη ότι το Δικαστήριο ή ο κάθε δικαστής στα πλαίσια των δικών του αρμοδιοτήτων μπορεί να παραιτείται και να απέχει έστω και προσωρινά, αλλά πάντως επ΄αόριστον, από την επιτέλεση του θεσμικού συνταγματικού του καθήκοντος, που δεν είναι άλλο από το να τέμνει αδιατάρακτο τις ενώπιον του αγόμενες διαφορές έτσι ώστε να επιλύονται οι αμφισβητήσεις που διαπερνούν την κοινωνία με την αυθεντία της δικαστικής λειτουργίας όταν έχει αναπτυχθεί - και μάλιστα εκτός δικαστηρίου - κλίμα έντασης, είναι πρωτοφανής».

Πηγή: www.lifo.gr