Ινδία: Διαζύγιο ελλείψει τουαλέτας στο σπίτι

Δευ, 21/08/2017 - 15:55

«Πράσινο φως» για το διαζύγιο ενός ζευγαριού άναψε δικαστήριο στην πολιτεία Ραζαστάν της βόρειας Ινδίας, μετά από την άρνηση του συζύγου να χτίσει τουαλέτα στο σπίτι τους.

Το δικαστήριο δικαίωσε τη γυναίκα, η οποία προσέφυγε στη Δικαιοσύνη καταγγέλλοντας ότι η ανικανότητα του συζύγου της να της προσφέρει τουαλέτα στο σπίτι τους ισοδυναμεί με απάνθρωπη συμπεριφορά.

Ο δικαστής Ραζέντρα Κούμαρ Σάρμα έκανε λόγο για μια μορφή βασανιστηρίου, σημειώνοντας ότι οι γυναίκες σε χωριά της Ινδίας αναγκάζονται να υποστούν σωματικό πόνο καθώς πρέπει να περιμένουν να πέσει το σκοτάδι για να μπορέσουν να πάνε στα γύρω χωράφια, τα οποία χρησιμοποιούν αντί για τουαλέτα.

Στην Ινδία το διαζύγιο επιτρέπεται μόνο αν υπάρχουν αποδείξεις για βίαιη συμπεριφορά, απάνθρωπη μεταχείριση ή αδικαιολόγητες οικονομικές απαιτήσεις.

Η έλλειψη υγειονομικών εγκαταστάσεων αφορά σχεδόν 594 εκατομμύρια Ινδούς, δηλαδή σχεδόν τον μισό πληθυσμό της χώρας, σύμφωνα με τη Unicef, ενώ περίπου το 70% των σπιτιών στην Ινδία δεν διαθέτουν τουαλέτα.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι έχει δεσμευθεί να αποκτήσουν τουαλέτα όλα τα σπίτια ως το 2019, όμως τα σχέδιά του βρίσκουν αντίσταση, καθώς -όπως επισημαίνουν παρατηρητές- η απουσία εσωτερικής τουαλέτας στα σπίτια δεν είναι ζήτημα μόνο φτώχειας, αλλά επίσης οφείλεται και στην βαθιά ριζωμένη πεποίθηση των Ινδών ότι είναι βρώμικες.

Πηγή: naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP