ΗΠΑ: Ο Τραμπ καταδικάζει την απομάκρυνση των αγαλμάτων των Νοτίων

Του εξισώνει εκ νέου με ιδρυτές της Αμερικανικής δημοκρατίας όπως οι Ουάσιγκτον και Τζέφερσον - Οι αρχές πολιτειών του Nότου απομάκρυναν από τα βάθρα τους αγάλματα ιστορικών μορφών της Συνομοσπονδίας
Παρ, 18/08/2017 - 14:22

Την απομάκρυνση των αγαλμάτων ηρώων της Συνομοσπονδίας καταδίκασε την Πέμπτη ο Ντόναλντ Τραμπ ρίχνοντας «λάδι στη φωτιά». Οι αρχές πολιτειών του Νότου απομάκρυναν από τα βάθρα τους αγάλματα ιστορικών μορφών της Συνομοσπονδίας που διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο στον αμερικανικό εμφύλιο.

Σε νέο μήνυμά του στο twitter για τα γεγονότα στο Σάρλοτσβιλ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι η απομάκρυνση των αγαλμάτων των στρατηγών της Συνομοσπονδίας τον στενοχωρεί, εξισώνοντας εκ νέου τους Νότιους με ιδρυτές της Αμερικανικής δημοκρατίας όπως οι Ουάσιγκτον και Τζέφερσον. «Με θλίβει να βλέπω την ιστορία και τον πολιτισμό της σπουδαίας χώρας μας να ξηλώνεται» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν μπορείτε να αλλάξετε την ιστορία, αλλά μπορείτε να μάθετε από αυτήν. Ρόμπερτ Ε Λι, Στόνγουολ Τζάκσον – ποιος είναι ο επόμενος, Ουάσιγκτον, Τζέφερσον; Τόσο ανόητο!» υποστήριξε ο Ντόναλντ Τραμπ.

«Επίσης, η ομορφιά που αφαιρείται από τις πόλεις, της κωμοπόλεις και τα πάρκα μας θα λείψει πολύ και ποτέ δεν θα αντικατασταθεί συγκριτικά!» πρόσθεσε δε.

Ο αμερικανός πρόεδρος βρέθηκε στο επίκεντρο πολεμικής όταν ανέφερε ότι «πολλές πλευρές» ήταν υπεύθυνες για τη βία στο Σάρλοτσβιλ. Κατά τα επεισόδια σκοτώθηκε μια νεαρή γυναίκα από ακροδεξιό. Δύο ημέρες αργότερα, μετά από διακομματική κατακραυγή, υποχρεώθηκε να καταδικάσει ανοιχτά τους νεοναζί και την Κου Κλουξ Κλαν, όμως στη συνέχεια και πάλι ανέτρεψε τη θέση του, αφήνοντας να εννοηθεί ότι και οι αντιδιαδηλωτές φέρουν ευθύνη για τις ταραχές και υποστηρίζοντας ότι υπήρχαν και εξαιρετικά άνθρωποι στο πλήθος των ακροδεξιών.

Η στάση Τραμπ οδήγησε σε σειρά παραιτήσεων κορυφαίων στελεχών επιχειρήσεων από δύο συμβούλια που είχε σχηματίσει, τα οποία είχαν ως στόχο τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Τα δύο συμβούλια τελικά διαλύθηκαν.

«Κλόουν» και «περιθωριακούς αποτυχημένους» αποκάλεσε στο μεταξύ τους νεοναζί που πρωτοστάτησαν στα αιματηρά επεισόδια του Σάρλοτσβιλ, ο επικεφαλής στρατηγικού σχεδιασμού του Λευκού Οίκου, Στιβ Μπάνον, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό American Prospect.

Πηγή: www.skai.gr